Lagbanner
Kiyan Prince Foundation Stadium, 2021-05-08 13:30

QPR - Luton

Inför QPR-Luton Town
Geoff Cameron lämnar QPR efter säsongen

Inför QPR-Luton Town

Vi är framme vid den sista matchen för säsongen. QPR tar emot Luton Town hemma på KPF Stadium

QPR vann säsongens sista bortamatch som spelades mot Stoke. Det blev 0-2 efter mål av Charlie Austin och Osman Kakay, Kakays första ligamål för QPR. Det blev 8 vinster och totalt 31 poäng på bortaplan den här säsongen, det bästa bortafacit vi har haft på 7 år.

Vi är nu framme vid sista omgången av ”chippen” och vilken säsong det har varit. Efter en rekordkort försäsong började tävlingsmatcherna med att vi åkte ur Ligacupen i första omgången mot Plymouth Argyle från League One. En vecka senare, den 12:e september, var det seriepremiär mot Nottingham Forest hemma på KPF Stadium. Där blev det vinst med 2-0 efter mål av Lyndon Dykes (på straff) och Ilias Chair. Sedan blev det bara 3 vinster och totalt 21 poäng under resten av 2020. R´s låg på nittonde plats i tabellen och hade bara 2 poäng till nedflyttningsstrecket när transferfönstret öppnade igen. Där blev det jackpott.

Att vi fick låna Charlie Austin från WBA och Stefan Johansen från Fulham kan ha varit det som räddade säsongen och kanske också det som i förlängningen räddade Mark Warburtons jobb. Efter årsskiftet har vi tagit 44 poäng på 23 matcher och i skrivande stund är det bara Norwich och Watford som har tagit fler. Hade vi inte åkt på plumparna i matcherna mot bottenlagen Rotherham, Huddersfield och Birmingham hade vi till och med kunnat vara med och kämpa om en kvalplats. Vi fick också in Sam Field (WBA) och Jordy De Wijs (Hull) som varit bra förstärkningar, få se om vi kan få någon eller några av lånen på permanent kontrakt till nästa säsong.

Seny Dieng har visat att han är en toppspelare på den här nivån. Hoppas att han stannar och att vi har vett att sätta en hög prislapp på honom. Detsamma kan sägas om flertalet spelare. Rob Dickie som jag tyckte inledde tveksamt men har vuxit ut till en klippa i försvaret och som dessutom stod för en riktig kanon i matchen mot Middlesbrough för ett par veckor sedan. Årets mål kanske, Dom Ball hade ju en riktig projektil mot Cardiff också. Chris Willock som kom från Benfica har haft en strålande andra halva av säsongen när han har fått en fri roll som offensiv mittfältare tillsamman med Ilias Chair. Lyndon Dykes kommer att vinna den interna skytteligan trots att han inte gjorde något mål på 21 matcher under perioden 1:a december till 17:e mars. Han har tagit stora steg i utvecklingskurvan under tiden han har fått jobba med Charlie och kommer förmodligen att spela för Skottland i sommarens EM-slutspel. Naturligtvis ska Warburton och hans stab ha beröm också för att dom lyckades få loss rätt spelare och hittade ett vägvinnande spelsätt.

En som definitivt lämnar QPR efter säsongen är lagkapten Geoff Cameron som har aviserat att han flyttar hem till USA. Vad som händer med truppen i övrigt får vi återkomma till när Silly Season drar igång. Den 9:e juni öppnar transferfönstret och det är öppet till den sista augusti.

Men det återstår ju en match den här säsongen. Inför den sista omgången ligger R´s på 9:e plats med 65 poäng. För att gå upp en placering måste vi vinna mot Luton samtidigt som Cardiff förlorar mot Rotherham. Tar vi 1 poäng kan Middlesbrough gå om oss, förlorar vi kan också Millwall gå om oss. Luke Amos och Charlie Owens är fortfarande skadade och Dominic Ball är ett frågetecken inför matchen. Dessutom har Todd Kane blivit avstängd av FA i 7 matcher för att ha använt ett kränkande och förolämpande språk mot en motståndare i matchen mot Brentford i februari. Vi kanske har sett det sista av Kane nu? I övrigt verkar alla spelare vara tillgängliga


Motståndarna
Luton Town var nykomlingar förra säsongen och klarade sig kvar i serien genom att ta 11 poäng de 5 sista omgångarna när man klättrade från 24:e till 19:e plats.

Den här säsongen har det gått betydligt bättre och efter en fantastiskt bra start planade man ut lite och har legat runt 12:e- 16:e plats i stort sett hela tiden vilket får ses som en positiv överraskning. En stor anledning till detta är ett mycket bättre försvarsspel. Förra säsongen släppte man i 82 mål, bara jumbon Hull var värre, hittills den här säsongen har man släppt in 49 mål.

I den senaste matchen , som spelades i tisdags, blev det 0-0 hemma mot Rotherham efter att Luton fått ett mål bortdömt i slutsekunderna av tilläggstiden. Efter 45 omgångar har Luton tagit 62 poäng och kan inte hamna längre ner i tabellen än den 12:e plats man ligger på, en mycket bra prestation. För att gå om QPR krävs seger med minst 5 mål och det ska vi väl inte behöva oroa oss för?

Manager för detta Luton är Nathan Jones. Han ställer allt som oftast upp med en rak 4-backslinje även om dom spelade 3-5-2 i den senaste omgången. Den interna skytteligan toppas av James Collins på 10 mål och dom enda jag an hitta på skadelistan är försvararen Tom Lockyer och anfallaren Danny Hylton

Under 2000-talet har lagen bara mötts 11 gånger i seriesammanhang. QPR har vunnit 6, förlorat 1, och 4 matcher har slutat oavgjort. Den senaste förlusten mot Luton på hemmaplan kom hösten 1984. Mötet på Kenilworth Road i januari vann R´s med 0-2 efter mål av Charlie Austin och Macauley Bonne. Luton har spelat 6 matacher i rad utan förlust så det blir ingen lätt match på lördag.

Hade det här varit en normal säsong hade SweHoops haft den årliga medlemsresan den här helgen och uppskattningsvis ett 40-tal svenskar hade suttit på läktarna i morgon. Nu får vi istället följa matchen via QPR+ med avspark kl. 13:30. Come On U R´s!

Jörgen Tjärnström2021-05-07 18:56:36
Author

Fler artiklar om QPR