Southampton FC - Liverpool FC 0-2

En trist och tuff förlust där Saints hade flera bud på straffsparkar samt en situation där Mignolet borde fått syna det röda men till slut bled det förlust och nu är Liverpool blott 1 pinne efter oss.

Southampton:

Fraser Forster, Nathaniel Clyne, José Fonte (c), Maya Yoshida, Matt Targett, Victor Wanyama, Steven Davis (Morgan Schneiderlin 46), James Ward-Prowse (Sadio Mané 56), Filip Djuricic (Dušan Tadic 75), Eljero Elia, Graziano Pellè

Avbytare:

Kelvin Davis, Florin Gardos, Shane Long, Harrison Reed

Varningar:

Wanyama, Elia

Liverpool:

Simon Mignolet, Dejan Lovren, Martin Skrtel, Emre Can, Jordan Henderson (c), Joe Allen, Lazar Markovic (Alberto Moreno 46), Jordon Ibe (Glen Johnson 75), Philippe Coutinho, Adam Lallana (Daniel Sturridge 62), Raheem Sterling

Publik: 31,723

Efter 4 minuter av matchen kunde man konstatera att det fanns en bra sak att rapportera om och en dålig.

Den goda nyheten var att Saints på 4 minuter hade skapat två solklara straffsituationer där Djuricic 2 ggr om rivits ner i bortalagets straffområde samt ett öppet läge där Elia fick se sin bredsida mot närmaste stolpen från nära håll räddades av Mignloet genom en strålande fotparad.

Den dåliga nyheten var att Coutinho skickat iväg ett långskott efter 3 minuter som gick mellan Forsters händer och överliggaren vilket innebar bortaledning.

Med facit i hand måste jag ställa mig tveksam till den modell som verkar huggen i sten som Koeman använder, det skall vara Pelle som target längst fram, det skall vara två snabba spelare offensivt på kanterna, det skall vara en offensiv mittfältare bakom Pelle samt vårat ramstarka försvar med fyrbackslinje och två defensiva mittfältare framför backlinjen.

Formationen bakåt är klockren men framåt måste Koeman ha en plan B, varför inte pröva med två centrala forwards, den store Pelle och den kvicke Mane, varför inte variera kantspelet lite, Tadic är en annorlunda spelare än Elia och Mane och bör få spela framledes för att ge en ny dimension till det offensiva spelet.

Vi har nu 7 spelare upptagna med det defensiva spelet mao finns det 4 brickor att flytta som Koeman önskar, dessa 4 bör också flyttas bytas ut och rent allmänt vara ett vapen genom flexibilitet, Saints måste variera sin offensiva uppställning från match till match för att kunna dyrka upp de täta Premier League försvaren.

Matchen:

Targett var ok igen och vikarierade för den avstängde Bertrand efter den ruskiga huvudskadan som dock såg värre ut än den verkar ha varit, Djuricic fick starta efter det senaste pigga inhoppet.

Schneiderlin och Long var tillbaka efter skador och fick börja på bänken.

Matchen gjorde en rivstart då Saints efter 20 sekunder bröt igenom bortaförsvaret genom Djuricic som dock med Cans hand på axeln gick omkull i Mignolets straffområde, Friend ville inte blåsa och i viasat studion diskuterades det livligt kring straffsituationerna (det var flera) i matchen, det allmänna omdömet hos Kåmark och Bosse Pettersson var väl att Djuricic föll för lätt för att få straffspark mao om man faller för lätt eller försöker stå på benen till varje pris så får man inte straff men om man faller "lagom" lätt får man straff.

Efter 3 minuter spelade Markovic fram Coutinho som klippte till trasan från nämare 30 meter och fick se bollen passera Forsters utsträckta händer innan den tog i insidan av överliggaren och sedan landade i nätet, 0-1.

Inom en minut efter 0-1 målet löpte Djuricic på nytt in i straffområdet då han blev kapad på nytt i gästernas straffområde, denna gång av Allen och betydligt bryskare än Cans hand på axeln men även denna gång valde Friend att fria, denna gång helt oförklarligt då det absolut var en solklar straff, efter straffincidenten hamnade bollen hos Elia till vänster i straffområdet och vårt holländske nyförvärv försökte placera bollen vid närmaste stolpen men Mignolet slängde ut ena spiran och reflexräddade bollen med foten.

Saints hade bollinnehavet men som vi sett tidigare blev det mycket i sidled, efter några passar i sidled blev det en lång tillbaka till Forster som skickade upp den i mittcirkeln, ibland hamnade bollen ute på kanterna hos Elia och Clyne som försökte att kliva på framåt men utan att det skapades de riktigt heta tillfällena.

I 43 minuten sparkade Lovren ner S Davis och när domaren visade det gula kortet till den fd Saintsspelaren steg jublet på St Marys.

Clyne spelade sedan fram Elia som löpte loss fri mot mål, Mignolet rusade ut och Elia försökte lobba över bortakeepern som slängde ut en arm precis när han hoppade ut ur straffområdet, även denna gång var det knäpptyst i Friends pipa.

Efter att bollen tagit på Mignolets rann den ut till hörna, hörnan togs av Ward Prowse och när bollen droppade in i boxen och tog på Lovrens hand men vd tror ni Friend gjorde, tittade upp i skyarna och tänkte på frun eller nästa semesterresa, han brydde sig i alla fall inte om att blåsa för straff.

Andra halvlek:

I andra akten kom Schneiderlin ut istället för S Davis, vet inte om det varnågon känning hos S Davis eller om Koeman ville få bättre kontroll på mittfältet, S Davis hade väl inte gjort bort sig men inte imponerat heller under första 45 minuterna.

Efter 4 minuter av andra akten sköt Pelle strax utanför och Saints visade att de ville ha med sig något från denna match.

I 56 minuten ersatte Mane Ward Prowse och strax efter sitt inträde hittade Mane yta och sköt via Skrtel ut till hörna.

Saints hade fortsatt bollinnehavet men hade förtvivlat svårt att hitta ytorna bakom Pools backlinje.

I 69 minuten revs Mane ner en biy utanför bortalagets straffområde, Schneiderlin klev fram och tog frisparken, det blev en "vm 94 ala Brolin" variant av frisparken dock med sämre utfall än för Svensson mannar för 21 år sedan, frisparken var ämnad för Djuricic som dock inte var riktigt med på noterna och kom någon tiondel för sent med sin löpning.

Trots att Saints dominerade matchen blev det gästerna som gjorde mål, målet var en riktig kalkon från Saints, hemmalaget hade bollen under kontroll på egen planhalva då Schneiderlin slog en riktig "indianpassning" till Moreno som kunde skicka in bollen i boxen där kulan hamnade hos Targett som slog knut på sig själv och ramlade på öronen men innan han bet i gräset slog han fram bollen på fötterna till Sterling som tackade för bjudningen och placerade in 0-2.

I 75 minuten ersatte Tadic Djuricic som faktiskt hade glimtat till då och då och onekligen verkar ha en rejäl potential, redan nu känns det som att vi bör försöka få Djuricic på en permanent deal.

Med ca 10 minuter kvar testade Tadic Mignolet med en fin frispark.

Saints jobbade på och visade moral men det saknades det lilla extra i offensiven, Schneiderlin kom närmast med en brassespark i stolpen men detta var inte Saints kväll.

Analys:

Jag har skrivit det flera ggr på sistone men det tåls att skriva det igen, Koeman måste ha fler nycklar när det gäller att överlista kompakta Premier League försvar, det räcker inte med en lång boll på Pelle eller löpningar på kanterna från Clyne Elia och Mane.

Jag ser gärna ett tvåmanna anfall med Pelle/Mane, då finns det två olika bollar att slå, antingen bollen till sin targett spelare eller genomskäraren ämnad för den snabbe forwarden.

I början såg vi Djuricic komma igen två ggr om och just detta att ta sig in i boxen och utmana måste vi se mer av, nu väntar en tuff match mot Pulis West Bromwich och vi kan bara hoppas att någon i laget kliver fram och visar vägen med några mål framledes.