St Mary's Stadium, 2021-08-22 15:00

Southampton - Manchester U
1 - 1

Southampton 1 - 1 Manchester United
Luke Shaw lyckades inte vinna mot sin gamla klubb när Manchester United gästade Southampton.

Southampton 1 - 1 Manchester United

Manchester United tangerade Arsenals rekord för flest antal bortamatcher utan förlust. Men det var en insats som lämnade fler frågor än svar. “ The Red Devils” lyckades inte svara upp till prestationen man stod för mot Leeds och att United behöver en defensiv mittfältare känns som givet om man vill vara med och slåss om titeln.

Sammanfattning:

Det var hemmalaget som inledde matchen bäst och satte en aggressiv press mot United försvaret, något vi inte verkade vara beredda på. Därför var det inte helt ologiskt när Che Adams kunde skjuta in ledningsmålet för “Saints” via Freds ben. Närmast mål för manchesterlaget i den första halvleken var Harry Maguire som först nickade en boll i ribban. Returen damp ned framför Martial som i sin tur nickade rakt på en Southampton försvarare som kunde rensa. Närmare än så skulle fransmannen inte komma i den här matchen.

I den andra halvlek var det ett betydligt piggare bortalag. Pogba började ta för sig mer och Greenwood började spela i en mer central position istället för att slicka kant. Dessa två herrar var inblandade vid kvitteringsmålet när Pogba kombinerade sig in i straffområdet med hjälp av Bruno. Pogba kunde sedan trassla fram sin femte(!) assist till en framåtrusande Greenwood som dundrade in bollen bakom McCarthy. Där och då trodde nog många att United skulle göra det som man gjort så många gånger förr under Solskjaer och vända matchen. Men så blev inte fallet utan det hela slutade med två förlorade poäng på St Mary`s.

Manchester United (4-2-3-1): De Gea- Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Shaw- Fred (Mctominay 76´), Matic(Lingard 86´)- Greenwood, Fernandes, Pogba- Martial( Sancho 59´)

Southampton (4-4-2): McCarthy, Livramento, Stephens, Salisu, Perraud(Walker-Peters 80´)- Walcott( Bednarek 46´), Romeu, Ward-Prowse, Djenepo(  Diallo 70`)- Adams, Armstong

Statistik:
Resultat: 1–1(1–0)
Målskyttar med assist: Fred självmål, Greenwood(Pogba)
Bollinnehav (%): 36% - 64%
Avslut: 8 - 15
Avslut på mål: 3 - 4
Gula/röda kort: 2/0 - 3/0

Bäst i United: Paul Pogba

Fem tankar om matchen

Ny säsong samma United

Jag nämnde i införrapporten om vikten att hitta kontinuitet i våra prestationer.  Därför var det en enorm besvikelse att se insatsen i gårdagens match. Har vi inte lärt oss någonting från förra säsongen? Hur stora kliv har vi verkligen tagit? Är vi redo att utmana om titeln? Det är iallafall frågor jag ställer mig efter matchen. Under Solskjaers ledning har vi sett det här allt för ofta, United stod för en fantastisk prestation mot Leeds för att igår gå ut och tro att allt bara skulle lösa av sig självt. “The Red Devils” var riktigt svaga i första halvlek och hade stora problem med Southamptons presspel samt när vi väl ägde bollen så slog vi ofta bort den. När Bruno försvinner ur matchbilden som idag får vi extremt stora problem framför allt när det kommer till kreativitet och offensiva löpningar.

Visst, Pogba klev fram i den andra halvleken och avlastade portugisen och då blev spelet bättre men vi behöver att fler spelare tar ansvar och steppar upp. Stundtals fanns det en stor portion okoncentration hos bland annat Maguire, Shaw, Wan-Bissaka och Bruno som antingen kladdade med bollen för länge. Vi har ett bra schema inledningsvis och det är den här typen av matcher vi inte har råd att tappa poäng. Liverpool, Chelsea, Spurs och City vann samtliga sina matcher den här helgen medan vi tappade två poäng, något United absolut inte har råd med. Nu väntar Wolves, Newcastle, Aston Villa och Everton innan schemat blir tuffare och allt annat än 12 poäng är underkänt.

