Southampton FC - Swansea City FC 0-1

En ny onödig förlust efter att ha dominerat bollinnehavet totalt, mot Crystal Palace var det i varje fall match men här var det Saints mot 11 försvarare runt eget straffområde.

Southampton FC - Swansea City FC 0-1


Southampton:

Fraser Forster, Nathaniel Clyne, Jose Fonte (c), Maya Yoshida, Ryan Bertrand, Harrison Reed (Sadio Mané 63), Steven Davis, James Ward-Prowse, Dušan Tadic, Eljero Elia (Ryan Seager 89), Graziano Pellè


Avbytare:

Kelvin Davis, Florin Gardos, Matt Targett, Dominic Gape

Varningar:

Yoshida (64)

Utvisningar:

Bertrand (89)

Swansea City:

Lukasz Fabianski, Neil Taylor, Ashley Williams (c), Federico Fernandez, Kyle Naughton (Angel Rangel 81), Jonjo Shelvey, Tom Carroll, Jay Fulton, Nathan Dyer, Marvin Emnes (Modou Barrow 15) (Jordi Amat 90), Bafetimbi Gomis

Avbytare:

Gerhard Tremmel, Nelson Oliveira, Dwight Tiendalli, Matt Grimes

Varningar:

Taylor (44)

Mål:

Shelvey (83)

Domare:

Michael Oliver

Publik:

30,943 (1,458 bortafans)

Stadio: St Marys



Jag blir så trött!

Men kanske man inte skall klaga för högljutt, Saints har stängt bakåt och sedan chockat framåt några ggr denna säsong och nu fick de smaka samma beska medicin.

Periodvis ett bollinnehav på 60-70%, första timmen hade Swansea ett avslut utanför Forsters högra stolpe från halvdistans som enda hot framåt medan Saints skapade situationer gång på gång men knappt några chanser, det var crossbollar in i boxen där gästernas backar kom högst, det var instick som ingen hemmaspelare nådde, det var intentioner men inte mycket mer, Pelle syntes knappt till i matchen.

Offensiven blev riktigt het först när Mane kom in, han känns just nu som det vassaste spetsen framåt, Koeman måste ha en plan B när motståndaren försvarar sig med 11 spelare i och runt eget straffområde, att rulla runt i sidled gynnar bara motståndaren genom att tiden går.

Bänken var tunn som Högsbo soppa, Cork satt på läktaren som nybliven Swansea spelare och Koeman skall inte köpa något mer som det verkar, kanske något lån eventuellt innan fönstret stängs idag.

När jag tittar på tabellen är det faktiskt egentligen bara 7 lag som har chans på europacup platserna, mitt tips är att Saints tar sig till europa league men inte mer tyvärr, att hålla sig bland de 4 första i Premier league under de sista 15 omgångarna kommer bli stentufft då både Arsenal och Liverpool samt Tottenham går som tåget (inte som svenska tåg dock)nu.

Jag hoppas Saints får tillbaka de skadade och att truppen fortsätter att ta en match i taget, får vi en plats i europa league skall både fans och klubb vara nöjda, kan vi sedan behålla stommen och samt få in ett eller annat tungt namn som äger rätt inställning kan vi kanske utmana än en gång säsong 2015-16 om Champions League platserna, i dagsläget är lagen från 10 och nedåt faktiskt betydligt sämre än Saints mao finns alla förutsättningar att etablera oss i toppen där europacup platserna delas ut år efter år, vi kommer då bli mer attraktiva för spelare och sponsorer, vi kommer få in mer kapital osv.


Matchen:


Yoshida var tillbaka från Asiatiska mästerskapen och klev in iställer för den lite osäkre Gardos, Mane var tillbaka från skada och dltagande i Afrikanska mästerskapen, Mane fick dock börja på bänken då Elia spelat så pass bra att han försvarar sin plats i startelvan.

Saints började övertygande och hade allt bollinnehav till en början, redan efter 7 minuter såg det ut som att hemmalaget skulle kunna ta ledning då Tadic och Clyne kombinerade sig igenom på högerkanten innan bollen skickades in i boxen perfekt på fötterna på den framrusande Ward Prowse men avslutet från bara 3-4 meter var för dåligt, bollen gick lågt och rakt på Fabianski, konstigt att Ward Prowse men sina känskliga fötter inte kan omsätta denna typ av chanser i mål.

