Lagbanner
2018-10-20 16:00

Ipswich - QPR
0 - 2

Inför: Ipswich-QPR
Ipswich Towns Gwion Edwards är en spelare som QPR skall se upp med på Portman Road

Inför: Ipswich-QPR

Landslagsuppehållet är över och nu väntar tre matcher på en dryg vecka för lagen i Championship. QPR inleder borta mot ett Ipswich som siktar på att bli ett attraktivt lag att titta på.

Uppehållen i spelschemat för att skicka spelare kors och tvärs över jordklotet för att spela träningsmatcher har bytts ut mot matcher i ett Nations League som gillas eller sågas. QPR verkar ha klarat sig bra den här gången och inte fått tillbaka någon av sina spelare med skador. Ipswich borta är första motståndare innan Sheffield Wednesday hemma i veckan följs upp med TV-sänd bortamatch mot Aston Villa.

Som bekant har det varit upp och ner för QPR under säsongsinledningen och plattmatcher har varvats med insatser som fått delar av supporterskaran att helt plötsligt prata Play-off, i varje fall fram till nästa match. Nu är det inte bara vi som lyckats med det utan tabellen är jämn. QPR ligger inför helgens omgång på artonde plats i ligan. Man har dock bara fem poäng upp till lagen runt kvalstrecket och många poäng ner till nedflyttningsplatserna. Det finns alltså fortfarande tid att bestämma vilken ända av tabellen man skall hålla till på framöver.

QPR

Steve McClaren var nöjd med de fyra poäng som togs borta mot Reading och hemma mot Derby innan uppehållet. Han tyckte att uppehållet kom olägligt, men då spelarna som varit i väg på landslagsuppdrag kommit tillbaka till Harlington med bra insatser i bagaget väljer han att bygga vidare därifrån. Massimo Luongo var med i Australiens 4-1 seger mot Kuwait, Tomer Hemed gjorde mål för Israel och Eberechi Eze gjorde en bra match när han debuterade för Englands U20-landslag. Även Paul Smyth, som inte fått plats i de senaste matchtrupperna, fick ett omnämndade av McClaren då han deltog i två vinstmatcher med Nordirlands U21.

Även på skadefronten har det ljusnat under uppehållet. Darnell Furlong spelade förra veckan en halvlek när QPRs U23 spelade 2-2 mot Ipswich. Furlong är dock inte aktuell för comeback i ligan ännu, men kan komma att spela en ny U23-match på måndag.

Grant Hall har varit på väg tillbaka under hela hösten, men än så länge har det bara blivit spel i ligacupen samt ett par inkluderingar i matchtruppen i ligan, dock utan speltid.

Jake Bidwell tvingades utgå mot Derby, men axelskadan var inte så illa som det först befarandes och han kan komma att kunna spela på Portman Road. Även Jordan Cousins, som haft en lättare fotskada, kommer att testas på matchdagen.

I övrigt verkar McClaren ha hyfsat klart för sig vilka spelare som är aktuella från start och är bara taktiken den rätta så har vi ett ganska bra lag.

Motståndarna

Ipswich sågs av många som en outsider inför säsongen då man med ny manager värvade ganska mycket, men inte så dyrt. Det dröjde dock till förra omgången innan säsongens första vinst kom under nye managern Paul Hurst. QPR-redaktionen har frågat Patrik Carlsson, Ipswich-fan sedan näramre 40 år, om vad han tycker om säsongen så här långt.

"Säsongen 18/19 är den då Ipswich ska hitta tillbaka till sin grundfilosofi, dvs att återigen börja spela en trevlig, snabb och teknisk fotboll. Allt som gjorde att klubben blev ett uppskattat Tipsextra-lag på 70 och 80-talen. Klubben och supportrarna enades direkt om att detta skulle gå under parollen  #new era

Klubben har förövrigt den oglamorösa titeln att vara den förening som varit i längst Championship utan att gå upp eller ner.

Klubbens ägare, Marcus Evans, har sedan han kom in (2007) valt att rekrytera erfarna före detta Premier League-managers som Paul Jewell och Joe Royle eller profilvärvningar som Roy Keane.