En feg laguttagning kostade oss segern

När laguttagningen kom timmen innan avspark var det nog inte bara jag som fick en dålig magkänsla. I införrapporten var jag inne på att ge Donny Van De Beek och Jadon Sancho chansen från start. Därför var det en enorm besvikelse när båda två var placerade på bänken. Sancho kom visserligen in rätt tidigt i den andra halvleken men jag tror att han hade kunnat uträtta betydligt mer än vad Martial gjorde om engelsmannen fått starta matchen. Sancho såg pigg ut när han väl kom in och även om han inte skapade speciellt mycket vågade han utmana försvaret och hade ett härligt klipp i steget. Nu kan det vara så att Solskjaer inte ansåg att Sancho var redo för 90 minuter men med tanke på att han kom in så pass tidigt i den andra halvleken har jag svårt att se det.

Donny Van De Beek blev till skillnad från Sancho kvar på bänken hela matchen, något som är helt obegripligt. Solskjaer valde att starta med Fred och Matic på det centrala mittfältet något som var alldeles för defensivt och statiskt. Vi saknade den offensiva kreativiten på mitten idag och Donny hade absolut kunnat erbjuda det med andravågs löpningar in i straffområdet samet ett bättre passningsspel än den nämnda duon.  Nu blev det inte ens ett inhopp och jag börjar undra vad Donny ska göra för att få spela i Manchester United? Solskjaer måste börja våga mer i sina laguttagningar och igår var  det hans feghet som kostade oss segern.

En ny central mittfältare behövs
Efter premiären mot Leeds trodde jag att Fred och Mctominay hade bevisat att de håller för att spela central mittfältare i Manchester United. Men efter gårdagens match är jag inte lika optimistisk. Nu fick Fred Matic vid sin sida då Mctominay hade lite skavanker och spelade endast 15 minuter.  Jag tyckte det var uppenbart att brassen saknade skotten bredvid sig. Men Freds insats idag tycker jag ändå bevisar att han inte håller. United blev stundtals uppkäkade på mittfältet där Ward-Prowse, Armstrong och Adams pressade konstant Fred och Matic till felpass och bolltapp. Och blir vi utmanövrerade av Southampton på mittfältet måste vi förstärka där.

 Nu är det kort tid kvar på fönstret men jag hoppas Manchester United kommer att göra allt för att lösa en central mittfältare. De namn som det har ryktats om mest är Eduardo Camavinga och Ruben Neves. Där håller jag den förstnämnda högst då fransmannen har en betydligt högre nivå i sig. Förvisso finns det en Donny Van De Beek i truppen men hur mycket jag än vill se honom bredvid Mctominay på det centrala mittfältet men jag tror inte att Solskjaer litar på holländaren.

Pogba fortsätter leverera

Manchester Uniteds bästa spelare i gårdagens match heter Paul Pogba. Fransmannen har verkligen hittat rätt till vänster på det offensiva mittfältet. Då Bruno inte hade en av sin bättre dagar klev Pogba fram och stod för det kreativa offensivt med smarta löpningar, öppnande passningar. Mittfältaren skapade egentligen på egen hand kvitteringen när han stormade in straffområdet och assisterade Greenwood. fem assist på två matcher och fortsätter Pogba i den här takten kommer diskussionen om vem som vinner assistligan  inte vara särskilt länge. Det enda frågetecknet jag har är om han kan hålla uppe den här typen av prestationer hela säsongen. Pogba och Bruno är Uniteds två bästa spelare och kan båda hålla en hög nivå kommer vi att vara med i titelstriden.

Nu ser ut som att fransmannen kommer att stanna i United tillslut och nu ska vi bara lösa en förlängning av Pogbas kontrakt som löper ut 2022. Skulle han lämna gratis hade det varit ett extremt misslyckande och med tanke på hur spelsugen fransmannen ser ut tror jag han vill stanna på Old Trafford.

Den eviga gåtan Martial

En nysnaggad Martial fick chansen från start för första gången sedan i mitten av mars, om han tog den? Inte direkt. Förutom ett bra nickläge i början av matchen var anfallaren tämligen osynlig och knappt involverad i spelet vilket ledde till att han blev utbytt. Fransmannen har ryktats bort från United under sommaren men frågan är vilka klubbar som är intresserade och har råd? Jag har länge hoppats att det ska lossna för Martial och att han ska bli den spelare han var när han kom, men jag tror att den tiden är förbi nu. Fransmannen saknar självförtroende samtidigt som Cavani är på väg tillbaka, Sancho på väg in i elvan och Greenwood som är glödhet för tillfället. Jag har svårt att se vem Martial ska peta i en startelva och med tanke på den lön fransmannen sitter på är det läge att sälja. Jag tror det kommer att vara bäst för båda parter.

GGMU

 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2021-08-23 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham