Lagbanner
Ett lån är inte bara ett lån

Ett lån är inte bara ett lån

QPR-red snackar lite ekonomi och reder ut turerna kring det s k Blitz-lånet

Under de senaste veckorna har det skrivits både ett och annat kring QPR:s ekonomiska situation och redaktionen försöker här reda ut alla trådar. Först och främst kan man konstatera att mycket av det som skrivs i tabloiderna inte stämmer, alla vet ju hur engelska tidningar har en förkärlek för att fabulera ihop olika historier. Well, här kommer vår tolkning av det som hänt.

I början av maj lånar Simon Blitz, affärsman och tillika ordförande i Oldham Athletic ut 500.000 pund till Rangers. Det har senare framkommit att lånet var en nödvändighet för att klubben skulle kunna betala räntor m.m, man hade helt enkelt ont om pengar i kassan, ett problem som blev än värre då klubben samtidigt höll på att byta ut sitt betalningssystem på Loftus Road och därefter inte kunde ta emot årskortsköp via betalkort. Spelaren Lee Cook användes som säkerhet för lånet. Blitz garanterade att Oldham inte påverkades av lånet, pengarna kom från hans privata konto.

En vecka efter att lånet blev offentliggjort så startade Football League en undersökning kring lånet då det involverade 2 olika klubbar och FA inte hade givit något godkännande till QPR för lånet. I början av juli meddelade därför QPR att lånet med omedelbar verkan skulle betalas tillbaka till Blitz och passade också på att tydliggöra att det inte fanns några planer på att sälja Lee Cook. Samtidigt så hade tidningsuppgifter gjort gällande att Rangers riskerade poängavdrag och också nedflyttning på grund av att lånet stred mot ligans regler.

Den 9 juli gick klubbens non-executive direktör Nick De Marco ut och tydliggjorde turerna kring lånet på ett LSA-möte och menade där att presspekulationerna kring nedflyttning och poängavdrag inte hade någon som helst grund, en ren tidningsanka helt enkelt.

Efter detta möte rapporterade dock pressen att den återbetalning av lånet som QPR lovat göra inte hade fungerat, checken hade inte haft teckning och lånet skulle därför inte ha blivit betalt. Den 12 juli rapporterade Daily Mail att Football League skulle hålla ett möte i frågan men Nick De Marco upprepade att klubben hade läget under kontroll och att det inte fanns någon anledning till oro.

I slutet av juli blossar den s k ”Blitzaffären” upp igen, nu skriver Sunday Mirror och News of the World att Football League har lagt ett s k transferembargo på QPR, de 4 nyförvärven skall inte tillåtas spela om Rangers inte betalar hela lånet, enligt tidningarna är endast 200.000 av de 500.000 betalda. Gianni Paladini uttalar sig på BBC den 30 juli och menar där att det faktiskt förekommit ett embargo, under det att lånet var aktivt, men nu är det borttaget då lånet börjat betalas.

Försäljningen av Lee Cook löste dock allt, lånet skall nu vara betalat och QPR:s officiella hemsida meddelade den 3 augusti att det INTE förekommer något embargo och alla spelare är tillgängliga under premiärmatchen mot Bristol City.

Så mycket väsen för ingenting, klubbens ekonomi är inte särskilt stabil och det är alarmerande att man tvingas ta ett kortsiktigt lån för att kunna betala de löpande utgifterna. Det saknas också investerare i QPR och detta måste lösas snarast, inte minst då det s k ABC-lånet, som klubben tog efter att man hamnade i administration, måste lösas nästa sommar. En sån tur dock att ligan inte avgörs i styrelserum och hos liganämndet, nej nu spelar vi lite fotboll istället! Come on U Superhooooooppsaa!!

Fredrik Montgomery2007-08-05 22:01:00
Author

Fler artiklar om QPR