Lagbanner
2022-12-26 18:15

Cardiff - QPR

Inför Cardiff-QPR
Ilias Chair är tillbaka i QPR efter sitt VM-äventyr

Inför Cardiff-QPR

Julhelgen avslutas traditionsenligt med engelsk fottboll. QPR har ny bortamatch, den här gången ute i den Walesiska huvudstaden mot Cardiff City. Har Neil Critchley nyckeln till en ny 3-poängare?


Neil Critchley fick en perfekt start som manager för QPR. Det blev vinst borta mot Preston med 1-0 efter att Jimmy Dunne tryckt in matchens enda mål på hörna i den 58:e minuten. I och med vinsten gick vi upp till 6:e plats i tabellen på samma poäng som just Preston (34 st), samma målskillnad, men fler gjorda mål. 

Critchley gjorde bara en förändring jämfört med det lag som Paul Hall ställde upp med mot Burnley, Albert Adomah ersatte George Thomas. Ändå såg det ut som ett helt nytt lag. R’s dominerade stora delar av matchen även om det officiella bollinnehavet visade fördel för PNE. Mittbackarna Dunne och Clarke-Salter tog plats i “Veckans lag” och utan att förringa deras insatser så undrar jag hur det kan komma sig att inte Tim Iroegbunam fick plats där? Matchens bästa spelare i mina ögon, men det var många som höjde sig rejält, kanske för att visa nya managern att “mig petar du inte”.  

Critchley var mycket nöjd efter matchen:”Jag kan inte begära mer av spelarna, dom har verkligen gett allt den här veckan, en riktigt bra grupp att jobba med.  Preston är i bra form, vi har inte varit det, men jag sa till laget att vi åker inte dit för att ta poäng, vi åker dit för att vinna. Jag ville inte att vi skulle ha alla spelare bakom bollen och kontra och tyckte vi lyckades bra. Vi gjorde en riktigt bra första halvlek, men jag blev lite orolig när vi inte fick utdelning. Nu kom den i andra halvlek istället på en hörnvariant vi hade övat på. Jag hade önskat att vi hade spelat lite mer när vi skulle stänga matchen, men som helhet är jag naturligtvis mycket nöjd. Att komma hit och hålla nollan är väldigt bra. Seny fick göra en viktig räddning strax efter målet, annars skapade dom inte särskilt mycket”

Nu får han tillbaka Ilias Chair som fick hoppa in för Marocko i bronsmatchen i VM förra helgen. “Jag är glad för hans skull” säger Critchley. “Även om jag inte har träffat Ilias kan man se att han älskar att spela fotboll och han kan känna en lättnad att ha fått speltid i ett VM. Vi är jätteglada att ha honom tillbaka och förhoppningsvis kan en eller ett par spelare till vara tillbaka. Vi har tätt mellan matcherna i helgtiden och det kan vara en chans för några av de andra spelarna att få speltid”

Under tiden som manager för Blackpool använde Critchley sällan samma startelva två matcher i rad utan han formade laget utifrån motståndet. En av hans starkaste egenskaper är att identifiera svagheter hos motståndarna och utifrån det skapa game plans, något som jag tycker verkar svårt med så tätt mellan matcherna, men vi hoppas på det bästa. Stefan Johansen missar även denna match, men förhoppningar finns om att Tyler Roberts och Luke Amos ska vara speldugliga.

Motståndarna
Cardiff började förra säsongen bra och tog 8 poäng på de fyra första matcherna. Sedan tog man 4 poäng de följande 12 matcherna och managern Mick McCarthy fick sparken i slutet av oktober. Det blev till slut en 18:e plats med 53 poäng och en bra marginal till nedflyttningsstrecket när säsongen summerades. 

Steve Morison fick börja bygget av ett nytt lag under sommaren men fick i sin tur sparken efter förlusten borta mot Huddersfield i den 10:e omgången, då låg dom på 18:e plats. Nuvarande manager Mark Hudson har inte lyckats bättre. Efter den senaste omgången, där dom spelade 1-1 hemma mot Blackpool, ligger dom på 20:e plats i tabellen och har 2 poäng till nedflyttningsstrecket. Det verkar vara målskyttet som är det stora problemet. 20 gjorda mål är näst sämst i serien, bara jumbon Huddersfield är sämre. 

Nu har dom dessutom fått transfer embargo för en skuld till Nantes för argentinaren Emiliano Sala som omkom i en flygkrasch innan han hade hunnit debutera för Cardiff, så just nu ser dom inte ut att kunna förstärka laget i januari heller. 

Hudson spelar vanligtvis 4-2-3-1 eller 4-3-3. Offensivt är det Callum Robinson som visat framfötterna med 4 mål och 5 assist och defensivt är det mittbacken Cedric Kipré, inlånad från WBA, som man lutar sig mot. Isaak Davies verkar vara den enda som inte kan spela i Cardiffs trupp.

QPR har bra statistik mot Cardiff under 2000-talet. Lagen har mötts 31 ggr i seriesammanhang och vi har vunnit 17 matcher, förlorat 8, och 6 matcher har slutat oavgjort. Mötet på Loftus Road i oktober slutade 3-0 efter två mål av Lyndon Dykes och ett av Kenneth Paal. 

Matchens domare
Matchen döms av Keith Stroud från Hampshire, Assisterande domare är Adam Crysell och Ian Cooper. Under de senaste 10 åren har Stroud dömt 21 QPR-matcher, vi har vunnit 4, kryssat i 5 och förlorat 12. Motståndarna har fått 6 straffar, QPR 0. QPR har fått 4 röda kort, motståndarna 2. Man anar ett mönster…Avspark kl. 18:15 och matchen visas på V Sport Fotboll och Viaplay, inte QPR+. Come On U R’s!

Jörgen Tjärnström2022-12-25 19:02:58
Author

Fler artiklar om QPR