Emnes fick kliva av för gästerna efter blott en kvart, han ersattes av Sverigebekantingen Barrow.

Swansea fick så sin enda chans i första halvlek då Shelvey spelade fram Gomis strax utanför straffområdet, Gomis tog ett par steg till höger och sköt strax utanför men det såg ut som att Forster hade klarat om bollen gått innanför ramarna.

Clyne och Bertrand jobbade utmed kanterna och Eila försökte utmana på sin vänsterkant, Tadic försökte hitta de rätta inspelen men Swansea försvarade sig med hela laget och gjorde det trångt i boxen så Koemans mannar lyckades bara skapa halvchanser.


Andra halvlek:


Saints började andra akten ungefär som den första med stort bollinnehav utan att kunna skapa de heta chanserna.

Runt den 60 minuten fick så gästerna två jättelägen, först skulle Forster rädda en boll från att gå till hörna, han gjorde det inte bättre än att själv hamna långt från målet samtidigt som han skickade bollen i famnen på Swansea spelare som dock inte riktigt hann med i tanken när målchansen dök upp från tomma intet så Saints försvaret lyckades rensa undan bollen, strax efter prövade Shelvey från distans och prickade utsidan på Forsters högra stolpe.

Trots att gästerna börjat sticka upp mer i andra akten så gjorde Koeman ett offensivt byte i 63 minuten då Mane ersatte Reed.

Mane och Elia satte gästernas försvar i ännu mer jobb än tidigare med bådas teknik och snabbhet var det mycket att hålla reda på sista halvtimmen för gästerna.

I 78 gick Mane på avslut men Fabianski klarade och strax efter var Mane på gång igen men även denna gång redde bortaförsvaret ut situationen, man började nu få känslan att vi nog ändå skulle kunna avgöra innan Oliver flöjtade för full tid men ack vad man bedrog sig.

I 83 minuten fick Shelvey bollen en bit utanför Forsters box och det såg inte alls särskilt farligt ut, våra försvarare var rätt positionerade och Swansea orkade inte fylla på ordentligt, dock gjorde Shelvey och Swansea en "smash and grab" kupp mot Koeman, när Shelvey var 3-4 meter utanför Saints straffområde klippte han till bollen och den fladdrade in i nät via Forsters hand strax innanför högerstolpen, 0-1.

Nu öste Saints på för att få åtminstone en poäng med sig i en match där de totaldominerat, S Davis fick se ett skott blockeras av bortaförsvaret, Williams räddade ett avslut på mållinjen efter att Mane slunkit igenom på vänsterkanten.

När vi gick in på stopptid gjorde Bertrand en perfekt brytning då han och Barrow jagade samma boll men Oliver halade upp det röda efter att Barrow blivit liggande, i nuläget vet jag inte om det röda kom pga tacklingen eller Bertrands verbala attack på Monk som stod 5-6 meter från situationen och antagligen skrek något strax efter situationen mellan Barrow och Bertrand, blev det rött efter attacken mot Monk må det väl vara hänt med det röda men brytningen mot Barrow var helt reglementsenlig.

Saints fortsatte och pressa trots 10 man på plan och ett jätteläge skapades då Pelle fick bollen mitt framför mål utan någon större uppvaktning för en gångs skull men avslutet var av sämsta sort, höööögt över, kan man bara få ett avslut i detta kritiska skede på mål kan det bli retur och nya möjligheter men som skrivet, Pelle dunkade bollen högt över och detta är en förbättrings detalj för Pelle.


Analys:


Monk prakerade bussen framför Fabianski och belönades med 3 poäng.

I historieböckerna har Saints förlorat matchen men vi som såg den vet att vi dominerade matchen totalt, nu är det självklart att målen är det som räknas och vi gjorde inga denna eftermiddag medan Swansea fick in ett.

Att Mane nu är tillbaka känns bra, han visar upp hög klass för stunden och lär kunna göra en del mål de sista 15 omgångarna.

Wanyama och Schneiderlin är inte bara ruggigt starka defensiva mittfältare de är också viktiga offensivt då de har lite andra kvaliteer än S Davis och Reed, får vi tillbaka de och även Toby så kan vi nog matcha betydligt bättre lag än Swansea framåt.

Ingen ide att hänga läpp för denna torsk utan nu är det bara att se framåt, QPR borta och vår bistre fd gaffer Redknapp på motsatt sida.

Ove Karlsson2015-02-03 07:58:53
Author

Fler artiklar om Southampton