Lagbanner
Ewood Park, 2022-02-26 13:30

Blackburn - QPR

Inför Blackburn-QPR

Inför Blackburn-QPR

Möte mellan två lag på kvalplats - men med sviktande form

QPR avslutar på lördagen en månad med matcher både på helgerna och mitt i veckorna med en resa till Ewood Park och match mot femteplacerade Blackburn. Hemmalaget har en stark höstsäsong bakom sig, men efter nyår har det varit tuffare och på de nio ligamatcher man spelat sedan årsskiftet har man bara lyckats göra ett mål. Detta till trots ligger laget alltså kvar på kvalplats, men flera tappade poäng kommer leda till att man snabbt tappar placeringar då många av lagen strax under kvalstrecket har gått väldigt bra på senare tid.

I dagarna är det tjugo år sedan Blackburn vann ligacupen (2-1 mot Tottenham) och i veckan har klubben också firat att managern Tony Mowbray nu varit i klubben i fem år. Han är den manager i Championship som varit på sin post längst och tittar man på de 92 klubbarna i Premier League och EFL så ligger han på nioende plats.

Mowbray tog över en klubb med problem  i februari 2017 och lyckades då inte rädda dem kvar i Championship. Efter en andraplats i League One säsongen var man dock tillbaka och de tre senaste säsongerna har man mest hållit till i mitten av tabellen med placeringarna 15, 11 och 15 som slutliga positioner. Under hösten har man legat på övre halvan och efter en stark avslutning på 2021, med bland annat sex raka vinster var laget ett tag uppe på andra plats.

2022 har som sagt inte varit lika bra sås här långt och ut och man har bara spelat i hop 6 poäng på 9 matcher via en vinst (1-0) borta mot Cardiff samt tre mållösa matcher (hemma mot Huddersfield och borta mot Luton och West Bromwich). Man gjorde även två mål i FA-cupen mot Wigan, men detta räckte inte för avancemang då Wigan gjorde tre.

Inför mötet med QPR har man lite problem med skador. Målfarlige Ben Brereton-Díaz, som gjort 20 mål på 30 matcher under säsognen, utgick med en fotledsskada i onsdagens match mot Sheffield United och kommer inte till spel. Försvararna Daniel Ayala och Tayo Edun är osäkra och detsamma gäller från Leeds inlånade anfallaren Ivan Poveda. Mittfältaren Bradley Dack är sedan en dryg månad tillbaka i träning och spel med U23 efter en knäskada som hållit honom ur spel sedan mars förra året och kan komma att dyka upp i matchtruppen inom kort - och kanske redan mot QPR.

Mowbray säger att stämningen i truppen är bra, trots de uteblivna resultaten och man är medvetna om att tre poäng mot QPR tar upp laget på tredje eller fjärde plats.

QPR kämpade sig till tre poäng hemma mot Blackpool i onsdags. Detta trots att man spelade med tio man i mer än halva matchen efter Dion Sandersons utvisning. Sandersons avstängning innebär att det blir en förändring i backlinjen, och denna blir att Rob Dickie kommer tillbaka efter att ha missat de två senaste matcherna genom avstängning för att ha uppnått tio gula kort under säsongen.

Det är fortfarande osäkert om Lee Wallace och Lyndon Dykes kan spela mot Blackburn eller om det tar en vecka till innan de är tillbaka. Positivt är att Sam McCallum bedöms vara bra nog för att kunna spela ligafotboll igen. Lånet från Norwich tvingades till en operation i oktober och har spelat tre matcher med U23 de senaste veckorna.

Mot Blackpool valde Mark Warburton att starta utan ett utpräglad forward och både Charlie Austin och Andre Gray satt på bänken, medan Chris Willock var den mest offensive spelaren i första halvlek. Willock fick sedan kliva av i paus då Dominic Ball behövde bytas in i försvaret för att ersätta utvisade Sanderson. För att bereda plats för en anfallare så behöver någon av mittfältarna, Luke Amos, Stefan Johansen, Ilias Chair eller Jeff Hendrick bänkas. Vem det blir i så fall väljer jag att inte spekulera i utan här får Warburton (som nog faktiskt har både plan B, C och D) själv ta beslutet.

Lördagens match börjar redan klockan 13.30 och då den visas på Viasat Sport Extra och Viaplay så innebär det att QPR+ bara får lov att erbjuda sin radiosändning. Domare i matchen är Jeremy Simpson och på linjerna återfinns Richard Wild och Rob Smith.

Simon Ståål2022-02-25 21:32:08

Fler artiklar om QPR