Minnesvärda QPR-matcher - del 2

Läs om när Rangers kvalificerade sig för sin första Wembleyfinal!

Säsongen 66-67 har för evigt etsat sig fast i alla QPR-supportrars minne. Detta var året då Rangers vann sin första stora titel genom att ta hem ligacupen, detta var då en praktsensation då Rangers på denna tid låg i Div. 3! På sin väg mot ”Twin Towers” hade man dittils slagit ut Colchester, Aldershot, Swansea, Leicester och Carlisle, nu väntade storlaget Birmingham i semifinalens dubbelmöte och Rangers var givetvis åter grymt nederlagstippade. Den första matchen spelades i Birmingham den 17 januari 1967 och detta skulle bli en av klubbens mest minnesvärda kvällar någonsin, speciellt för en av Rangers största; Rodney Marsh.

Matchen började illa för ”Superhoops”. Efter endast 4 minuter låg bollen bakom Peter Springett i Rangerskassen, ditförpassad av Bridges. Det var egentligen frukten av en längre press från hemmalag där en dubbelhörna till slut resulterade i ett något slumpmässigt mål. Hemmapubliken vädrade nu morgonluft och förväntade sig en smärre massaker men Rangers lät sig inte nedslås av detta utan både Marsh och Allen skapade bra tillfällen framför Herriott i Birminghams mål. ”The Blues” var dock även de mycket farliga vid sina hörnor och en tappad boll från Springett höll på att bli ödesdiger men försvaret höll tätt halvleken ut.

I andra halvleken exploderade Rangers. 10 minuter in på andra 45-minutaren kom QPR:s första mål. Allen slog hörnan som Rodney Marsh nådde högst på och det var kvitterat! Knäpptyst bland de ca 34.000 åskådarna på St. Andrews dock! Uppretade av div-III-lagets uppstudsighet gick City åter till anfall, Bridges rundade Springett men den senare fick på något konstigt sätt ut ett ben och rensade undan. I den 66:e minuten kom så nästa chock för hemmafansen. Marsh hittade Lazarus med en fantastisk passning. Den senare lade bollen till Sanderson som såg Morgan komma från vänsterläge, den senare avslutade med kirurgisk precision och så ledde plötsligt bortalaget med 2-1! 10 minuter senare serverade åter igen Marsh Lazarus som undvek en tackling innan han enkelt lade bollen i bortre burgaveln! Birmingham var nu ett slaget lag och Marsh låg givetvis även bakom fyran, en med en smörpassning serverade han Les Allen som inte kunde missa, 4-1!

En fantastisk match av Rangers och en helt outstanding dito av Rodney Marsh som låg bakom alla fyra målen. Med 1-4 i baken på hemmaplan var det naturligtvis en hopplös uppgift för Birmingham att resa till London och vända på steken, Rangers segrade enkelt med 3-1 i returen, Rodney Marsh gjorde två och Keen det tredje inför ett utsålt Loftus Road. Nu väntade West Bromwich i finalen men det är en annan match som ni kan läsa mer om senare!