Historien om LDV Vans Trophy - Del 1

Detta året ville det sig inte bättre än att alla matcherna i gruppen med Doncaster, Carlisle och Bradford slutade 1-1. Placeringarna avgjordes då genom lottning.

I veckan inleds den minst kända och minst betydelsefulla av de Engelska cuperna - LDV Vans Trophy. QPR-redaktionen tar en titt på turneringens bakgrund och historia samt dess upplägg genom åren.

Av utrymmesskäl så kommer historien att presenteras i två delar. Denna del behandlar tiden innan LDV tog över som sponsor av turneringen.

Turneringen för första gången säsongen 1983/84 och hette då Associate Members Cup. För att komma fram till turneringens ursprung måste vi dock gå så långt tillbaka som 1971. Detta år spelades den första upplagan av Texaco Cup. Detta var en inbjudningsturnering för klubbar från England, Skottland, Irland och Nordirland som inte kvalificerat sig för Europa. Redan efter första säsongen drog sig klubbarna från Irland och Nordirland ur på grund av politiska oroligheter. Wolves, Derby och Ipswich vann turneringen de tre första åren innan Newcastle sedan vann två år i rad. Efter 1975 sade Texaco upp sin sponsring av cupen och den bytte då namn till Anglo-Scottish Cup. Skottlands bidrag till cupen var oftast lag från högsta serien, medan lagen från England allt oftare kom från lägre serier. 1977 diskvalificerades Newcastle sedan man i en kvartsfinal spelat med ett alltför reservbetonat lag, något som bröt emot turneringens bestämmelser. 1981 tröttnade de skotska klubbarna på turneringen och drog sig ur. Under de sex åren som cupen existerade vann fem olika engelska klubbar, Middlesbrough, Nottingham, Bristol City, Burnley och Chesterfield, cupen medan Skottlands enda segrare var St.Mirren, som vann 1980.

Med bara de Engelska klubbarna kvar döptes turneringen inför säsongen 1981/82 om till Football League Group Cup och vanns av Grimsby. Säsongen efter var namnet Football League Trophy och vanns av Lincoln.

Säsongen 1983/84 bytte turneringen namn igen. Denna gång blev namnet Associate Members Cup, och det är denna turnering som i dag kallas LDV Vans Trophy. Lagen i gamla division ett och två kallades förr för "Full Members" medan lagen i division tre och fyra var "Associate Members", därav namnet på turneringen.. Uppgifterna som jag hittat i min efterforskning går här lite isär. En källa hävdar att cupens officiella namn är Football League Trophy, medan en annan hävdar att Associate Members Cup är det officiella namnet.

Under hela sin existens så har lagen i turneringen delats upp i två regioner, norra och södra och alla matcher i cupspel har avgjorts genom förlängning och vid behov på straffar. Final har sedan spelats mellan vinnarna från de två regionerna. Turneringens format i övrigt har ändrats en genom åren. De två första åren var det en utslagningsturnering där alla 48 lagen gick in i första omgången. För att få ett jämnt antal lag till regionernas kvartsfinaler gick de två bästa förlorarna i den andra omgången också vidare. Som bästa förlorare räknades de lag som gjort flest mål under de två inledande omgångarna. Till den andra säsongen fick cupen en sponsor och bytte namn till Freight Rover Trophy och till skillnad från första året, där ett av finallagen (Hull) lottades som hemmalag så spelades finalen på Wembley. Wembley var sedan finalarena fram till 2000, då Millennium Stadium tog över värdskapet.

Till 85/86 års turnering gjordes en del förändringar i formatet. Lagen delades nu in i trelagsgrupper (8 i varje region) och vinnaren i varje grupp gick vidare till cupspel. Nytt var också att regionernas finaler spelades med dubbelmöten. Detta format höll bara i en säsong och säsongen 86/87, som för övrigt var sista året som Freight Rover Trophy, gick i stället två lag från varje grupp vidare till cupspelet. Det sistnämnda formatet behölls i ytterligare fyra säsonger. Det enda som ändrades var turneringens namn. 87/88 och 88/89 var det Sherpa Vans Trophy som gällde och de två kommande säsongerna var namnet Leyland DAF Cup.

1991/92 antogs namnet Autoglass Trophy, vilket skulle komma att bestå under tre säsonger. Återigen var det dags för en liten förändring i formatet. Denna gången berodde det på att Maidstone United gick under ett par veckor efter ligans start. Följden blev att en grupp i norra regionen togs bort och att två lag därifrån automatiskt gick vidare till cupspelet Ligan bantades med ett lag till kommande säsong. Division 2 innehöll fortfarande 24 lag medan trean innehöll 22. Detta fick till följd att en grupp i södra regionen togs bort. Det fanns nu sju grupper i varje region och två lag från norra och två lag från södra stod nu över gruppspelet. Detta format blev kvar i ytterligare två säsonger. Sista året med detta format var 1994/95. Under denna säsong gjordes dock två ändringar som inte påverkade formatet. Ytterligare ett namnbyte ledde till Auto Windscreens Shield, vilket skulle komma att kvarstå fram till den sista finalen på Wembley år 2000. Nytt den säsongen var också att Golden Goal togs i bruk. Något som än i dag finns kvar i turneringen.

Till säsongen 1995/96 bantades två lag bort ut Premier League vilket ledde till att division 3 utökades med två lag och därmed återgick turneringen till gruppspelet i den form som det varit under åren 86/87-90/91. Det vill säga åtta grupper i varje region och de två bästa i varje grupp vidare. Detta året ville det sig inte bättre än att alla matcherna i gruppen med Doncaster, Carlisle och Bradford slutade 1-1. Placeringarna avgjordes då genom lottning. Bradford blev förövrigt lottade som trea och blev därmed utslaget. Att två eller alla tre lagen hamnat på samma poäng och målskillnad hade hänt några gånger tidigare under åren. Då löste man det genom att spela om matchen mellan de lag som hamnat lika. Inbördes möten tillämpades inte. I ett par fall ledde tre likadana resultat i en grupp till och med till att hela gruppen fick spelas om. Detta skulle dock aldrig upprepas igen. 96/97 blev turneringen en ren cup med utslagning från första omgången, precis som den var under de två första åren. Denna gången fanns dock inte några bästa förlorare, utan åtta lag i varje region stod över första omgången.

Del 2 av Historien om LDV Vans Trophy presenteras på tisdag.