Lagbanner

QPR-redaktionen analyserar div. 2 i halvtid!

Plymouth och Hartlepool de största positiva överraskningarna, men vad har hänt med Sheffield W?

Nu har 23 av 46 matcher spelats i div.2 och den snabbtänkte kan sålunda konstatera att vi nått halvvägs i serielunken, med andra ord är det dax för en liten koll av hur bra redaktionens "inför-tips" står sig gentemot verkligheten. Vi inleder såklart med att analysera QPR:s "första halvlek" och går därefter igenom övriga lag kortfattat:

QPR:
Vårt inför-tips: 2
Nuvarande placering: 2

Rangers har hämtat sig fint från play-offbesvikelsen i våras och framför allt på hemmaplan har man uppvisat en nästan brutal effektivitet, 26 mål framåt och bara 3 i baken hemma på Loftus Road är starkt, resultat som 5-0 på Blackpool, 4-0 på Barnsley, 4-1 på Hartlepool samt 3-0 på Chesterfield, Sheffield Wednesday och nuvarande serieledande Plymouth talar för sig själva, QPR är helt enkelt ett av hela ligasystemets bästa hemmalag. Nej, det är borta man har sviktat och det är också där de 3 förlusterna har kommit. Rangers måste förbättra sitt bortaspel om man skall behålla sin promotionsplats och framför allt så måste de sämre lagen kunna betvingas. Betänk också att bortamöten med toppkollegor som Plymouth, Bristol C och Barnsley återstår så är det lätt att förstå att nyckel till fortsatt framgång ligger i hur mycket poäng man lyckas ta utanför Loftus Road. På spelarsidan har framgångarna gått i vågor för många i truppen, en spelare som Gareth Ainsworth inledde till exempel strålande med bl a fantastiska mål mot Rushden för att sedan falla tillbaka för att nu åter på allvar konkurrera om ytterplatserna. Dessutom har vissa spelare (Clarke Carlisle, Dannu Shittu, Paul Furlong m fl) på grund av avstängningar eller skador varit frånvarande under längre perioder vilket har gjort det svårt för dem att komma igång igen efter uppehållet. Om jag måste välja tre nyckelspelare under första halvan av serien så får det bli Chris Day (för många avgörande räddningar och säkert spel som sista utpost i laget), Martin Rowlands (för att ha etablerat sig på en ytterplats vilket dessutom har lett till några viktiga mål) samt Kevin Gallen (pappa i laget, oerhört rutinerad med ett stort QPR-hjärta och en målfarlighet som tilltagit ju längre säsongen lidit). Cupspelet har väl gått som väntat för Rangers men segern mot Sheffield U samt publikfesten hemma mot Man City är minnesvärda, dessutom så är vi ju kvar i LDV Vans Trophy med chans på ytterligare ett framträdande på Millenium Stadium.

I övrigt...

Snyggaste målet hittils..
Gareth Ainsworth mot Rushden & Diamonds, då han "bombsköt" från 30 meter, målet figurerar nu i omröstningar om "årets mål" vilket är betyg gott nog.
Bästa matchen hittils...
3-0 hemma mot Plymouth - allt stämde för QPR inför storpublik.

Sämsta matchen hittils..
0-2 borta mot Port Vale - kass inställning trots att Rangers spelade med en man mer i en halvlek

Comebacken...
Clarke Carlisle, som kom tillbaka efter alkoholproblem och visade att han var värd en andra chans och en plats i backlinjen

I sista minuten..
Eric Sabin mot Grimsby, Paul Furlong mot Luton och Kevin Gallen mot Notts County, mål som räddade viktiga poäng för Rangers

Hatmötet..
I augusti anklagades Brightonspelare för att filma till sig utvisning, i reservlagsmatchen mellan lagen i november blev 3 spelare utvisade och i LDV-matchen anklagades ånyo Brightonspelaren Leon Knight för att falla lätt. Nästa akt i följetongen QPR-Brighton följer i januari...

