Lagbanner
Pride Park Stadium, 2021-11-29 20:45

Derby - QPR

Inför Derby v QPR
Jimmy Dunne med en härlig glidtackling mot Huddersfield.

Inför Derby v QPR

Två formstarka lag, om än i två helt olika delar av tabellen, kliver ut på Pride Parks gräsmatta på måndagskvällen. QPR har hittat tillbaka till sin fina form igen med 4 starka matcher i rad, medan Derby efter ännu ett poängavdrag på ren ilska plockat 4 av 6 poäng på topplagen Bournemouth och Fulham. Slår ilskan lagmaskinen?

Derby har sedan 2012/13 varit ett av Championships jämnast och bästa klubbar. Bra spelare, tränare och en stenhård satsning mot att nå tillbaka till Premier League räckte långt, men aldrig hela vägen. Under 8 raka säsonger kom man 10:a eller bättre med en rad playoff-platser. Närmast kom man 2013/14 då man slutade 3:a och blev rånade av QPR och Bobby Zamora på Wembley.

Men 2020/21 kom verkligheten i kapp Derby. Att satsa under så lång tid utan att lyckas har sitt pris, i våras var man bara en poäng från degradering och under hösten har bestraffningarna för ekonomiska oegentligheter kommit från EFL: först tolv poängs avdrag och för ett par veckor sedan blev det ytterligare nio.

Derbys manager Wayne Rooney kämpar på, trots skandaler, dålig ekonomi och tunn trupp – ett par dagar före säsongspremiären fick han knappt ihop till ett fullt lag. Rooney jobbade hårt under sommaren och fick till slut in 7 spelare (alla på free transfer), bland dem QPR-bekantingen Ravel Morrison som startat 14 ligamatcher (något han inte gjort i någon klubb sedan QPR våren 2014!) samt 39-åriga backen Phil Jagielka som spelat närmare 400 matcher för Everton.

I förra veckan kom man så för andra gången den här säsongen upp på en positiv poängskörd och tar nu sikte på den åtråvärda 21:e platsen. Utan bestraffningar hade man legat på en 19:e plats så det säger sig självt att Derby måste lägga i en växel till om det inte ska bli League One till hösten.

QPR har som klubb gått i motsatt riktning jämfört med Derby, de senaste 11 månaderna har varit de starkaste på 7-8 år. Queens Park Rangers kommer från en kvartett fina matcher: seger borta mot Cardiff följdes upp av ett starkt kryss i Blackpool för att sedan spela in 6 härliga poäng hemma mot Luton och Huddersfield.

Mark Warburton har haft en fin kontinuitet i sin startelva som gett laget en stabilitet och trygghet. Försvaret med Seny Dieng, Rob Dickie, Jimmy Dunne, Yoann Barbet och Moses Odubajo har varit svåra att få hål på och QPR har bara släppt in 2 mål på 6 senaste matcherna.

På mittfältet kan Warburton tvingas till en förändring. Norrmannen Stefan Johansen stod för säsongens kanske bästa match senast mot Huddersfield, men åkte på en skada i slutminuten. Tack vare att matchen blev flyttad från lördag till måndag så finns nu en liten chans att han kan starta mot Derby. Mittfältet har ändrat utseende under säsongen:  Johansen, Illias Chair och Chris Willock har varit konstanterna, men på sistone har Andre Dozzell och Albert Adomah slagit sig in i startelven och lyft spelet en klass.

På topp börjar Charlie Austin hitta tillbaka till gammal fin form efter en tung period.  
 

Henrik Swende2021-11-29 00:15:25
Author

Fler artiklar om QPR