Sammanfattning av transferfönstret

Sammanfattning av transferfönstret

City har en stark förstaelva men bredden i truppen är den svagaste sedan Shejk Mansour tog över klubben 2008

När en klubb ska konkurrera i ligan de två inhemska cuperna och samtidigt spela i Champions Leauge så brukar det naturliga vara att det krävs två spelare på varje plats det vill säga två startelvor eller omräknat 22 seniorspelare. Utöver detta har de flesta klubbar lovande akademispelare som deltar i träningen med A-laget och som kan fylla på när det uppstår skador.

På det sättet bygger Citys konkurrenter i ligatoppen sina trupper för att vara konkurrenskraftiga i alla tävlingar. Men det är inte bara för att ha tillgång till kvalitetsspelare vid skador utan även för att spelarna ska känna att det finns rejäl konkurrens om startplatserna. Utan konkurrens är risken stor att spelarna blir bekväma och blir säkra på sin plats i startelvan. Mot denna bakgrund är Citys lagbygge under sommaren en aning frustrerande  när man inleder den mest intensiva säsongen någonsin med ett VM uppehåll under vintern med så få etablerade spelare.

De etablerade spelarna i truppen är två målvakter (Ederson och Ortega), 6 backar (Ake,  Akanji, Cancelo, Dias, Laporte, Stones och Walker), 5 mittfältare (Bernardo, KDB, Gundogan, Phillips och Rodri) samt 4 Forwards (Foden, Grealish Håland och Mahrez). Totalt förfogar Guardiola över 17 utespelare som kan sägas vara etablerade spelare. Utöver detta finns de oprövade nyförvärven Juilan Alvarez och Sergio Gomez samt junioren Cole Palmer. Där den förstnämde imponerat stort så här långt.

Jämför man denna trupp med den som startade den förra säsongen så fanns det 21 etablerade seniorer inklusive två målvakter. Studerar man de försäljningar som genomförts så har City under året sålt Jesus till Arsenal, Sterling till Chelsea, Torres till Barca och Zinchenko till Arsenal för sammanlagt 170 miljoner GBP och deras ersättare är Julian Alvarez från River Plate, Manuel Akanji Dortmund, Sergio Gomez Anderlecht samt Cole Palmer från de egna leden. Totalt har dessa tre spelare kostat 40 miljoner GBP men som alla förstår är kvaliteten betydligt mer tveksam i jämförelse med de som lämnat även om de kan utvecklas under säsongen.

De övriga spelare som försvunnit ur truppen är Benjamin Mendy som inte ersatts och Fernadinho som fått en ersättare i form av Kalvin Phillips. Till sist så har Håland kommit till City och han ersätter Sergio Aguero som lämnade City sommaren 2021.

Forsätter man till de unga spelarna så har man lånat ut de bästa och mest lovande i form av Callum Doyle, Taylor Harwood-Bellis, Kayky, Liam Delap, Luke Mbete och James McAtee medan andra har sålts likt Romeo Lavia och Samuel Edozie. När nu skadorna gör sig påminda med Ake, Grealish, Laporte och Phillips på skadelistan har det svårt att hitta spelare till bänken vilket kanske förklarar den sena värvningen av Akanji från Dortmund.

Nu i helgen mot Crystal Palace var Ben Knight som inte platsade på lån i Crewe i leauge two tillsammans med Claudio Gomes som inte platsade i Barnsley dit han var utlånad (som under gårdagen hamnade i Palermo). De sitter på bänken i A-laget men de är så dåliga att de är svåra att skeppa ut på lån. De blir i mina ögon ologiskt när spelare som inte får utveckling i Premier Leauge 2 lånas ut till andra klubbar medan spelare som inte borde vara kvar ges en plats på bänken i A-laget.

Sammanfattar man transferaktiviterna under året så har City sålt spelare för 235 miljoner GBP och köpt för dryga 135 så klubben har nettosålt spelare för 100 miljoner GBP.

Frågan blir då varför man agerar som man har gjort under sommaren?
En möjlig förklaring kan vara de nya FFP reglerna där klubbarna får lägga maximalt 90 % av sin omsättning till löner, avgifter till agenter och spelarköp under säsongen 22/23. Till den nästa säsong blir der det 80 % och slutligen säsongen 24/25 70 %. City är den klubb som omsätter mest i Premier Leauge så där sitter inte problemet för City. Min tro är att klubben redan nu har anpassat sig till det nya regelverket och att man gjort analysen att de nya reglerna kommer att sänka priset för såväl spelare som dess löner. En annan reflektion är att priset på unga lovande spelare gått upp rejält och det kan förklaras av att etablerade spelare ofta har betydligt högre löneanspråk jämfört med de yngre vilket är en effekt av de nya FFP reglerna.

Det är inte omöjligt att många klubbar kommer tvingas sälja spelare för att kunna anpassa sig till denna nya reglering. Som ett exempel så är Arsenal som satsat stort uppsatta på UEFA:s så kallade Watch list efter sommarens köprunda. Lyckas inte Arsenal öka omsättningen tvingas man minska kostnaden för sin trupp nästa säsong.

Det är inte så underligt att de amerikanska köparna är intresserade att köpa engelska klubbar när man kan erhålla en garanterad vinstmarginal med UEFA:s nya FFP regler

Sammanfattar man Citys fönster så är truppen försvagad men lovande. Dock finns alltid en möjlighet att förstärka truppen i januari eller att ta hem utlånade spelare. Men för egen del är jag tyvärr övertygad om att den minimalistiska truppen kommer leda till sportsliga utmaningar och prioriteringar med tanke på det instensiva spelschemat som spetsas med ett VM under vintern. Nyckeln till framgång är att undvika alla allvarliga skador.

 

John Talbot2022-09-02 09:12:00
Author

Fler artiklar om Manchester C