Keane sänkte klubben ordentligt och tvingade vår ägare att punga upp hutlösa summor på nyförvärv som inte levererade. En som däremot lyckades skapa ett slagkraftigt lag utan att köpa dyra spelare var den senaste tränaren Mick McCarthy. McCarthy är en fantastisk manager som får ut maximalt av spelarna och på Portman Road hittade han guldägg på free agent-marknaden som under hans ledning öste in mål innan de såldes vidare.

Problemet däremot låg i den primitiva fotboll som spelades, mycket fysik och tillsammans med långa bollar från backlinjen upp på anfallarna. Vi var jobbiga att möta och tråkiga att se på.  

Efter att supportrarna fått betala dyra biljetter med lite valuta i fotbollen så började fansen sakta men säkert uttrycka sitt missnöje både över biljettpriserna och över spelet.

Under förra säsongen blev det klart att en förändring måste ske från ägaren om klubben överhuvudtaget skulle ha några betalande supportrar på matcherna i framtiden. Supportrarna krävde lägre biljettpriser och ett spel som är signifikativt för klubben och kanske kan ta oss tillbaka till finrummet (eller rättare sagt pengakarusellen Premier League).

Mannen som ska göra det är Paul Hurst, som under några år gjort fantastiska resultat med både Grimsby och Shrewsbury. Han praktiserar en snabb teknisk fotboll med fokus på att bygga spelet på varierat passningsspel med mycket boll på snabba och tekniska yttrar.

När Hurst kom in och berättade för media vad han ville så vara han mycket tydlig hur han vill att laget ska spela och att han inte låter någon ta en tröja på gamla meriter. Han har t.ex. bänkat lagets bästa spelare de senaste tre åren, målvakten Bartosz Bialkowski, som flera penningstinna klubbar ville ha i somras. Hurst var frispråkig under försäsongen och menade på att vissa spelare inte hade den fysiska statusen för att spela det spel som han och klubbledningen önskar. Till ägaren hade han en önskelista på några unga spelare som han har haft i både Grimsby och Rotherham som klubben ”måste” värva för att han skulle kunna sätta spelet.

Supportrarna har varit lyriska över att klubben nu har en manager som är tydlig och ”transparent” i sin kommunikation med media och supportrarna.

Under försäsongen laborerades det en hel del och resultaten var riktig skrala, men supporten och entusiasmen var intakt bland fans och den lokala median när säsongen sparkade igång.

Supportrar och lagledning har varit öppen med att de kommer backa upp Hurst oavsett vad placeringen blir i år så länge som laget spelar en fartfylld, teknisk fotboll som utlovats av honom och ägarna.

I säsongsdebuten kryssade laget mot Blackburn efter flera försvarsmissar, vilket dessvärre har varit lagets stora problem. Vi spelar en fartfylld fotboll som utlovats med vi gör för enkla misstag i omställningarna och i försvarsspelet. Detta är något som Hurst har varit mycket besviken över och därmed laborerat en hel del.  Under de första elva matcherna i ligan lyckades vi bara samla ihop 6 poäng trots att vi i flera matcher fört spelet och spelat bra, men som sagt slarvat och därmed inte lyckats plocka de viktiga trepoängare som hade givit laget lite mer lugn och ro.

Men som alltid för den som arbetar hårt så kommer resultaten. Precis innan det senaste landslagsuppehållet kom den första trepoängaren borta mot Swansea vilket var enormt skönt och rättvist. Detta har gjort att laget har haft två bra träningsveckor och en skön positiv energi. Vi hoppas på att bygga vidare på detta så därför är lördagens match extra viktig för lagets del. Spelar vi bra och vinner så har vi börjat resan uppåt i tabellen."


På frågan om vilka spelare i Ipswich vi skall se upp med blir svaret:

"På spelarsidan har vi massor av nya intressanta namn och det blir lite svårt att plocka ut några specifika som sticker ut, men jag väljer följande tre spelare.

Gwion Edwards, snabb målfarlig ytter
Ellis Harrison, intressant ytter som kommer göra mycket nytta
Janoi Donacien, stark back som påminner om Barcelonas Samuel Umtiti i sin spelstil!"

 
Redaktionen tackar Patrik för bidraget och för egen del så undrar jag om det blir han eller jag som kommer gladast till kontoret på måndag.

Simon Ståål2018-10-19 22:23:00

Fler artiklar om QPR