Övriga lag:
Placeringarna 1-6:
Plymouth: Tippade av red. som 10:a, ligger f n 1:a
Barnsley: Tippade som 19:e, ligger f n 3:a
Brighton: Tippade som 1:a, ligger f n 4:a
Bristol C: Tippade som 4:a, ligger f n 5:a
Colchester: Tippade som 20:e, ligger f n 6:a.

Plymouths framgångar var svåra att förutse men det är bara att buga och bocka för "The Argyle" som f n toppar tvåan, fyra poäng tillgodo på Rangers. På slutet har man vunnit allt och den enda plumpen under hösten är såklart förlusten på Loftus Road. Brighton lär återfinnas i toppen när serien summeras även om slutet av hösten har inneburit ett antal onödiga förluster. Leon Knight har infriat förhoppningarna och planerna på en ny arena i Brighton gör att "The Seagulls" kanske kan lyfta framåt våren. Bristol C har jobbat sig sakteliga upp igenom tabellen och det jag såg av laget då jag besökte Loftus Road i september var imponerande, en kvalplats bör man kunna nå. Colchester och Barnsley är glada överraskningar men frågan är om de har material att klara sig kvar i toppen, ett test på detta lär komma redan i nästa omgång då Colchester besöker London för match mot QPR.

Placeringarna 7-12:
Port Vale: Tippade som 14:e, ligger f n 7:a
Wrexham: Tippade som 16:e, ligger f n 8:e
Luton: Tippade som 11:a, ligger f n 9:a
Blackpool: Tippade som 7:a, ligger f n 10:a
Hartlepool: Tippade som 24:a, ligger f n 11:a
Rushden & D.: Tippade som 15:e, ligger f n 12:a.

Den stora överraskningen här är för oss Hartlepool som vi gissade skulle åka ut med dunder och brak, nu har man till och med nosat på toppen av tabellen och ligger på tryggt avstånd från nedflyttningsområdet. Port Vale inledde i stor stil men har sedan fallit tillbaka något, Rangers fick dock vända åter från Burslem utan poäng i en av sina tre ligaförluster hittils. Luton förlorade Tony Thorpe och har ekonomiska problem men har ändå hankat sig fram hyfsat. Utav lagen på platserna 7-12 så tror jag att Port Vale och Blackpool har den bästa möjligheten och materialet att klättra uppåt och hota nuvarande topp-6.

Placeringarna 13-18:
Bournemouth: Tippade som 22:a, ligger f n 13:e
Swindon: Tippade som 6:a, ligger f n 14:e
Tranmere: Tippade som 5:a, ligger f n 15:e
Grimsby: Tippade som 9:a, ligger f n 16:e
Oldham: Tippade som 21:e, ligger f n 17:e
Sheffield W: Tippade som 3:a, ligger f n 18:e.

I det här tabellskiktet återfinns några av seriens verkliga minusvarianter så här långt. Wednesdays säsong är så här långt en katastrof och vi hade helt klart räknat med bättre från Swindon och Tranmere, jag tror att minst ett av dessa tre lag kommer att röra sig kraftigt uppåt i tabellen efter nyår och kanske till och med nå kval. Bournemouths insats är imponerande men trots sin 13:e plats så är man ändå sämsta nykomling. Oldham har haft ekonomiska problem men har nu kommit på rätt köl och lär kunna klättra några placeringar.

Placeringarna 19-24:
Brentford: Tippade som 18:e, ligger f n 19:e
Peterborough: Tippade som 12:e, ligger f n 20:e
Stockport: Tippade som 8:e, ligger f n 21:a.
Notts County: Tippade som 13:e, ligger f n 22:a
Chesterfield: Tippade som 23:e, ligger f n 23:e.
Wycombe: Tippade som 17:e, ligger f n 24:a.

Chesterfields och Wycombes säsonger har inte varit roliga och lagen lär få de svårt att hänga kvar, precis som vi tippade. En stor besvikelse är Stockport som vi trodde mer på men man har inte lyckats övertyga. Lokalkonkurrenten Brentford ligger i botten som väntat men QPR lär få sina fiskar varma när man besöker Brentford i vår, inte minst efter den heta höstmatchens efterspel.

Fredrik Montgomery2003-12-27 10:10:00

Fler artiklar om QPR