Lagbanner

Inför QPR-West Bromwich

Lördagens Championship-möte mellan QPR och West Bromwich är inte bara ett möte mellan två lag i behov av poäng av olika anledningar, utan kommer även att sätta en del känslor i svall – både hos QPRs fans och hos en spelare i West Bromwich

Ödet har sett till att QPR möter West Bromwich på Loftus Road den 31 mars 2007. För de flesta är det bara en match i mängden och fler är de som undrar hur det skall gå i mötet mellan storlagen Liverpool och Arsenal och även de som funderar på hur många bollar Peter Cech, i bästa Paul Robinson-stil, kommer att lobba över Ben Foster då Chelsea fortsätter sin jakt på Manchester United. Jag har nyss tagit reda på att United för övrigt möter Blackburn på hemmaplan.

För att hitta det osannolika i att QPR och West Brom möts den 31 mars får vi gå tillbaka över 40 år i tiden. 8 april 1967 gjorde före detta lärlingen Dave Clement debut som mittback för QPR i en ligamatch mot Scunthorpe i en match som vanns med 5-1. En månad tidigare hade de blivande Division 3-vinnarna tagit hem Ligacupen efter att ha vänt ett underläge med 0-2 till vinst 3-2 mot dåvarande topplaget och regerande Ligacupmästarna West Bromwich.

Matchen mot Scunthorpe var Clements enda match den säsongen men under de kommande tolv säsongerna skulle ha komma att göra ytterligare 404 matcher för QPR. De flesta som offensiv högerback, men det blev även en del som vänsterback och mittback.

Sommaren 1979 såldes den då 31-årige Clement till Bolton innan han flyttade vidare till Fulham och slutligen Wimbledon. Här fick sagan ett tragiskt slut då Dave, i tron att ett benbrott satt stopp för en fortsatt karriär, tog livet av sig den 31 mars 1982.

Några av Swehoops forumbesökare som såg Dave Clement spela för QPR minns honom så här:

The Market: ”Faktiskt var Dave Clement den förste jag såg göra mål live för vårat QPR. (1-1, Spurs away påsken 1979) Strax efteråt lämnade han oss før Bolton W. Minns han gott från Tipsextra, frisyren, farten och tacklingarna är det som etsat sig fast…”

Tåta: ”Min första match på Loftus var 1976 (de berömda 76:orna) och givetvis fanns Dave med på plan - en kille som var en viktig hörnsten i QPR och inte lade fingrarna emellan. Kan bara referera till The Market! Farten, frisyren och tacklingarna. När man fick reda på att han var bortgången då var det sorg i hjärtat.”

The Count: ”Minns Dave Clement mycket väl som en av killarna i den gyllene eran. Parkes i mål, Gillard och Clement som ytterbackar, Venables, Mancini, Givens, Bowles m fl. Av nån anledning visades QPR ovanligt mycket en tipsextrasäsong, skulle kunna varit 72/73. Bl a 3 lördagar i följd vill jag minnas. Tror detta till viss del berodde på inställda matcher flera gånger samt kanske pga att nån i tipsextraredaktionen höll på QPR (Leif Larsson tror jag det var) Nåväl, därav kom att jag började hålla på QPR som liten grabb och Dave Clement kommer därför alltid att vara en av dom stora QPR-spelarna. Vill minnas att han gärna följde med upp i anfallen på klassiskt engelsk ytterbacksmaner för att slå inlägg.”

Daves son Neil var drygt tre år gammal när han förlorade sin pappa. Neil visade sig ha ärvt sin fars talanger på fotbollsplanen och inledde karriären i Chelsea, där han dock fick begränsat med chanser och sommaren 2000 skrev han på för West Bromwich. Unge herr Clement är även han försvarare och har spelat såväl mittback, traditionell vänsterback och i en mer offensiv ytterbacksroll.

På dagen 25 år efter sin fars tragiska bortgång kommer han, dock inte för första gången, till Loftus Road med sitt lag och det kommer naturligtvis att bli känslosamt för honom.

I intervjuer har Neil sagt att han trivs med att spela på Loftus Road och att om läget skulle vara det rätta vid något tillfälle under karriären så skulle han gärna spela för QPR, och med tanke på vad han uträttat för West Bromwich hade jag inte tackat nej till det.

När det gäller lagen på lördag så tror jag inte att John Gregory gör några större förändringar i det lag som för två veckor sedan bortabesegrade Leicester med 3-1. Inlånade målvakten Lee Camp spelar bakom en fyrbackslinje bestående av Michael Manicenne, Damion Stewart, Danny Cullip och Marcus Bignot. Pat Kanyuka lär återfinnas bland avbytarna vilket eventuellt även Sami Timoska gör.

På mittfältet får vi se Lee Cook på vänsterkanten, medan Adam Bolder och Inigo Idiakez är det troligaste valet på innermittfältet. Martin Rowlands skall enligt rapporter vara klar för spel igen och kan komma att förpassa Gareth Ainsworth till bänken. Chelsea-lånet Jimmy Smith kan vara ett alternativ på innermittfältet vilket även det senaste lånet, Rohan Ricketts (Wolves) kan vara. Ricketts som högerytter är även det ett alternativ, men han spelade innermittfältare i tisdagens reservlagsmatch.

I anfallet lär Marc Nygaards två mål mot Leicester räcka för en plats bredvid Dexter Blackstock, som återhämtat sig bra efter en sträckning. Paul Furlong och unge Ray Jones är alternativen i anfallet.

West Bromwich har under mars månad bara tagit en poäng på fyra matcher och har tappat platser i toppstriden. Inför helgens matcher ligger laget på den sista kvalplatsen och måste börja ta poäng igen om man skall kunna ta sig tillbaka till Premier League.

Manager Tony Mowbray har tillgång till alla spelare i truppen med undantag av skadade lagkaptenen Curtis Davies. Tidigare nämnde Clement och ytterbacken Paul Robinson har varit skadade och kommer att spela på smärtstillande medan danske Martin Albrechtsen är tillbaka efter avstängning. Detta ger Mowbray lite alternativ i uppställningen och han hoppas på en del mål framåt då tre spelare, Diomansy Kamara (Frankrike), Jason Koumas (Wales) och Zoltan Gera (Ungern), gjort mål för sina landslag under den senaste veckan.

Preliminära laguppställningar

Queens Park Rangers


20. Lee Camp
38. Michael Mancienne
25. Damion Stewart
4. Danny Cullip
2. Marcus Bignot
11. Gareth Ainsworth
7. Adam Bolder
28. Inigo Idiakez
17. Lee Cook
32. Dexter Blackstock
30. Marc Nygaard

West Bromwich Albion

31. Dean Kiely
20. Paul McShane
5. Neil Clement
34. Sam Sodje
3. Paul Robinson
11. Zoltan Gera
16. Robert Koren
8. Jonathan Greening
19. Jason Koumas
15. Diomansy Kamara
9. Nathan Ellington

Bägge lagen krigar om en plats på rätt sida om ett streck och såhär mot slutet på säsongen spelar det ingen större roll om man krigar kring ett streck i botten eller i toppen – motivation slår klass.

Den här typen av matcher brukar bli jämna och inte sällan slutar det oavgjort. Vad tror ni om 1-1?

Simon Ståål2007-03-30 23:09:00
Author

Fler artiklar om QPR