Spelarbetyg 19/20 - Mittfältare
Bruno visar vägen!

Spelarbetyg 19/20 - Mittfältare

David Beckham, Roy Keane, Paul Scholes och Ryan Giggs – kommer United någonsin hitta receptet till en lika stark mittfältsuppställning? Kanske inte, men rätt ingredienser finns helt klart i dagens spelartrupp. Men först utvärderar Unitedredaktionen mittfältsleveransen säsongen 19/20.

5 - Världsklass
4 - Mycket bra
3 - Bra
2 - Godkänd
1 – Underkänd


 
#6 Paul Pogba (16 starter, 6 inhopp, 1 mål, 3 assist)
Kontrakt: Juni 2021
Säsongsbetyg: 2
Cirkus Pogba har underhållit oss alla sedan debuten i United-akademin 2011. Sedan återkomsten 2016 har vi slitits mellan hopp och förtvivlan, vilket lett till en rad frågeställningar under rubriken ”vad är viktigt för Paul Pogba”? Att bli världens bästa mittfältare? Att maximera sin synlighet och sitt varumärke i sociala medier? Att vinna allt med Manchester United? Med tiden (som mest innehållit spekulationer om när fransmannen ska lämna United) har påstående tre känts allt mer avlägset. Skador, motivationsproblem och (objektivt sett) ett osunt stort fokus på varumärket Paul Pogba har naturligtvis påverkat storstjärnans utveckling negativt. Visserligen kvicknade han till en aning i och med Bruno Fernandes intåg, men på det hela taget gör fransmannen en svag säsong. Nevertheless, faktum kvarstår; Pogba ä r en av världens bästa mittfältare och vore jag Ed Woodward skulle jag lägga all energi på att skriva ett nytt kontrakt med vår #6.  

 
#8 Juan Mata (21 starter, 16 inhopp, 3 mål, 7 assist)
Kontrakt: Juni 2021
Säsongsbetyg: 3
Mysgubben Mata har sakta men säkert reducerats från en världsartist till en trivseltomte som fått nöja sig med att hoppa in mot svagt motstånd i PL och starta i cuperna. Utåt sett verkar spanjoren trivas med den rollen. Under säsongen har han dock visat vid enstaka tillfällen att han fortfarande kan förändra en matchbild om tempot inte är för högt. En optimal truppspelare som förtjänar att spela ut sitt kontrakt för att sedan avsluta karriären i MLS eller liknande tillvaro.

 
#14 Jesse Lingard (20 starter, 20 inhopp, 4 mål, 2 assist)
Kontrakt: Juni 2021
Säsongsbetyg: 1
Likt Phil Jones har Lingard blivit rejält hånad den senaste säsongen. Engelsmannen anses tillsammans med Jones förkroppsliga nedmonteringen av storklubbsepitetet Manchester United. Man kan tycka vad man vill om det, men Lingard har inte direkt rosat marknaden när han väl fått chansen. Frågan vi alla ställer oss; hur kan en spelare som bara för ett par år sedan blomstrade under Jose Mourinho plötsligt inte ens kan springa åt rätt håll? Frågar du mig stavas anledningarna orimliga förväntningar och ett uselt självförtroende. Om vi tittar i spåkulan har jag svårt att se att Lingard kan repa sig och komma tillbaka i gammalt gott slag, därför förefaller en transfer allt mer sannolik.

 
#15 Andreas Pereira (25 starter, 15 inhopp, 2 mål, 4 assist)
Kontrakt: Juni 2023
Säsongsbetyg: 1
Tänkte först ta sats och komma med en lång utläggning om ”talangen” Andreas Pereira, men jag nöjer mig med följande; obegripligt stora förväntningar på en begränsad spelare har inte lett till något annat än vägs ände. Sälj omedelbart!  

