Lagbanner

Ekonomiska problem oroar inför premiären

"Lungan" spekulerar över Thornes avhopp och om varför man aldrig kan få vara riktigt nöjd som QPR-supporter

Efter alla spekulationer och negativa skriverier i samband mde australiensaren David Thornes avhopp från sitt planerade ekonomiska engagemang i QPR så kände redaktionen att det var på plats med en del klargöranden, hur allvarligt är egentligen det ekonomiska läget? Vem är bättre lämpad att göra detta än Lungan som här ger sin syn på situationen, fyra dagar före seriestart

Förra årets säsong slutade med en playoff final, 30.000 supportrar åkte till Cardiff. Det var drag i klubben och Ian Holloway och spelarna gjorde oss stolta över klubben och vårt rykte och vår självkänsla var återupprättad. Sommaren kom och vi gjorde klart med fina nyförvärv som Rowlands och Ainsworth, alla nyckelspelare stannade och det ryktades om nya investerare som skulle ta klubben framåt.

Som vanligt när man är supporter till Queens Park Rangers får man dock aldrig vara helt glad och nöjd för då drabbas vi alltid av bakslag. Efter veckor av spekulationer och rykten om att den australiensiske affärsmannen David Thorne skulle investera ca 2 miljoner pund i klubben avbröts affären förra måndagen sedan Thorne dragit tillbaka sitt bud pga att han kände sig motarbetad av vissa falanger i klubben. Det återdragna budet innebär att klubben återigen kommer att ha likviditetsproblem och faktiskt så illa att klubben riskerar att hamna i administration igen.

För drygt ett år sedan den 29:e maj 2002 räddades klubben från att kastas ur den engelska ligan tre dagar innan ligans deadline. Klubben låg då i administration och ligan hade meddelat klubben att de måste vara ute ur administrationen senast den 1:a juni för att inte kastas ut. Det räddningspaket som lades fram då innebar att storägaren Chris Wright skrev av häften av sina lån. Klubben tog upp ett lån på 10 miljoner pund med Loftus Road som säkerhet. Av dessa pengar användes 8 miljoner pund till att betala av den andra hälften av skulden till Chris Wright, betala av skatteskulderna samt övriga förfallna leverantörsskulder. De sista 2 miljoner punden skulle användas som rörelsekapital under säsongen tills en investerare skulle kliva in med mer kapital i klubben.

Förra säsongen gick utan att någon investerare klev in. Visst, det ryktades och spekulerades om både den ene och den andre men ingenting hände. Den 31 maj tog räkenskapsåret slut och enligt de rykten och medgivande klubben gjort beträffande ekonomin i samtal med olika supportersammanslutningar så ser det ut som om klubben gör en förlust på ca 1,8 miljoner pund. Då ska man ändå veta att om klubben inte gått till play off så hade förlusten förmodligen hamnat i närheten av 2,5 miljoner pund. Med en förlust på 1,8 miljoner och ett rörelsekapital inför föregående säsong på 2 miljoner så innebär det att klubben har likviditetsproblem igen. Dessutom beslutade banken, Barclays Bank, att innehålla pengarna från säsongskorts försäljningen och portionera ut dem månadsvis pga klubbens finansiella ställning. Pengar som klubben så väl hade behövt under sommaren.

Klubben har visserligen under våren och sommaren gjort en rad olika saker för att förbättra den ekonomiska situationen. Truppen är kraftigt bantad, högavlönade spelares kontrakt har ej förlängts. Vidare har klubben gjort sig av med högavlönade juniorer, skurit i stadionkostnader samt förhandlat om avtal med underleverantörer. På plussidan finns också det sponsorkontrakt med Binatone man tecknat, värt ca 5 gånger så mycket som det tidigare avtalet med JD, att den välkände supportern Bill Powers har investerat 200.000 pund samt givetvis den kraftigt ökade säsongskorts försäljningen. Dessa saker räcker dock inte på långa vägar för att reda ut den situation som klubben befinner sig i eftersom klubben även för innevarande räkenskapsår budgeterat för ett underskott på drygt 2 miljoner pund.

Klubben måste nu snabbt antingen övertyga Thorne, som trots allt lämnat en liten öppning, om att han ändå skall investera pengar i klubben eller finna en annan investerare. Jag vet att styrelsen arbetar stenhårt med att försöka lösa problemen men som jag ser det har inte styrelsen så många andra alternativ än att sluta sig samman och försöka övertyga Thorne om att han skall lägga ett nytt bud. Att finna en ny investerare på kort tid tror jag inte är möjligt och att hamna i administration igen ser jag inte som något alternativ med allt vad det innebär i form av spelarförsäljningar, transferembargos och neddragningar av organisation och administration.

Trots allt ska vi inte ge upp hoppet. På lördag startar ligan och vi har en fin trupp. Det är fortfarande ett otroligt drag kring klubben och det snackas väldigt mycket fotboll i Shepherds Bush och Hammersmith. På lördag mot Blackpool kör vi så det ryker både på planen och på läktarna så att Thorne eller andra potentiella investerare ser och förstår varför de ska bidra med medel till vår fantastiska klubb.

Peter Lungström2003-08-05 23:11:00

Fler artiklar om QPR