St Mary's Stadium, 2020-11-29 15:00

Southampton - Manchester U
2 - 3

Southampton 2 – 3 Manchester United

Missade chanser och James Ward-Prowse högerfot höll på att fälla United, men sedan klev Edinson Cavani in på plan. El Matador tog United på axlarna och vände matchen och satte punkt på Fergie-time. Så himla viktig seger, och mycket skönare än så här blir det inte. Vamos!

Manchester United: De Gea (46’ Henderson) – Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Telles (84’ Williams) – Matic, Fred, van de Beek, Fernandes – Greenwood (46’ Cavani), Rashford
Avbytare: Fosu-Mensah, Tuanzebe, James, Mata

Southampton: McCarhty – Walker-Peters (94’ N’Lundulu), Vestergaard, Bednarek, Bertrand – Armstrong (90’ Diallo), Ward-Prowse, Romeu, Djenepo (72’ Long) – Walcott, Adams
Avbytare: Forster, Stephens, Tella, Obafemi

Summering:

Southampton rullar igång matchen efter en minuts applåder för Diego Maradona. Hemmalaget börjar också bra de första minuterna men sedan tar United över matchbilden. Med en hel del fina kombinationer på små ytor lyckas United spela sig ur Saints press effektivt och när bollen förloras sätts snabb press in för att vinna tillbaka bollen. En sådan fin kombination på mittplan leder fram till matchens första stora läge när Telles hittar Greenwood i djupet. Den unge engelsmannen snappar upp bollen och lyckas runda McCarthy men vinkeln blir allt för snäv och avslutet går i burgaveln.
United visar bra intensitet och är klart spelförande. Bruno Fernandes ger sånär bortalaget ledningen när han drar till från distans med ett riktig häxpipa men med en liten styrning går bollen just utanför.
Efter dryga 20 minuter börjar sedan hemmalaget komma in i matchen och det var dags för James Ward-Prowse högerfot att ha lite show. När man har en spelare som Ward-Prowse så spelar det typ ingen roll vad han gör i övrigt, den där högerfoten är ger så otroligt mycket. Han prickar Bednareks panna på millimetern vid första stolpen när Southampton trycker in laget vid De Gea på en hörna och det är 1-0. Djenepo går på insida och sen utsida och ställer till stora bekymmer för Wan-Bissaka och när Adams hittar Walker-Peters är det bara stolpen som rädda United från nytt baklängesmål.
Greenwood tar emot ett riktigt svagt uppspel från McCarthy och United kommer tre mot två men den engelska målvakten revanscherar sig när han först räddar Greenwoods skott och sedan fläker sig och räddar Fernandes avslut som ju egentligen är och ska vara mål. Istället hakar Fred upp Djenepo precis utanför eget straffområde, hur var det nu med att hålla in benen kring eget straffområde, och Ward-Prowse skruvar frisparken över muren och in vid första krysset.
United har stora problem med att komma in i matchen igen och hemmalaget går till pausvila med en betryggande ledning, nu är det dags för Ole Gunnar att visa att han kan matchcoacha.

De Gea slog vänsterknät i stolpen vid 2-0 målet och nu kommer Henderson in till andra halvlek, även Cavani får chansen att göra något under andra halvlek när Greenwood får ge plats. Henderson börjar också stabilt och tryggt men det är Southampton som fortsätter så som man avslutade första halvlek. Man rullar runt och äger bollen samtidigt som United är steget efter i det mesta. Men det var bara en svag skugga av hur andra halvlek skulle se ut.
Marcus Rashford kommer fint framspelad av Fernandes fri men McCarthy står upp och räddar, och känslan var att missarna skulle fälla United. En som direkt tog sig in i matchen och var så himla aktiv i allt han gjorde var Edinson Cavani. Han hittade ytor och skapade lägen. Avslut strax över och nick precis utanför. Efter knappa timmen tittar han upp på högerkanten och hittar Bruno Fernandes i straffområdet och då var det inga misstag från portugisen som tar United tillbaka in i matchen.
United fortsatte löpa, pressa och trycka tillbaka Saints. En kvart efter reduceringen skjuter Fernandes på andrabollen efter en hörna. Det var inte samma träff som mot Istanbul men bollen hittade fram till Cavani som kastar sig fram och nickar in kvitteringen. Vamos!
Southampton sticker upp med någon omställning men nu blir det bara att försöka lida sig till en poäng för hemmalaget, United fortsätter att gå för segern och nöjer sig inte med kryss. Rashford får ett bra läge men spelar Fred istället för att skjuta. En ny framspelning skulle Rashford bidra med, och då med betydligt bättre utgång. En bit in på stopptid får engelsmannen bollen till vänster och skickar in ett hårt inlägg mot första stolpen, och vem dyker upp där om inte El Matador. Nickskarven vid den första stolpen är helt perfekt och United vänder och vinner matchen på Fergie-time. Vamos! Solskjaer skulle visa att han kan matchcoacha, och nog blev det några byten som gav vändning och seger.

Slutresultat: 2-3 (2-0)
Målskyttar: Bednarek, Ward-Prowse, Fernandes, Cavani x2
Bäst i United: Edinson Cavani

Mina tankar:

Intressant med diamant på mittfältet igen och att vi fick se Donny van de Beek från start. Jag vet inte om jag är helt övertygad om att diamant är det spelsätt vi ska spela, men Donny gjorde en fin match. Han är inte spelaren som dribblar bort flera motståndare, men så oerhört skicklig på att hitta ytor och spela på ett eller två tillslag när han ständigt är i rörelse. Hans rörelse ger också mer alternativ till Fernandes och till de som spelar längst fram i plan. En sådan spelare som kan göra det lite enklare att bryta ner lag som står lägre.

Idag fick Greenwood starta men tog väl inte riktigt chansen, det gjorde istället Edinson Cavani med besked när han kom in. Så fint att se en riktig nia, som rör sig helt rätt och ständigt finns där han ska finnas. Jag gillar Martial oerhört mycket och tycker han utvecklat det spelet, men idag såg vi att Cavani ska in i startelvan. Så fin han är. Sen måste man ju nämna Fernandes, ett mål och en assist. Bästa värvningen på hur många år? Många.

Det jag verkligen gillade med dagens match var så klart upphämtningen, att trots ett tungt underläge så ger United inte upp. Med Cavani in fick laget ny energi och fortsatte springa och pressa. Sen ger det så klart energi när reduceringen kommer men det som är fint att se är att vi fortsätter gå för segern när vi nått upp till 2-2. Det skapades ändå en del fina chanser i första halvlek, men det måste bli mål. Rashford gör mycket bra men en riktigt klinisk målskytt är han inte alla gånger, vilket ger ännu mer kraft åt att Cavani borde starta. Att United hämtar upp och vänder ger så mycket tro in till truppen och till oss supportrar. Det ser ju bättre och bättre ut och poängen börjar komma in dessutom. Nu hakar vi på mot toppen.

Vi måste ju också nämna David De Gea. Det var en fråga inför säsongen om det var De Gea eller Henderson som skulle ta hand om förstaspaden, men det var väl aldrig riktigt aktuellt att De Gea inte skulle starta säsongen och i så fall spela sig ur elvan. Och han har gjort flera bra matcher och spelat upp sig jämfört med förra säsongen. Är ingen målvaktsexpert, men det finns ändå saker i hans spel som inte är som de var för något år sedan. Frisparken mot Istanbul och den idag är väl inga riktiga tabbar eller misstag, men det ser inte helt bra ut. Nu fick Henderson inte mycket att stå i, men att han borde få chansen lite mer tycker jag kan vara befogat. Är det början på maktskifte i United-målet vi får se nu?

Cavani mot PSG i veckan, wow, nu säkrar vi avancemang i CL och fortsätter köra på i ligan.