Lovande ungdomar från de egna leden - en bristvara
Längtan efter att spelschemat till QPRs återkomstsäsong i Premier League var stor bland oss svenska supportrar, nu skulle det åter finnas möjlighet till resor till Anfield och Old Trafford samt heta Londonderbyn på Loftus Road där ljudvallen sprängs. Men, så finns det också några hardcoresupportrar som istället väljer att se QPR U18 v Charlton U18, QPR-sidans medgrundare Simon Ståål tar sig en titt på årets kull i en annorlunda reserapport.
Förra helgen såg jag QPRs U18-lag möta Charlton och efter en blek insats föll man med 2-4. Under de senaste åren har våra juniorer varit i topp av sin serie och gått långt i cuperna. Då har man visserligen inte ställts mot de större klubbarna, men ändå visat att man haft något att komma med. Nu är QPR tillbaka i Premier League, men juniorlaget verkar vara sämre än på många år.
QPRs juniorer har de senaste tio åren varit bland de bättre klubbarna i Football League och även om ingen riktigt slagit sig in i förstaelvan så återfinns killar som Max Ehmer och Michael Harriman i truppen och gör enstaka uppträdanden på bänken och/eller i ligacupen. Andra spelare har kanske inte nått Premier League, Raheem Sterling undantagen, men spelar i dag i League One , League Two eller Conference.
Sedan Tony Fernandes tog över klubben så har ungdomsverksamheten delvis flyttats från Harlington till Concorde Club, som tidigare var stället där British Airways anställda kunde träna på sin fritid. Anledningen till flytten är att anläggningen i Harlington kan komma att förvandlas till en del av Heathrow och därför har det inte funnits någon mening att bygga något nytt där. Concorde Club har dock setts som ett tillfällig anhalt då klubben önskat bygga en ny anläggning vid Warren Farm – planer som under de senaste månaderna sett ut att falla igenom på grund av protester från boende i närområdet.
Concorde Club används primärt som träningsanläggning för ungdomslagen och matcherna spelas oftast på Harlington. Fördelen med Concorde Club är främst att det inte blåser lika mycket där samt att det är något lättare att ta sig dit om man utgår från centrala London.
På det hela taget så har klubben dock visat ambitioner på att utveckla ungdomsverksamheten, men man verkar ha glömt spelarmaterialet. Efter att ha sett förra lördagens match och pratat med fans som ser de flesta hemmamatcherna och även bortamatcher mot andra Londonklubbar så är årets upplaga den sämsta på många år.
Under en normal försäsong så vinner juniorlaget majoriteten av sina matcher, oavsett om man har många nya killar eller inte. I sommar så har man bara vunnit en, mot inga andra än Manchester City, vilket så klart är en fjäder i hatten. Tyvärr så har man även förlorat mot Stevenage och Bournemouth och Watford. Att man sedan förlorar mot PSG och Tottenham med ett respektive två mål är det inte mycket att säga om.
I matchen mot Charlton, som spelades på Concorde Club, visade bara en handfull spelare potential att kunna klara steget från ungdomsfotboll till proffsfotboll. Den spelare som är mest lovande är Reece Grego-Cox, en relativt liten anfallare som även representerar Irland på U17-nivå. Han var inblandad i de flesta farligheterna framåt och verkar även ha en bra attityd utanför planen.
En annan spelare med viss potential är George Butler. Butler spelade en halvlek centralt på mitten och en som högerback och visade prov på bra teknik och speluppfattning. Han är även lagkapten och tar den rollen på stort allvar.
Yttern Olamide Shopido visade prov på snabbhet och teknik och fick även spela 75 minuter i U21 mot Cardiff (0-0) två dagar senare. Skall han ta steget uppåt måste han dock lära sig att inte bara titta ner på bollen när han sätter fart på sin vänsterkant.
Andreas Komodokis, högerytter, och Osman Kakay, vänsterback/ytter, såg även de okej ut och gjorde bägge inhopp i U21.
En spelare som saknades mot Charlton var Darnell Furlong. Som namnet antyder heter farsan Paul, tidigare anfallare i QPR och numera tränare för U18. Furlong Jr kommer dock att slippa jämförelserna med sin far då han är ytterback.
Han var som sagt inte med i matchen, men spelade 90 minuter i U21. Tillsammans med Grego-Cox ses han av gubbarna i publiken som de som har störst chans att en dag få skriva på ett heltidskontrakt med QPR.
Engelsk fotboll har varit hyfsat på dekis under en ganska lång tid och för bara ett par år sedan gjordes förändringar för att på sikt få bukt med problemen. Matcherna skall vara mer utvecklande och det ställs hårdare krav på tränarstaberna (både QPR och Charlton hade 7-8 ledare av olika slag runt avbytarbänkarna)
Konkurrensen om talangerna är tuff i Londonområdet. De mest lovande hamnar av naturliga skäl i Arsenal, Chelsea och Tottenham. Fulham och West Ham får sin beskärda del, medan QPR sedan slåss med bland andra Charlton, Brentford, Watford och Leyton Orient om de något mindre talangfulla. Klubbar som Barnet och Wycombe är sedan nästa steg i näringskedjan.
QPR kan inte för tillfället konkurrera med de tre största och även West Ham är en tuff konkurrent. Skall man lyckas få fram spelare själva måste man höja sig ett par snäpp och komma upp på samma nivå som West Ham och lämna övriga klubbar bakom sig.
Tittar man på matchen mot Charlton så är man inte där på långa vägar då motståndarna, trots att man spelar en division lägre, hade betydligt bättre kvalitet rakt igenom. En koll på Charltons hemsida visar också att flera av deras bättre spelare gör sitt första år som ”scholars”, det som till svenska oftast översätts löst som lärlingar. Ingen av de spelare jag nämnt hos QPR gör sitt första år.
Skall QPR kunna ta sig upp och till att börja med bli Londons fjärde största klubb på ungdomssidan så behöver att antal saker komma på plats.
* Vi behöver bli en etablerad Premier League-klubb
* En nybyggd akademianläggning på ett lättillgängligt ställe
* Scoutningen av unga spelare måste fungera
* Ledarstaben behöver bestå av rätt ledare där en lagom andel skall ha en tidigare koppling till klubben
* Någon av de unga spelare som nu finns i organisationen måste inom något år vara med och slåss om en plats i startelvan i Premier League
Detta är så klart inget som görs över en natt och jag tror att vi i mångt och mycket har grunderna på plats redan. Låt oss hoppas att i en framtida ”Allt du behöver veta inför Premier League-bilaga” i någon svensk kvällstidning så står det ”egen produkt” efter några av våra spelares namn.