2023-12-23 16:00

QPR - Southampton

Inför QPR-Southampton

Julhelgen är här och därmed inleds en intensiv period i den engelska fotbollen, för QPR innebär det 4 matcher på 10 dagar. Närmast väntar hemmamatch mot formstarka topplaget Southampton

QPR stod för en svag insats och förlorade bortamatchen mot bottenkonkurrenterna Sheffield W med 2-1. Det innebär att vi ligger kvar på 22:a plats och att vi nu har 2 poäng upp till Huddersfield ovanför strecket.

R’s tog ledningen i den 37:e minuten när Ilias Chair på karakteristiskt vis bröt in från vänsterkanten och sköt mot bortre gaveln. Den här gången fick han hjälp av en hemmaförsvarare som nickskarvade bollen otagbart förbi målvakten. Men även om inte Sheffield skapade särskilt mycket i andra halvlek så fanns ändå den där olustkänslan som gärna uppstår när man bara leder med 1-0.

I den 85:e minuten fick Sam Field en gyllene möjlighet att stänga matchen, fint framspelad av Chris Willock, men istället för att distinkt trycka till bollen försökte han placera in den. Det blev ett tamt avslut som målvakten kunde göra en enkel räddning på. I stället vände spelet och Sheffield fick in kvitteringen på ett skott som såg ut att vara en snedträff men den gick in lågt i Begovic vänstra hörn, vilken kalldusch! Men tyvärr tog inte eländet slut där. På tilläggstid drälldes det med bollen nere vid egna hörnflaggan i stället för att bara rensa iväg den. Sheffield fick in ett inlägg som nickades i stolpen men på returen var det öppet mål och vändningen var ett faktum, säsongens antiklimax. Nu har vi vaskat 5 poäng mot bottenlag de senaste matcherna, något som kan bli kostsamt i slutänden.

Marti Cifuentes var inte heller nöjd efter matchen: “Jag är besviken på sättet vi spelade de sista 15 minuterna.  Vi kan inte ha ledningen så länge och sedan släppa in två mål så där. Vi hade en jättechans att döda matchen och sådana måste vi sätta.Vi gjorde inget andra mål men sånt kan hända. I de två senaste matcherna har vi haft möjligheten att ta stora kliv framåt men vi har inte klarat av det. Insatserna har varit bra men vi har inte fått de resultat vi hade önskat oss. Vi lät Sheffield W ta greppet om matchen. Dom låg under hemma i en viktig match, då borde vi ha gjort mer för att frustrera dom. I andra halvlek hade vi några bra perioder med bollinnehav men vi fick inte ut något av det. Vi tar med oss det positiva från matchen och ska analysera vad vi måste förbättra. Över helgerna har vi 4 matcher på 10 dagar, då måste alla vara redo”

Inför hemmamatchen mot Southampton säger han (till den officiella hemsidan): “Jag har stor respekt för Southampton men jag tittar inte på vad dom gör, det handlar om att bygga vår egen identitet. Vi vill vara ett attackerande lag, ett modigt lag. Vi har fokuserat på att gå in till matcherna utan rädsla, för mig är det en viktig bit. Vi vet att vi möter ett riktigt bra lag som har gjort det riktigt bra dom senaste månaderna, men det blir en bra möjlighet för oss att se hur vi ligger till. Det är ett väldigt intensivt schema som väntar så vi får använda truppen så bra det går i varje match. Julperioden är väldigt speciell i engelsk fotboll och jag ser emot att få uppleva den. Så många matcher på så kort tid ger vissa begränsningar. Samtidigt vill jag spela med bästa möjliga lag i varje match, inte minst för fansen, så vi måste använda truppen på ett smart sätt och ta oss an en tuff men intressant period för alla inblandade”

Morgan Fox börjar träna för fullt nästa vecka, frågetecken finns för Ziyad Larkeche och Jack Colback

Motståndarna
Southampton är tillbaka i chippen efter 11 år i Premier League och tillhör naturligtvis favoriterna till att gå upp, inte minst om man ser till spelartruppen. Startelvan i den senaste matchen hade tillsammans över 350 matcher i Premier League.

Efter att dom vann mot oss i den fjärde omgången hade dom en svacka med 4 förluster i rad där dom släppte in totalt tolv mål och föll till 15:e plats i tabellen. Sedan dess är dom obesegrade via 9 vinster och 5 kryss och ser man till de 8 senaste matcherna är dom seriens formstarkaste lag.

I den senaste omgången vann dom med klara 4-0 hemma mot Blackburn, men då spelade dom med en man mer i 35 minuter och gjorde två av målen på tilläggstid. Dom ligger just nu  på 4:e plats i tabellen med 42 poäng och har 10 poäng upp till direkt uppflyttning.

Manager är Russell Martin och han spelar vanligtvis 4-3-3 eller 4-3-2-1. 3 spelare att hålla koll på är vänsterbacken Kyle Walker-Peters, den centrala mittfältaren Flynn Downes (på lån från West Ham) och Adam Armstrong som toppar den interna skytteligan på 12 gjorda mål. På skadelistan återfinns vänsteryttern Kamaldeen Sulemana, dens skotske landslagsforwarden Ross Stewart och vänsterbacken Juan Larios

Detta blir det 14:e mötet med Southampton under 2000-talet. Vi har vunnit 4, förlorat 6, och 3 matcher har slutat oavgjort. Mötet på St Mary’s i slutet av augusti vann Southampton med 2-1. Jack Colback gjorde R’s mål, vi hade ett bollinnehav på 25%.den matchen

Matchens domare
Huvuddomare är Oliver Langford från West Midlands, assisterande domare är Hristo Karaivanov och Andrew Dallison. Langford har dömt 15 matcher den här säsongen och under dessa har han visat det gula kortet 53 gånger och det röda 2 gånger. Han blåser igång matchen 16:00 och har du gjort klart allt julstök (eller kanske behöver en paus) och vill kolla på matchen går det fint att använda sig av QPR+, Come On U R’s!