Lagbanner
2023-11-04 16:00

Rotherham - QPR

Inför Rotherham-QPR

Inför Rotherham-QPR

QPR åker upp till South Yorkshire för bortamatch mot bottenkollegorna Rotherham. Vad har Marti Cifuentes hunnit tillföra under sin korta tid i klubben?


QPR förlorade hemmamatchen mot Leicester med 2-1, den sjätte förlusten i rad. Det innebär att vi ligger kvar på 23:e plats och har 6 poäng upp till Huddersfield på säker mark. Många hade nog fruktat att det skulle bli en utklassning från serieledarna men R’s stretade emot och höll 1-1 in i pausen. Efter att Andre Dozzell åkt ut en kvart in på andra halvleken förstod man att det skulle bli svårt att få med sig någon poäng men det dröjde ända till minut 80 innan Leicester gjorde segermålet.

Gareth Ainsworth lyckades hålla oss kvar förra säsongen men förlusten mot Leicester blev hans sista som manager för QPR, som istället valde att anställa den tidigare Hammarby-tränaren Marti Cifuentes som redaktionskollegan Simon Ståål har berättat om. 

Cifuentes har nu installerat sig på sin nya arbetsplats och i den första intervjun med den officiella hemsidan beskrev han hur han vill att laget ska spela: “Jag vill leda lag som är roliga att se på för fansen. Lag som kan tävla riktigt bra och ta poäng fast vi har en dålig dag, men samtidigt ska fansen kunna känna sig stolta när dom lämnar arenan. Jag vill dominera matcherna och i fotboll kan du göra det på olika sätt, mest genom att äga bollen. Jag är ingen coach som ber grabbarna att lägga sig på försvar när vi har gjort ett mål. Jag föredrar att vinna bollen högt och skapa så många chanser vi kan. Det är sant att mina lag oftast startar 4-3-3, men jag har spelat med trebackslinje, med inverterade ytterbackar och djupt liggande ytterbackar, det beror på vad du har för spelarmaterial. Det handlar om identiteten.  Vi ska försöka vinna bollen tidigt och använda den för att få motståndarna att röra på sig, inte för att det ska se bra ut i bollinnehavet eller låtsas att vi blir ett bättre lag av att spela runt bollen i backlinjen. Vi vill ha bollen för att anfalla och skapa lägen, fotboll handlar om att utnyttja ytorna”

Inför matchen mot Rotherham säger han: “Vi har bara några få dagar på oss att förbereda oss, vilket blir en stor utmaning. Samtidigt brukar det vara så att när en ny manager kommer in vill spelarna visa upp sig och visa framåtanda för att ta en plats i startelvan, det kan vara en liten fördel”

Förutom Dozzell är också Jack Colback avstängd efter att ha fått sitt 5:e gula kort för säsongen och mittbackarna Morgan Fox och Jake Clarke-Salter är fortfarande skadade.
Jag tycker att det är betydligt positivare tongångar på sociala medier efter att Cifuentes har tillträtt. En försiktig optimism om att vi kanske kan få fart på Willock och Chair som kanske passar bättre in i den fotboll Cifuentes föredrar och att vi kan börja spela en roligare fotboll igen. Vet inte om det också har bidragit till att vi har sålt drygt 1000 biljetter till bortasektionen där bl.a Swedish Hoops medlem Niklas Molin kommer att stå. Det kanske inte hinner hända så mycket till första matchen, men jag tycker iaf att det känns lite spännande att se först vilket lag Cifuentes tar ut och sedan om det räcker till att ta poäng eller rent av…Jaja, Bring on the Millers!

Fakta om motståndarna Rotherham United
Klubben grundad: 1925
Hemmaplan: New York Stadium, med en publikkapacitet på 12021 åskådare
Placering förra säsongen: 19:e
Manager: Matt Taylor (2:a säsongen)

Nyförvärv: Grant Hall (CB, från Middlesbrough(, Dillon Phillips /GK, från Cardiff), Cafu (CM, från Nottingham Forest), André Green (LW, från Slovan Bratislava), Christ Tiehi (DM, från Slovan Liberec), Sam Nombe (CF, från Exeter City(, Daniel Ayala (CB, klubblös) och Sam Clucas (CM, klubblös) dessutom har dom lånat in Dexter Lembikisa (LB, från Wolves), Fred Onyedinma (AM, från Luton), Arvin Appiah (RW, från Almeria) och Sebastian Revan (LB, från Aston Villa)

Spelare som lämnat: Wes Harding (RB, till Millwall), Chiedozie Ogbene (RW,  till Luton), Josh Vickers (GK, till Derby), Richard Wood (CB, till Doncaster), Conor Washington (CF, till Derby), Ben Wiles (CM, till Huddersfield)

Rotherham har åkt jojo mellan chippen och League One sedan 2016 men förra säsongen höll man sig kvar via en 19:e plats med 50 poäng. Den här säsongen är det nog ett av lagen vi ska ha efter oss om vi ska ha chansen att hålla oss kvar. Så här långt har dom tagit 9 poäng via två vinster och 3 oavgjorda matcher och ligger just ovanför oss i tabellen. I den senaste omgången blev det förlust borta i South Yorkshire-derbyt mot jumbon Sheffield W med 2-0. 

8 av 9 poäng har dom tagit på hemmaplan och bortaspelet har varit ett sorgebarn en längre tid. Under de 4 senaste säsongerna i chippen har dom vunnit 9 av 92 bortamatcher och 6 av dessa vinstmatcher kom under säsongen 20/21. Dom har tagit 53 poäng totalt av 276 möjliga på bortaplan under dessa säsonger, då ligger man risigt till när tabellen räknas samman.

2 fd QPR-spelare hittar vi i truppen; Jordan Hugill har spelat 11 matcher från start, gjort 2 inhopp, dragit på sig 2 gula kort och leder den interna skytteligan på 3 mål. Grant Hall har bara spelat 101 minuter pga av skador och han missar även matchen på lördag. 

På skadelistan står också mittbackarna Cameron Humphreys och Sean Morrison, vänsterbacken Tyler Blackett, vänsteryttern Andre Green och den centrala mittfältaren Jamie Lindsay

Lagen har mötts 12 ggr i seriesammanhang under 2000-talet. QPR har vunnit 5, förlorat 4, och 3 matcher har alltså slutat oavgjort. Förra säsongen blev det 1-1 på Loftus Road, R’s mål gjordes av Chris Willock, och förlust med 3-1 på bortaplan där målet gjordes av Jamal Lowe

Matchens domare
Huvuddomare är Sam Barrott, assisterande domare är Jonathan Hunt och Matthew Smith. 30-åriga Barrott stiger fort i karriären. Förra säsongen dömde han för första gången Championship och den här säsongen har han redan dömt 3 matcher i PL. På 10 matcher har han delat ut 39 gula och 2 röda kort. Avspark 16:00 och du kan se matchen med QPR+, Come On U R’s!

Jörgen Tjärnström2023-11-03 17:47:00
Author

Fler artiklar om QPR