Lagbanner
Asmir Begovic till QPR
Asmir Begovic, på bilden i aktion för Stoke mot QPR 2015, har skrivit på ett ettårskontrakt med QPR

Asmir Begovic till QPR

Rutinerad målvakt vaktar målet i W12 kommande säsong

Efter en dryg veckas spekulationer presenterade QPR under måndagen Asmir Begovic som sitt tredje nyförvärv under sommaren. 36-årigen kommer närmast från två säsonger i Everton där han agerat reserv bakom Jordan Pickford och har skrivit på ett kontrakt fram till sommaren 2024.

Begovic föddes 1987 i nuvarande Bosnien-Hercegovina, men bodde som barn även i Tyskland och Kanada. Han kom till England sommaren 2003 för att provspela för Portsmouth och Tottenhams akademier, men Portsmouth gav honom ett kontrakts förslag innan han hann åka till London. Efter ett par år i juniorlaget lånades han ut till La Louvière i den belgiska högstaligan och efter återkomsten till England skaffade han sig rutin via utlåningar till Macclesfield, Bournemouth, Yeovil och Ipswich. Debuten för Portsmouth kom 2008, men det blev bara totalt 17 matcher där innan Stoke betalade drygt 3 miljoner pund för honom i februari 2010. Även denna gången var det nära att Begovic hamnade i Tottenham, som till och med han betala in en delbetalning av en överenskommen transfersumma till Portsmouth innan Begovic valde att skriva på för Stoke.

De första åren i Stoke var Begovic reserv till danske Thomas Sørensen, men tog efter han över som förstaval och stannade till sommaren 2015 då Chelsea betalade 8 miljoner pund för honom. Det blev två säsonger och totalt 33 matcher under två säsonger för de blåklädda från Fulham innan Bournemouth, en klubb där hade varit på lån tio år tidigare, betalade ungefär runt 10 miljoner för honom sommaren 2017.

Första säsongen i Bournemouth spelade Begovic samtliga 38 Premier League matcher. Han inledde säsongen 18/19 som förstaval, men tappade under våren sin plats och säsongen 19/20 spederades på två lite udda lån. Under hösten var han utlånad till Qarabag i Azerbaijan och under åren till Milan. Han var tillbaka i Bournemouth, som då trillat ur Premier League, till säsongen 20/21 och spelade då alla matcher utom en i Championship.

Sommaren 2021 hade Begovic ett utgående kontrakt och skrev då på för Everton. På två säsonger spelade han fyra matcher i Premier League och ytterligare sex i cuperna. Everton erbjöd honom ett nytt kontrakt, men han valde att tacka nej till detta och valde till slut att skriva på för QPR.

Utöver sina närmare 400 matcher i England så har Begovic även gjort 63 landskamper för Bosnien-Hercegovina. Han inledde dock sin landslagskarriär för Kanada och spelade bland annat ett U20-VM för dem och var även uppkallad till A-truppen vid ett par tillfällen innan han valde att representera sitt födelseland på seniornivå. Majoriteten av landskamperna gjordes fram till 2017. Därefter har det bara blivit ytterligare två och han har inte funnits med vid några samlingar sedan hösten 2020.

Det är alltså en meriterad målvakt som ansluter till truppen och han gör det som uttalat förstaval enligt Gareth Ainsworths kommentarer till QPRs officiella hemsida. Säsongens tröjnummer är inte presenterade ännu, men Begovic kommer, föga förvånande, att spela med nummer 1 på ryggen. Klubben har agerat snabbt för att ersätta Seny Dieng och Begovic rutin kommer att bli viktig. 

Värvningen av Begovic innebär troligen att Joe Walsh kommer att lånas ut och att U23-måvakten Matteo Salamon kommer att agera tredjekeeper bakom Begovic och Jordan Archer. Den senare dras dock med en mindre skada och Walsh kommer troligen att få stanna kvar på träningsanläggningen Heston i ytterligare några dagar innan han eventuellt försvinner i väg under hösten. Tidigare i sommar han QPR lånat ut en annan målvakt, Murphy Mahoney till Swindon hela den kommande säsongen.

Simon Ståål2023-07-18 00:48:43

Fler artiklar om QPR