2024-04-01 16:00

Swansea - QPR

Inför Swansea-QPR

QPR tog en blytung vinst hemma mot Birmingham på långfredagen. Ingen tid att fira dock då en ny match väntar redan i morgon borta i Wales mot Swansea.

QPR vände underläge till vinst med 2-1 och tog en blytung 3-poängare i hemmamatchen mot Birmingham. Vi ligger nu på 18:e plats med 43 poäng och har 4 poäng till nedflyttningsplats.

Det var R’s som skapade de flesta och bästa chanserna i första halvlek och Ilias Chair eller Lucas Andersen borde nog ha gjort något mål, men det var 0-0 i halvtid. I andra halvlek jämnade Birmingham ut spelet och framförallt Leandro Bacuna ställde till stora problem för R’s försvar. Det var också han som öppnade målskyttet i den 62:a minuten när han efter ett give-and-go med Ethan Laird curlade in bollen via Begovic vänstra stolpe.

Med Neil Critchley eller Gareth Ainsworth som gaffer hade matchen kunnat glida oss ur händerna där men Marti Cifuentes har fått in självförtroende och beslutsamhet i gruppen som vi inte haft på flera år. Bara 4 minuter senare kom kvitteringen när Andersen lyfte en frispark mot straffområdet som Jimmy Dunne nickade ner till Steve Cook. Hans första skott blev blockerat men han fick en chans till och då gick bollen in, via en försvarare. Det kändes lite lugnare när Bacuna byttes ut med 5 minuter kvar till 90 men i 92:a minuten fick Birmingham ett farligt frisparksläge just utanför straffområdet. Bollen gick runt muren, men rätt i famnen på Begovic. Hans utspark nickskarvades av Dunne, Sinclair Armstrong gick upp i duell med Birminghams kapten och bollen kom tillbaka till Dunne som tog den på bröstet innan han drog på en vänster yttersida som gick i en snygg båge över målvakten och in i krysset. Årets mål? förmodligen. En oerhört skön och viktig seger, nu har vi allt i egna händer med 7 matcher kvar att spela, först borta mot Swansea

Cifuentes tankar inför matchen i Wales på annandag påsk: “Det är viktigt att fortsätta framåt när man har momentum och efter matchen mot Birmingham har vi något att bygga på. Vi är medvetna om att det kommer att bli en utmaning och Swansea spelar helt annorlunda jämfört med Birmingham. Det kommer att bli en helt annan match då det är en mycket större plan och de vill hålla i bollen. Vi måste följa vår gameplan i matchen. En anledning till att vi verkligen ger allt för att klara oss kvar är för att vi verkligen känner stödet från fansen och hur mycket alla bryr sig. Det var en fantastisk stämning i fredags och jag gissar att det blir bra på måndag också, som i Leicester, som i Bristol, som i varje match. De har varit fantastiska och vi ska göra allt för att de ska få något att glädjas över på måndag också”

Motståndarna: Swansea City
Swansea har en tung säsong och kan mycket väl få finna sig i att rankas 2:a av lagen från Wales när vi summerar tabellen efter den 46:e omgången, i så fall för första gången sedan 2019/2020. I den senaste omgången spelade de 1-1 borta mot Sheffield W, en match där de hade mycket bollinnehav (70 %) utan att skapa särskilt många chanser (xG 1,15). Efter 39 omgångar har de tagit 47 poäng och ligger på 15:e plats, det är 8 poäng till nedflyttningsstrecket.

Manager Michael Duff fick lämna klubben i december och sedan januari leds laget av Luke Williams som hämtades från Notts County. Williams ställer upp en 4-2-3-1 formation och vill spela en offensiv fotboll med mycket bollinnehav.

Jamal Lowe, som spelade 20 matcher för oss förra säsongen, har spelat 22 matcher från start och gjort 6 inhopp. Han leder den interna skytteligan på 8 mål och har även stått för 2 assist. Andra spelare att hålla koll på är anfallaren Jerry Yates och “10:an” Jamie Paterson (som ändå spelar med nr 12 på ryggen)

På skadelistan står högerbacken Kyle Naughton, mittbackarna Ben Cabango och Bashir Humphreys, högerbacken Sam Parker och vänsteryttern Josh Ginnelly, dessutom finns det frågetecken för den centrala mittfältaren Liam Walsh.

Inbördes möten
Under 2000-talet har lagen mötts 23 ggr i seriesammanhang, QPR har vunnit 6, förlorat 8, och 9 matcher har alltså slutat oavgjort. En av dessa oavgjorda matcher var mötet på Loftus Road i september som slutade 1-1. Swansea tog ledningen tidigt i matchen och Lyndon Dykes kvitterade i den 92:a minuten

Matchens domare
Huvuddomare är Sam Allison från Chippenham, assisterad av Jacob Lehane och Andrew Fox. 43-årige Allison har dömt 27 matcher den här säsongen, på alla nivåer från League Two upp till Premier League. Under dessa har han visat det gula kortet 101 gånger och det röda kortet 1 gång. Han blåser igång matchen på Swansea.com Stadium kl. 16:00 och du kan se den med QPR+, Come On U R’s!