Lagbanner

Sista omröstningen i QPR Dream Team

Vilken manager är tidernas bästa?

Så var vi framme vid finalen av omröstningarna kring Swedish Hoops QPR Dream Team och nu ställer vi oss frågan, vem kommer att få äran att coacha detta namnkunniga lag. QPR-historien är fylld av stora tränarnamn och det var därför en svår uppgift att välja ut de 7 av dessa som skall få chansen i vår omröstning. Här är iallafall våra val:

Dave Mangall
Mangall verkade mellan 1944 och 1952 och meritlistan är imponerande. Den första hela säsongen blev ett misslyckande men året därefter (1945/46) vann QPR under Dave Mangalls ledning dåvarande Div. 3 South. Detta gav dock ingen uppflyttning och året efter, då vinnarna verkligen gick upp i tvåan så kom Rangers bara tvåa efter Cardiff. Revanschen kom under 47/48 då QPR vann serien, 4 poäng före Bournemouth. Rangers skulle nu spela 4 säsonger i tvåan, alla under Mangalls ledning. Den sista blev dock ödesdiger, en sistaplats i serien innebar också slutet för epoken Mangall. Denna är dock, trots den tråkiga avslutningen, en av de stora tränarna i QPR:s historia.

Alec Stock
Mannen bakom ligacupsegern –67 huserade på Rangers tränarbänk i nästan 10 år. Under perioden –59 - -67 så höll Rangers mestadels till i trean men under under Stocks sista säsong som boss på Loftus Road så exploderade laget, krossade allt motstånd i trean och sopade hem cupen efter den minnesvärda 3-2-segern mot WBA. Stock återkom faktiskt som en tillfällig nödlösning under några månader –78 innan Steve Burtenshaw tog över permanent.

Gordon Jago
Jago tog via en andraplats i Div. 2 1973 upp laget i högsta serien och lade därmed grunden till de stora framgångar QPR hade under 70- och 80-talen. Under perioden –71 –74 kom spelare som Stan Bowles, Terry Venables, Tony Hazell och Dave Thomas fram, dessa skulle så småningom utgöra den bästa QPR-generation som hittils kommit fram.

Dave Sexton
Sexton skapade en slagkraftig enhet av Jagos ungdomliga lag och andraplatsen i ligan (QPR var mycket nära att vinna serien) är den bästa insats som ”Superhoops” svarat för i seriespel. Mellan –74 och –77 debuterade även QPR i det europeiska cupspelet.

Terry Venables
En tränarlegend i allmänhet (förbundskapten, tränare för Barcelona m.m) men Venables har även en mycket imponerande meritlista som QPR:s manager. Under perioden 1980-84 hann QPR återta sin förlorade Div. 1-plats genom segern i tvåan 1983 (Rangers vann serien med 10 poäng) men framför allt är Venables den ende manager som lett ett Rangerslag i en FA-cupfinal. Alla vet att det blev förlust efter omspel men Venables hyllades ändå som hjälte och försvann sedan till Spanien.

Jim Smith
”The Bald Eagle” fanns i klubben mellan –85 och –88 och Rangers nådde som bäst en femteplats under perioden (bästa Londonlag). Smith tog klubben till ligacupfinal (kallades då Milk Cup) men laget gjorde här en riktig plattmatch och föll med 0-3 mot sin tidigare klubb Oxford United, en av QPR:s bittraste förluster då man innan matchen var klar favorit till segern.

Ian Holloway
Ännu inte så meritbehängd som sina företrädare men med en seger i kvalfinalen på söndag så kliver ”Ollie” upp bland de stora tränarnamnen i QPR:s historia. Lika omtyckt av spelare och publik som när han huserade på Rangers mittfält. Holloway har en stark klubbkänsla och bara det faktum att han hållt ut trots konkurshot och formsvackor likt den laget hade i julas gör att man blir kraftigt imponerad.

Det var våra kandidater, bara att rösta i denna den sista omröstning. På söndag blir Swedish Hoops QPR Dream Team klart då redaktionen även tar ut ett wild card till avbytarbänken. Förhoppningvis finns mer att fira då....;-)

Fredrik Montgomery2003-05-20 08:05:00

Fler artiklar om QPR