 
#17 Fred (39 starter, 9 inhopp, 2 mål, 4 assist)
Kontrakt: Juni 2023
Säsongsbetyg: 4
Den höga övergångssumman förföljde och påverkade Fred i början av United-karriären. Sakta men säkert hittade han sin roll och under senaste säsongen växte han ut till en jätte, i synnerhet innan Corona-utbrottet. I vissa matcher vann han bollen mest hela tiden och verkade ensam kunna täcka hela planen. Trivs allra bäst när han får fokusera på det höga presspelet för att sedan snabbt lämna över bollen till anfallarna. Har ibland vissa problem felvänd vilket lett till några livsfarliga bolltapp. På det hela taget måste man som supporter vara mycket nöjd med brassens säsong. Men tydligen är inte den sportsliga ledningen helt tillfredsställd vilket den hårdnande konkurrensen vittnar om.     
 
  
#18 Bruno Fernandes (21 starter, 1 inhopp, 12 mål, 8 assist)
Kontrakt: Juni 2025
Säsongsbetyg: 5
Det mesta är redan sagt om portugisens braksuccé, men som Erik Niva, på sitt karaktäristiska sätt, konstaterade på frågan om vi någonsin (i Premier Leagues historia) sett en sådan impact av en enskild spelare mitt under en säsong? ”Ja, då är vi däruppe på Cantona-nivån”. Den jämförelsen säger det mesta... Som alternativ till att fortsätta idissla superlativer om årets makalösa säsong blickar jag framåt och vänder på steken – vem mer än Kevin De Bruyne kan utmana Bruno om titeln ligans bästa mittfältare säsongen 20/21?

 
#21 Daniel James (35 starter, 11 inhopp, 4 mål, 6 assist)
Kontrakt: Juni 2024
Säsongsbetyg: 3
Den vindsnabbe walesaren virvlade in på Old Trafford och charmade oss alla med sin energi och sina otaliga löpningar. Succédebuten mot Chelsea gav James en rejäl boost som höll i sig under hösten. Att en så ung och oerfaren spelare skulle mattas av efter hand under säsongen får räknas som ett förväntat utfall. Efter pandemiuppehållet har han som bekant fått begränsat med speltid och James ingångsvärde i spelartruppen 20/21 är på sin höjd förste inhoppare på de offensiva yttermittfältsplatserna.    

 
#31 Nemanja Matic (28 starter, 6 inhopp, 1 mål, 3 assist)
Kontrakt: Juni 2023
Säsongsbetyg: 3
Den gamle finlandsfärjan Matic tycktes från ingenstans avboka pensionsavgången och istället välja alternativet att vakna till efter Corona-uppehållet. Plötsligt såg serben sådär trygg och säker ut som vi vant oss att se honom från Chelseatiden. Visserligen går det inte så fort längre, men med sin erfarenhet och förmåga att läsa spelet blir Nemanja i sin roll som mittfältsankare en viktig bricka i lagbygget även kommande säsong.  

 
#37 James Garner (3 starter, 3 inhopp, 0 mål, 0 assist)
Kontrakt: Juni 2022
Säsongsbetyg: 2
Ung talang som mitt under höstens skadekaos fick några välbehövliga minuter i den röda tröjan. Det lilla vi fick se av Garner utstrålade ett lugn i både positions- och passningsspel som osökt förde tankarna till en ung Michael Carrick. Spännande att följa den unge engelsmannen. Läge för en utlåning till ett mittenlag i Championship?  

 
#39 Scott McTominay (28 starter, 9 inhopp, 5 mål, 1 assist)
Kontrakt: Juni 2025
Säsongsbetyg: 3
Vår skotska landslagsman hade en brokig säsong kantad av skador. Trots det imponerade han stort i matcherna mot toppkonkurrenterna. Har lite svårare att komma till sin rätt mot låga försvar, då ett högre passningstempo är kritiskt. Riskerar att hamna i kläm efter värvningen av Van de Beek, men lär få sina minuter i de matcher United behöver stänga till mittfältet. Utvecklingspotentialen känns fortsatt hög.


Imorgon fredag avslutar vi betygssättningen av spelartruppen med anfallarna, väl mött!


GGMU
 

Mikael Martinsson2020-09-10 13:24:33
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham