Det gick från skitstart till mardrömsstart till dramatik på slutet, men Manchester United kraschar ut ur Champions League. United var knappt på plan i inledningen och sen blev det för mycket att hämta in, trots att det var så himla nära att det ändå skulle gå till slut. Men det är tack och hej för United i Champions League för denna säsong.

Manchester United: De Gea – Wan-Bissaka (77’ Fosu-Mensah), Lindelöf (77’ Tuanzebe), Maguire, Shaw (61’ Williams), Telles (46’ van de Beek) – Matic (61’ Pogba), McTominay – Fernandes – Rashford, Greenwood
Avbytare: Henderson, Grant, Bailly, Lingard, James, Mata, Ighalo

RB Leipzig: Gulasci – Mukiele, Konate, Orban – Haidara, Sabitzer, Kampl (75’ Adams), Angelino (87’ Halstenberg) – Nkunku, Olmo (56’ Kluivert), Forsberg (55’ Poulsen)
Avbytare: Martinez, Tschauner, Martel, Wosz, Sörloth

Summering:

Då var det dags, RB Leipzig sätter igång och vi har 90 minuters fotboll framför oss. Och knappt hinner matchen börja innan Angelino får stå helt ensam i straffområdet och trycka in 1-0 med en fin vänsterträff. Men hur var försvarsspelet här egentligen, var fanns Wan-Bissaka någonstans? En riktig skitstart för United.
Några minuter senare vinner United boll och ställer om snabbt, Fernandes sätter Greenwood i ett jättefint läge när han kommer två mot en tillsammans med Rashford. Han väljer att vika upp för sitt fina vänsterskott men avslutet blir inte mycket mer än en strumprullare som Gulasci räddar.
Istället skulle det gå från en skitstart till en jävla mardrömsstart när Haidara trycker in 2-0 i den 13 minuten. Återigen vänder Leipzig spelet från en kant till den andra och United hänger inte med och lämnar stora ytor öppna. Angelino slår ett inlägg som går över alla United-försvarare som tryckt in mot mitten och då kommer Haidara helt utan bevakning på den bortre stolpen. Är inte femback tänkt att motverka just detta? Men United är ett, två och tre steg efter och kommer ur position. United känns tagna av stundens allvar och har tur när Forsberg minuterna senare blir helt fri men skjuter utanför.
Efter dryga 20 minuter börjar United ändå komma in i matchen lite, lyckas få tag på bollen och spela sig upp till något som kunde lett till chanser. Marcus Rashford får ett bra läge när United vinner boll vid offensivt straffområde, men istället för att titta upp och spela fram en helt fri Greenwood skjuter han rak på en försvarare. Upp med blicken Marcus. Blicken hade han uppe när han lite senare får en boll i djupet och kan komma fri men då trasslar han till det och får inte med sig bollen.
Liten uppryckning mot slutet men United har satt sig en oerhört tuff position.

Alex Telles går av i paus och in kommer Donny van de Beek och holländaren ger direkt United energi med sina löpningar och snabba touch. Det skapas nästanlägen, skott täcks bort av försvarare och inlägg som kunde blivit något. Lite hörnor och frisparkar, men leveransen in är för svag. Så kommer till slut en jättefin inläggsfrispark av Fernandes som McTominay och Maguire är centimeter från att nå.
United försöker men det går lite för långsamt och blir mycket på chans. När tiden fortsätter gå blir United mer och mer desperata, och när det inte går att spela igenom ett lägre stående RB Leipzig så kommer skott från distans och Gulasci får jobba en del.
Med dryga 20 minuter kvar skjuter Bruno Fernandes en frispark över muren men ribban är där och räddar hemmalaget. När sedan Maguire släpper ett inlägg från Angelino förbi sig och De Gea inte hinner ut dyker inhopparen Kluivert upp och stöter in 3-0. Ridå United.
Eller? United fortsätter och Greenwood går, kanske lite enkelt, ner i straffområdet och domaren dömer straff. Bruno rullar in reduceringen och en möjlig livlina ändå.
När sedan en hörna skickas in av Bruno i 82 minuten så når Pogba högst vid bortre stolpen och nickar via Konates lår in ett nytt reduceringsmål. Nu är det jakt på riktigt och Leipzig blir stressade. De försöker få tiden att gå vid varje avblåsning och gör nu allt för att hålla ut. Tiden rullar på och klockan tickar upp på 90+4 när den bästa och sista kvitteringschansen kommer. Pogba tar med sig bollen till höger och slår in ett lågt inlägg där en försvarare kastar sig fram och styr bollen mot eget mål. Hur Gulasci hinner få ihop benen vet jag inte, men det gör han. United är ute ur Champions League.

Slutresultat: 3-2 (2-0)
Målskyttar: Angelino, Haidara, Kluivert, Fernandes, Pogba
Bäst i United: Bruno Fernandes

Mina tankar:

Jaha, det var det det. Här har man gått och varit nervös hela dagen och sedan är det ridå efter första tolv minuterna. Hur kan United vara i detta läget efter tolv minuter i sista matchen när man vunnit det två första matcherna i gruppen? På tok för dåligt. Okej, det är en jättetuff grupp och vi visste att det skulle vara tufft och små marginaler. Men efter starten på gruppspelet har United lyckats spela sig själva ur Champions League.

Trots ett tremålsunderläge är det ju starkt att ta sig tillbaka in i matchen och vara en snabb reflex från Gulasci från avancemang. Men det räcker ju inte och duger inte att vara tvungna att hämta upp underlägen och ta sig tillbaka in i matcher. Nej, för dåligt.

Fembackslinjen fungerade jättefint borta mot PSG, men idag gick det inte alls. Jag har själv skrivit det vid några andra matchrapporter och är ju långt från ensam att ha nämnt Wan-Bissakas positionsspel vid inlägg, och överlag. Det var inte bara han, men det var inte många gånger han stod rätt under första halvlek och Leipzig både satte in kniven och vred om just där.

Pogbas tid i United är över – sa Raiola innan matchen. Han startade inte idag, bestämt sedan tidigare sa Solskjaer. När han kom in såg han inte allt för ledsen ut i alla fall, hade några bra passningar och gjorde mål. Slog också inlägget som kunde gett 3-3. Är så trött på alla turer kring honom, men idag bidrog han i alla fall (kanske var det mer än något annat för att visa Real Madrid att han kan).

Matchcoachingen mot PSG förra veckan var ju inte klockren, idag kom Tuanzebe och och Fosu-Mensah in när vi ligger under. Okej att det var 3-0 underläge och spelare ska sparas till helgen, men det var ju inte över och till exempel finns ju Ighalo på bänken som kan komma in och stöka lite.

Nu ska jag sova och vill inte tänka på Europa League förrän i februari.