Queens Park Rangers - Brighton and Hove Albion 2-1 (2-0)

QPR var det bättre laget och gick vidare i LDV Vans Trophy.

QPR var strået vassare än Brighton och avancerade på söndagen till södra regionens semifinal i LDV Vans Trophy.

Det spekulerades länge i vilken typ av lag som de bägge klubbarna skulle ställa upp med. Rena A-lag, en blandning av A-lag och reserver eller rena reservlag. Svaret hamnade någonstans emellan de två första alternativen. QPR gjorde två ändringar i startelvan i förhållande till laget som besegrade Sheffield Wednesday förra helgen. Richard Edghill ersatte avstängde vänsterbacken Gino Padula och manager Ian Holloway riskerade inte småskadade målvakten Chris Day utan Nick Culkin, som vaktat målet i de två första omgångarna av turneringen, stod i mål. Anfallarna Paul Furlong och Richard Pacquette, som bägge blev utvisade i onsdagens reservlagsmatch, inledde på bänken tillsammans med yttern Eric Sabin och målvakten Jake Cole. Den sista platsen på bänken gick till Matthew Rose, som är tillbaka efter ett halvårs skadefrånvaro.

Brighton gjorde också några förändringar från förra veckan då man besegrade Wrexham med 2-0. Avstängde högeryttern John Piercy ersattes av debutanten David Lee, som för övrigt var den som avgjorde onsdagens reservlagsmatch klubbarna emellan. Danny Cullip skadade sig på fredagens träning och Robbie Pethick tog hans plats i mittförsvaret. Tilltänkte erättaren till Piercy, Gary Hart, fick nöja sig med en plats på bänken. Även vänsterbreddaren Nathan Jones drabbades av samma öde. Hans plats i startelvan togs av 19-årige Dan Harding. Lånet från Fulham, Zesh Rehman, var tillbaka efter sjukdom och tog plats på innermittfältet. Lånet från Tottenham, Mark Yeates, flyttades därmed upp i anfallet och Chris McPhee hamnade även han på bänken tillsammans med tidigare nämnda Hart och Jones samt backen Hishelwood och målvakten Keeley.

Matchens första målchans gick till gästerna. Yeates hörna gick mot bortre stolpen och ett par Brightonspelare missade bollen precis innan Martin Rowlands kunde rensa. I det följande Rangersanfallet lyckades Rowlands med konststycket att på volley skjuta ut bollen från arenan.

Rangers förde spelet men Brightons kontringar så farliga ut och efter en knapp kvart tog man sånär ledningen genom Harding som fick tag på Rehmans inlägg och sköt på halvvolley i stolpens utsida.

Minuter senare fick Rangers en hörna som togs av Edghill. Hörnan nådde Palmer som nickade mot mål. Ben Roberts i Brightonburen fick händerna men kunde bara tippa bollen i ribbans undersida och in i mål. Danny Shittu fanns för säkerhets skull på plats och tryckte bollen längre in i målet.

Fem minuter senare dubblade QPR sin ledning genom Tony Thorpe. Högerbacken El-Abd fick inte kontroll på bollen och Thorpe kunde avancera in i straffområdet och chippade kallt bollen över den utrusande Roberts.

Matchen forsatte i samma höga tempo som den inletts i och Butters nick på Yeates hörna tvingade Culkin till en bra räddning och Yeates sköt rakt på QPR-målvakten i jakt på ett reduceringsmål.

Rangers hade en jättechans att utöka sin ledning efter att bra samarbete mellan Carlisle, Ainsworth och Gallen ledde till att Roberts gjorde en kanonräddning på Carlisles nick.

Matchen hade på förhand fått extra tändvätska efter tre röda kort i onsdagens reservlagsmatch och för att öka stämningen ytterligare hade Leon Knight enligt uppgift uttalat sig i en lokaltidning om att han aldrig skulle kunna tänka sig att spela för QPR och att Brighton kommer att gå om Rangers i ligan. I slutet på första halvlek passade Knight dessutom på att göra en störtdykning i Rangers straffområde och stämningen på planen blev ännu mera spänd.

Brightons manager Mark McGhee bytte i halvtid ut Richard Carpenter och ersatte honom med Chris McPhee. McPhee gick in i anfallet och Yeates intog en offensiv mittfältsposition. När det hade gått en kvart av halvleken hade dessutom Hart och Jones kommit in i spelet på bekostnad av Lee och Harding.

McPhee lyfte Brightons anfallsspel men Knight hade inte någon bra dag och förlorade allt mot Carlisle och Shittu. Knight jobbade dock hårt på att få fram en staffspark genom att kasta sig i straffområdet. Mitt i halvleken fick han slutligen ett gult kort för det. Kortet var hans femte i år och innebär att Knight missar Brightons match mot Wycombe på Annandag Jul.

Brighton fortsatte att pressa och med en kvart kvar att spela försökte McPhee att spela fram Knight när han kanske skulle testat Culkin själv och strax därefter tvingade Yeates med ett tungt skott från 25 meter Culkin att tippa bollen över ribban till hörna.

Tre minuter senare hade McPhee chansen igen och denna gången ändrade hans skott riktning på en glidtacklande Forbes, ställde Culkin helt och bollen studsade i mål.

Brighton fortsatte att pressa i jakt på ytterigare ett mål och därmed förlängning. Man lyckades dock inte och QPR är klara för den södra semifinalen. Övriga matcher spelas på tisdag och lottningen görs på lördag.

Noterbart från dagens match är också att Matthew Rose byttes in med tre minuter kvar att spela och fick varma applåder av drygt 7 500 åskådare.