St. Mary's Stadium, 2022-08-27 13:30

Southampton - Manchester U
0 - 1

Southampton 0-1  Manchester United
Är Cristiano Ronaldos dagar i Manchester United räknade?

Southampton 0-1 Manchester United

Andra raka segern och en hållen nolla. Det blev tillslut en drömlördag för Manchester United när man besegrade Southampton med 1-0. Bruno blev matchvinnare men det var framförallt den defensiva insatsen som imponerade.


Sammanfattning:
Manchester United inledde matchen trögt. Man hade svårt att vrida upp tempot och ta sig förbi det kompakta Southampton-försvaret. Det var en händelsefattig halvlek, där hemmalaget stundtals lyckades störa ten Hags mannar med sitt presspel. Glödhete Che Adams såg pigg ut och kom till ett par halvchanser. United skulle dock få den bästa möjligheten när först Elanga sköt rakt på Bazunu i Southampton-målet från snäv vinkel. Målvakten släppte retur som gjorde att Elanga spelade fram Bruno som sköt rakt på täckande Southampton-försvarare. Eriksen tog hand om den utstudsande bollen men inte heller han kunde få in bollen i mål. Ett missat trippelläge och samtliga på St Mary´s undrade hur det inte kunde stå 0-1 på resultattavlan.

United startade den andra halvleken i betydligt högre tempo, och det skulle ge resultat. Efter ett fint inspel av Dalot från högerkanten kunde Bruno Fernandes dundra in bollen. Portugisens första mål för säsongen. Efter ledningsmålet började Southampton ta kontroll över matchen mer och mer. Man försökte hota United med att antal farliga långbollar och inlägg. Närmast för hemmalaget var Joe Aribo som tvingade De Gea till en räddning på en farlig nick. United lyckades efter mycket om och men hålla undan och ta andra raka segern, något som inte hänt sedan februari.

Startelvor:
Manchester United (4-3-3): De Gea - Dalot, Varane, Martinez, Malacia - McTominay, Eriksen (Fred 92´) - Elanga (Casemiro 80´), Fernandes, Sancho (Ronaldo 68´) - Rashford

Southampton (4-2-3-1): Bazunu - Walker-Peters, Bella-Kotchap, Salisu, Djenepo (Perraud 89´) - Ward-Prowse, Lavia - Armstrong (Mara 77´), Aribo (Lyanco 89´) , Elyounoussi (Armstrong 63´) - Adams

Statistik: 
 Resultat: 0–1
Målskyttar med assist:
Fernandes (Dalot)
 Bollinnehav(%):  48%  - 52%
Avslut: 17  - 11
Avslut på mål: 5 - 6
Gula/röda kort: 0/0 - 2/0
Bäst i United: Lisandro Martinez

Fem tankar om matchen

1. En tung seger
Det var inte vackert men tillslut lyckades Manchester United ta andra raka segern. Inför matchen skrev jag att det var viktigt att bygga vidare på prestationen från Liverpool och det lyckades United att göra. Spelmässigt såg det stundtals trögt ut och United hade problem att få igång offensiven. Men trots att spelet inte glimrar lyckas man gräva fram en trepoängare och det är en egenskap som Manchester United har saknat. Det går att  önska mer från de offensiva spelarna och ska United fortsätta att vinna matcher måste spelare som Rashford och Sancho leverera.

Efter den blytunga starten har Ten Hag lyckats få laget på rätt spår igen. Återigen fick vi se ett Manchester United som stod för en kollektiv stark prestation och kämpade för varandra och det kan bära långt. Får United igång offensiven samt att eventuella förstärkningar tillkommer är jag försiktigt optimistisk inför framtiden.

2. Backlinjen är satt
Ten Hag valde att ställa upp med samma defensiv som senast mot Liverpool och det skulle visa sig vara helt rätt drag. United höll sin första nolla för säsongen och samtliga i backlinjen imponerade. Det som sticker ut är mittbacksparet Varane och Martinez som tycks hitta varandra som handen i handsken. Både gav ett tryggt intryck och vann den fysiska kampen mot Southamptons offensiv. Den sistnämnde har fått en flygande start på Unitedsejouren och är redan en supporterfavorit. Argentinarens fysiska styrka samt att han verkar helt orädd är egenskaper som verkligen fastnar hos mig. En av de största utmaningarna ten Hag hade framför sig när han påbörjade sitt nya jobb var att få ordning på defensiven och förhoppningsvis har han lyckats med det. Jobbigt läge för Unitedkaptenen Harry Maguire som kommer ha svårt att ta en plats i startelvan framöver.

3.  En anonym insats av Rashford
Inför matchen hoppades jag på en ketchupeffekt för Marcus Rashford, men tyvärr blev det återigen en svag prestation för engelsmannen. United-offensiven bestående av Sancho, Rashford och Elanga hade svårt att ta sig till lägen och Southampton-försvaret kunde hantera trion tämligen enkelt. Rashford kändes vilsen och hade svårt att hitta sin roll i offensiven. En förklaring till varför kan vara att han startade på topp, vilket inte är hans bästa position. Unitedprodukten är som bästa när han får starta till vänster och kan skära in i banan. Jag hoppas verkligen att engelsmannen kan lyfta under ten Hag, men då måste han hitta en kontinuitet i sina prestationer.

4. Vi fick se Casemiro, till slut
Många med mig blev förvånade när McTominay startade framför Casemiro, som blev placerad för bänken. Efter 80 minuter skulle brassen till sist få debutera i den gröna tredjestället. Det går såklart inte att dra några större slutsatser av Casemiros debut, men det lilla vi fick se var lovande. Han visade ett lugn i passningsspelet och vann några närkamper. Brassen kommer utan tvekan förbättra Uniteds mittfält och bör få starta mot Leicester.

5. Cristiano Ronaldos dagar räknade?
Återigen startade Cristiano Ronaldo på bänken för Manchester United. Portugisen byttes in efter 68 minuter men det var oinspirerad Ronaldo som äntrade plane United-anfallaren slarvade bland annat bort en kontringsmöjlighet i slutet. Det har ryktats intensivt om flytt för portugisen och det vore bäst för alla parter. Manchester United fungerar bättre som lag när Ronaldo inte är på planen, vilket syntes tydligt i lördagens match. Dessutom verkar ” CR7” vara sugen på att lämna klubben och göra allt i sin makt för att få till en flytt. Manchester United är redo att gå vidare från Ronaldo och jag hoppas att en försäljning blir verklighet under transferfönstrets sista dagar.

Vad tycker ni om matchen? Kommentera gärna i kommentarfältet

GGMU

 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2022-08-28 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham