Lagbanner

Inför omröstningen om tröja # 4

Lungan berättar historien om Evelyn Lintott - klubbens förste superstjärna

Många av oss supportrar känner till dagens hjältar och de senaste 20-30 årens hjältar på Loftus Road. Men hur många av oss supportrar känner till hjältarna och legenderna från klubbens tidiga historia? Inget ”Hall of Fame” för QPR blir komplett utan att nämna center halven Evelyn Lintott, klubbens förste spelare i engelska landslaget.

Evelyn Lintott föddes i Godalming, Surrey, den 2:a november 1883. Han kom till QPR från Plymouth sommaren 1907 och skrev då på ett amatörkontrakt för klubben. Han spelade med stor auktoritet och blev snabbt den store stjärnan i laget och ledde QPR till dess första stora titel, Southern Leauge 1907/08.

Evelyn Lintott uppmärksammades snabbt för sitt storspel i QPR och kallades in till Englands amatörlandslag för matchen mot Irland den 7:e december 1907. Han hann med ytterligare en amatörlandskamp mot Holland innan FA:s uttagningskommitté insåg vilken storspelare han var och kallade in honom till den viktiga A-landskampen mot Irland den 15:e februari 1908, en match som England för övrigt vann med 3-1. Evelyn Lintott var därefter ordinarie i landslaget resten av säsongen.

Inför säsongen 1908/09 hamnade QPR i en svår finansiell kris efter en tvist om ligatillhörighet och tvingades sälja av delar av förra säsongens mästarlag för att klara ekonomin. Flera storlag var då snabbt framme och ville värva Lintott som var fri att gå gratis eftersom han var amatör. Evelyn Lintott valde då att hjälpa QPR, klubben som utvecklat honom till en världsspelare, och skrev på ett proffskontrakt så att klubben kunde sälja honom. Bradford köpte honom då för £ 1.000, en enorm summa på den tiden och nästan 3 gånger så mycket som klubben tidigare sålt någon spelare för.

Evelyn Lintott är förmodligen en av de bästa spelarna QPR någonsin har haft och hans karriär tog allt för tidigt slut när han dog i första världskriget. Under sin tid i QPR spelade Evelyn Lintott 35 matcher, varav 2 Charity Shield finaler, vann 1 Southern League titel, spelade 3 A-landskamper och 5 amatörlandskamper för England.

Peter Lungström2003-03-16 15:26:00

Fler artiklar om QPR