Lagbanner

QPR medger att klubben inte har pengar så det räcker säsongen ut!

Lungan kommenterar det senaste LSA-mötet samt klubbens ekonomiska status

Queens Park Rangers har nu för första gången officiellt medgivit att klubben inte har pengar som möter de kostnader klubben har för resterande del av säsongen. Klubben medgav det på en direkt fråga från supporterklubben QPR LSA under ett möte mellan klubben och supporterklubben förra tisdagen. Detta har blivit ett brutalt uppvaknande för många supportrar och den ekonomiska situationen har diskuterats flitigt på olika supportersidor de senaste dagarna.

På den svenska supportersidan konstaterade vi redan den 5:e augusti efter att ha läst olika rapporter och uttalanden av klubben att det nog faktiskt var så illa som klubben nu medgivit att det är. Med anledning av klubbens medgivande går vi nedan lite kort igenom klubbens ekonomi igen.

I slutet av maj 2002 räddades klubben från att kastas ut från ligan med 3 dagars marginal. QPR hade då legat i administration under drygt ett år och det finansiella paket som räddade klubben då innebar att klubben tog upp ett lån på 10 miljoner pund med Loftus Road som säkerhet. Huvudägaren Chris Wright skrev av hälften av sina lån till klubben. 8 miljoner av de upplånade pengarna använde klubben till att betala av Chris Wrights andra del av lånet, skatteskulder samt förfallna leverantörsskulder. De 2 sista miljonerna skulle användas som rörelsekapital fram tills en ny investerare klev fram.

Idag vet vi att klubben har ännu inte hittat någon ny investerare även om det har varit nära ett par gånger och det fortfarande sker förhandlingar med potentiella investerare. Förra säsongen innebar en förlust på ca 1,8 miljoner pund trots att vi gick till playoff final. Det innebar att i princip hade klubben använt upp hela rörelsekapitalet från de upplånade pengarna. För att förbättra den ekonomiska situationen har klubben under våren och sommaren gjort en rad åtgärder för att minska kostnaderna och öka intäkterna. Truppen har bantats, stadionkostnader har minskats, kontrakt med underleverantörer har omförhandlats. På intäktssidan hittar vi rekordförsäljning av säsongsbiljetter, nytt tröjsponsorkontrakt värt 5 gånger så mycket som det gamla samt att supportern Bill Power har investerat 200.000 pund. Sammantaget räcker dock inte intäkterna och de genomförda åtgärderna för att möta de kostnader klubben har för hela säsongen och nu har även klubben tvingats medge att det är kris igen.

Klubben behöver nu snabbt hitta en eller flera investerare som kan garantera resterande del av säsongen. Klubben berättade vid mötet med LSA att David Thorne fortfarande finns med som en eventuell investerare och förhoppningsvis kan han och/eller någon annan investerare snabbt kliva in och rädda klubben. De alternativ till att hitta investerare är att åter gå in i administration eller sälja av Loftus Road. Jag ser inte något av de två alternativen som någon bra lösning. Att sälja arenan är som att sälja klubbens själ och klubben har då inte heller längre kontroll över var man i fortsättningen ska spela och administration är heller inget bra alternativ med allt vad det innebär i form av transferembargos, spelarförsäljningar och övriga neddragningar av organisationen.

Läs sammanfattningen av LSA-mötet här!

Peter Lungström2003-09-16 10:10:00

Fler artiklar om QPR