QPR-Cardiff 1-0 (1-0)

Dexter Blackstocks mål mitt i den första halvleken visade sig vara till räckligt för att QPR för andra gången denna säsongen skulle besegra Cardiff med 1-0. Vinst samtidigt som Leeds förlorade och Southend och Hull spelade oavgjort i sina matcher innebär att QPR nu har säkrat kontraktet.

Det var blandade nyheter gällande skador för John Gregory inför lördagens viktiga match mot Cardiff. Lee Cook var tillbaka efter skada och gick naturligtvis in i startelvan igen. Cook tog sin vanliga plats på vänsterkanten medan Jimmy Smith fick inleda på bänken. I backlinjen saknades dock Michael Manicenne ännu en gång och även Danny Cullip tvingades stå över på grund av skada. Precis som senast mot Sunderland spelade Sami Timoska och Marcus Bignot ytterbackar medan Damion Stewart fick Pat Kanyuka som partner i mittförsvaret.

Förutom redan nämnde Cook bestod mittfältet av de förväntade Martin Rowlands, Adam Bolder och Steve Lomas. Inte heller i anfallet bjöds på någon överraskning, men ändå en förändring då det var Marc Nygaard som spelade bredvid Dexter Blackstock. Stefan Moore, som liter överraskande funnits med i laget ett par matcher var inte alls med i truppen. På bänken fanns ovan nämnde Smith och som förväntat Paul Furlong och Jake Cole. Mauro Milanese och Stefan Bailey ersatte Cullip och den till Southampton återkallade Iñigo Idiakez.

Cardiff-bossen Dave Jones gjorde två förändringar i förhållande till det lag som en vecka tidigare spelade 1-1 hemma mot Stoke. Lagkaptenen Darren Purse fanns inte med i matchtruppen och ersattes av Kerrea Gilbert, som tog plats som högerback medan Kevin McNaughton tog steget in som mittback. Den andra förändringen var att Willo Flood startade som vänsterytter i stället för Paul Parry.

Matchen inleddes med att Bolder drog på sig en frispark några meter utanför Rangers straffområde. Cardiffs främste målskytt Michael Chopra skruvade frisparken en bit utanför. Bollen studsade tillbaka via en reklamskylt och träffade baksidan av Camps mål och i tron att bollen hade gått in började Cardiffs tillresta fans på School End 110 bort att fira vilt.

QPR dominerade spelet inledningsvis och den första chansen föll till Lomas då en retur hamnade hos honom. Han fick dock inte ren träff på sitt avslut och gästernas försvar kunde rensa bort bollen.

Bolder tog sig in i straffområdet och drogs bryskt omkull av McPhail. Domare Thorpe valde dock att fria vilket innebar att Lomas spenderade den kommande stunden med att jaga honom och uttrycka sin åsikt om händelsen.

David Forde i Cardiffs mål tvingades till en bra räddning när hans mittback McNaughton fick felträff på en rensning. Även om Rangers tryckte på så skapades det inte många klara chanser under de tjugo första minuterna, utan det enda som hände var att Chopra fick en varning efter att ha dragit omkull Bolder.

Mitt i halvleken jobbade QPR sig till en hörna som Cook slog kort till Lomas och fick bollen i retur. Det följande inlägget hittade Blackstock vars nick gjorde Forde chans.

De följande tio minuterna blev ganska händelselösa innan Cardiff vaknade till och började ta över spelet. Man kom dock inte så långt utan det som man lyfte in mot Rangers mål nickades bort av Kanyuka och Stewart.

Cardiffs bästa chans kom när Flood, fick bollen i misstänkt offsideposition och slog ett lågt inlägg mot Thompson. Thompson nådde dock inte bollen och Rangers försvar kunde rensa.
Precis som i den första halvleken var det Cardiff som skapade den första chansen när Chopra sköt rakt på Camp.

Cardiffs Gilbert, inlånad från Arsenal, fick en varning efter att gått för hårt åt Cook och strax därefter fick han efter hårt arbete omkull Nygaard. Domare Thorpe tyckte dock inte att detta var värt en varning och Gilbert fick vara kvar på planen ett par minuter till innan Dave Jones bytte ut honom för att få vara säker på att fortsätta med elva man.

Paul Perry var den som ersatte Gilbert och visade direkt framfötterna genom att ta sig in i Rangers straffområde. Timoska kunde dock avvärja faran innan Perry hann avsluta.

Bolder drog på sig en varning då han stoppade en Cardiff kontring genom att fälla den framstormande backen Gunter.

Rangers pressades tillbaka mer och mer men Cardiff skapade inte några större chanser, varför Dave Jones ersatte Thompson med Nordirlands landslagsman Warren Feeney i ett försök att skapa oordning i Rangers backlinje. Minuten före hade John Gregory gjort sitt första byte då Smith ersatte Rowlands.

Jones gjorde sitt sista byte med en kvart kvar då Blake ersatte Flood. Bytena ledde inte till några större förändringar i matchbilden utan Cardiff fortsatte att pumpa in inlägg som Rangersförsvaret nickade bort.

Blackstock utgick med sex minuter kvar av ordinarie speltid och ersattes av Furlong. Ett par minuter senare fick Bignot en varning för att han tog en frispark från fel ställe. Cardiffs spelare hade gjort samma sak vid ett par tillfälle men klarat sig undan varningar. Thorpe var inkonsekvent i sina bedömningar hela matchen och skulle fortsätta med detta.

Cardiffs Joe Ledley var nästa man att få en varning då han drog omkull Nygaard. På den efterföljande frisparken fick Cardiff frispark sedan Cook gått för hårt fram. Forde i Cardiffs mål försökte sedan ta frisparken på en punkt cirka femton meter från där Cook begick sin ojustehet. Då Cook påpekade detta för domaren belönades han med en varning medan Forde tilläts flytta fram bollen ett antal meter under tiden.

Efter några nervösa tilläggsminuter blåste Thorpe av en match som inte var särskilt bra. Kvaliteten på spelet bekymrade dock inte Rangers som firade att man klarat kontraktet då man nåtts av nyheterna att Leeds förlorat och att Hull och Southend tappade poäng. Att Barnsley och Leicester vann spelar ingen roll då inget av lagen under strecket kan komma upp i de 52 poäng som QPR nu har. Strax efter slutsignalen rök Chopra ihop med Camp vilket resulterade i att Chopra fick sitt andra gula kort och Thorpe brände sedan sitt sista krut på att jaga Camp över halva planen för att visa upp sitt gula kort en sista gång denna härliga eftermiddag den 21 april 2007 då QPR säkrade kontraket. Att juniorlaget på förmiddagen dessutom säkrade seriesegern gör naturligvis inte dagen sämre.