Lagbanner
Sommarens första nyförvärv presenterat
Jake Clarke-Salter, på bilden i Birminghams tröja, har skrivit på ett fyraårskontrakt med QPR

Sommarens första nyförvärv presenterat

Jake Clarke-Salter klar för QPR

QPR har sent under fredagseftermiddagen presenterat sitt första nyförvärv under nye tränaren Michael Beale. Det handlar om mittbacken Jake Clarke-Salter som nyligen lämnat Chelsea.

Clarke-Salter är 188 cm, vänsterfotad, fyller 25 i september och har tillhört Chelsea sedan han var åtta. Som sextonåring tog han plats i klubbens U18-lag och blev snart lagkapten är och ledde laget till två vinster av FA Youth Cup samt en finalvinst i UEFA Youth League.

Han debuterade i Premier League våren 2016, men med undantag för en ligacupmatch hösten 2017 så spelade han inga fler A-lagsmatcher för Chelsea. Detta till trots så saknas inte rutin av seniorfotboll. Säsongen 16/17 spenderades på lån hos Bristol Rovers i League One. Under denna tid så spelade han även U-landslagsfotboll för England och var sommaren 2017 med och vann U20-VM - vilket var Englands första VM-guld på någon nivå sedan 1966. 2019 var Clarke-Salter kapten i EM-slutspelet.

Våren 2018 var det dags för en ny utlåning. Denna gången till Championship och Sunderland innan det säsongen 18/19 blev  spel i Nederländerna med Chelseas samarbetsklubb Vitesse Arnhem och efter det spenderades två säsonger på lån i Championship med Birmingham. Även säsongen 21/22 spenderades på lån, denna gången med Coventry som även de skall ha varit intresserade att signera Clarke-Salter permanent.

Att valet föll på QPR beror säkerligen delvis på det fyraårskontrakt han erbjudits av QPR, men även det faktum att han tidigare tränats av Michael Beale under sina tidiga tonår i Chelsea. Clarke-Salter säger till QPRs officiella hemsida att han inte behövde fundera länge när Beale ringde upp honom och berättade om sina planer för klubben och spelaren.

Även om kontraktslängden kanske är ett år för lång för mångas smak så låter detta som en bra värvning. Klubben får in en spelare med drygt 90 matcher i EFL och tillhörande cuper samt en säsong som ordinarie i högsta ligan i Nederländerna på meritlistan. Vidare så är det en spelare som varit lagkapten för en framgångsrik trupp och som beskrivs som högljudd på planen och som den nye tränaren själv verkar fått vara med och välja.

Under veckan har QPR meddelat att tidigare hjälptränarna John Eustace och Matt Gardiner lämnar klubben. Eustace som varit assisterande manager till Steve McClaren och Mark Warburton ryktas vara på väg till Birmingham om dessa gör klart med Warburton som ny manager.

QPR har vidare återkallat Niko Hämäläinen från utlåningen till brasiliaska Botafogo. Lånet var tänkt att sträcka sig över sommaren, men då vänsterbacken fått väldigt lite speltid väljer man i stället att låta honom komma hem och ansluta till försäsongsträningen under Beale.

 

Simon Ståål2022-06-17 21:15:43

Fler artiklar om QPR