Lagbanner

Lungan blickar tillbaka på tidigare QPR-finaler

Peter L dyker djupt i historieböckerna och kollar tillbaka på QPR:s tidigare finalframträdanden!

Söndagens kvalfinal är Rangers 8:e stora final sedan klubben bildades. 3 finaler spelades under tidigt 1900-tal, en på 60-talet och 3 på 80-talet.

FA Charity Shield 27:e april 1908
Under 1900-talets början spelades Charity Shield finalen mellan segrarna i engelska ligan och segrarna i Southern League. Inför 12.000 åskådare på Stamford Bridge ställdes Southern League mästarna QPR mot de engelska ligamästarna Manchester United. Med stjärnan Evelyn Lintott i spetsen gjorde Rangers en stormatch och pressade tillbaka storfavoriterna United. Följdriktigt tog också QPR ledningen med 1-0 efter ett mål av Fred Cannon. Tyvärr kunde Manchester kvittera i slutet av matchen och finalen slutade oavgjort, 1-1.

FA Charity Shield 29:e augusti 1908, omspel
I omspelsmatchen som spelades inför 10.000 åskådare på Stamford Bridge kämpade Rangers tappert mot ett allt för starkt Manchester United och förlorade till slut med 4-0. Till lagets försvar kan nämnas att man tappat flera tongivande spelare mellan matcherna pga klubbens tvist med Southern League.

FA Charity Shield 4:e maj 1912
QPR var åter mästare i Southern League och ställdes den här gången mot de engelska mästarna Blackburn Rovers. Matchen spelades på Whitw Hart Lane under bedrövliga väderförhållanden och blev därför tyvärr en parodi på fotboll. Blackburn vann matchen med 2-1 inför 7.111 åskådare och Rangers mål gjordes av E.J. Revill.

Ligacupen 4:e mars 1967
Finalen mot division 1 laget West Bromwich Albions lockade 97.952 åskådare till Wembley. Albions var storfavoriter och Rangers startade finalen nervöst och släppte in 0-1 efter endast 7 minuters spel. Rangers kämpade sig dock snabbt in i matchen och trodde att de kvitterat efter ett snyggt mål av Rodney Marsh, men målet blev bortdömt pga offside. I den 36:e minuten ökade sedan Albions på till 2-0 och fortsatte sedan att pressa till halvleken tog slut.

I början av den andra halvleken kontrollerade Albionas matchen helt fram till den 63:e minuten då Mark Lazarus fälldes straxt utanför straffområdet under ett av Rangers fåtaliga anfall. Les Allen tog den efterföljande frisparken och lade in den i straffområdet där Roger Morgan nådde högst och nickade in reduceringen 1-2. Därefter satsade Rangers allt framåt och kunde också kvittera i den 75 minuten efter ett mål av Rodney Marsh. Marsh plockade upp bollen vid mittplanen och dribblade sig förbi hela Albions försvar innan han lade in bollen i den bortre burgaveln, ett av de snyggaste mål som någonsin gjordes på Wembley.

Med 9 minuter kvar av matchen kom avgjordes matchen. Ron Hunt drog upp ett anfall och drev fram bollen över Albions planhalva, han spelade vägg med Mark Lazarus och fick tillbaka bollen i Albions straffområde där han kolliderade med motståndarnas målvakt. På den efterföljande returen höll sig Lazarus framme och slog in bollen i öppet mål. Rangers höll undan de sista minuterna och blev överraskande mästare, deras första stora titel sedan tidigt 1900-tal.

FA Cupen 22:a maj 1982
Ett Londonderby mot Tottenham Hotspurs inför 100.000 åskådare på Wembley. Managern Terry Venables hade gjort sin hemläxa om Spurs lag väl men hans plan förstördes av en tidig skada på Clive Allen. I en tråkig match skapades nästan inga målchanser alls och matchen gick till förlängning. I den 109:e minuten gjorde Hoddle
1-0 för Spurs. Rangers pressade därefter på och med 5 minuter kvar kunde QPR kvittera. Simon Stainrod kastade ett långt inkast som skarvades vidare av Bob Hazell och Terry Fenwick kunde styra bollen i mål till slutresultatet 1-1.

FA Cupen 27:e maj 1982
Omspelet mot Tottenham lockade 92.000 åskådare till Wembley. I en mycket mer välspelad match än den förra matchen tog Spurs ledningen med 1-0 på straff redan i den 6:e minuten. Rangers pressade därefter på och fick bl a ett mål bortdömt för offside i den första halvleken. I den andra halvleken pressade Rangers på hela tiden och bl a räddade Spurs på mållinjen efter ett skott av Gregory. Terry Fenwick fälldes i straffområdet och linjedomaren vinkade för straff vilket inte huvuddomaren tog notis om. Tottenham höll undan och vann finalen med 1-0.

Ligacupen 20:e april 1986
Finalen mot Oxford United lockade 90.396 åskådare till Wembley. Rangers var storfavoriter inför finalen men gjorde en riktig plattmatch. Det blev förlust med 3-0 och matchen brukar bäst sammanfattas av de supportrar jag känner i London med att 40.000 Rangers supportrar dök upp på Wembley men tyvärr gjorde inte laget det.

Peter Lungström2003-05-21 08:08:00

Fler artiklar om QPR