Spelarbetyg 20/21 - Försvarare

Spelarbetyg 20/21 - Försvarare

Försvarsspelet i Manchester United har varit ett hett debatterat ämne under säsongen. Håller Uniteds backlinje för att utmana om de stora titlarna? Eller behöver den förstärkas? Unitedredaktionen har utvärderat försvarsspelarna i Manchester United.

5 - Världsklass
4 - Mycket bra
3 - Bra
2 - Godkänd
1 – Underkänd


#29 Aaron Wan-Bissaka: (54 matcher, 2 mål, 6 assist) 
Kontrakt: Juni 2024 + 1 optionsår
Säsongsbetyg: 4

The spider får allt som oftast kritik för sina brister i det offensiva spelet. Då är det dock en sak de flesta kritiker, tyckare och förståsigpåare glömmer vilket är vad en försvarares främsta arbetsuppgift är, jo försvarsspel och det defensiva arbetet. Just i den delen har Wan-Bissaka i år fortsatt på tidigare inslagen väg och bara utvecklats än mer. Han är ostoppbar i sprint, glidtacklar och håller sig för det mesta på rätt sida vilket har gjort honom till en otroligt viktig kugge under säsongen som gått. Det offensiva spelet har absolut mer att erbjuda men även där syns förbättringar från tidigare år. Att The Spider inte är med i sommarens EM-trupp är för oss således obegripligt. 

#2 Victor Nilsson Lindelöf (45 matcher, 1 mål, 2 assist) 
Kontrakt: Juni 2024
Säsongsbetyg:  2

Vigge har varit ordinarie tillsammans med mittbackskollegan Harry Maguire i stort sett hela säsongen. Dock har det synts tydligt att svensken saknat Unitedkaptenen när han varit borta under slutet av säsongen och själv inte lyckats axla ansvaret på egen hand. Lindelöf har dock stundtals visat prov på en fin uppspelsfot och ett säkert positionsspel men samtidigt vägt för lätt i vissa situationer som kostat mål. Kan Lindelöf bygga på sig lite muskler under försäsongen kan han nog utvecklas inom det området. Men vi ställer oss frågande om han är verkligen är den mittbacken som ska spela bredvid Maguire för att United ska ta sig till nästa nivå.

#5 Harry Maguire: (52 matcher, 2 mål, 1 assist) 
Kontrakt: Juni 2025 + 1 optionsår
Säsongsbetyg: 4

Maguire har fått mycket kritik av Unitedsupportrar främst på grund av sin spelstil. Men den här säsongen har Unitedkaptenen verkligen visat hur mycket han betyder för Uniteds försvar. Avsaknaden av Maguire har varit tydlig när han var skadad i slutet av säsongen. Visst har han stått för en del misstag men överlag tycker redaktionen att försvaret sett stabilt ut när Harry har spelat. Han har varit vågskålen i kompletteringen med Lindelöf och således är han mittbacken försvaret bör byggas runt.

#23 Luke Shaw: (47 matcher, 1 mål, 6 assist) 
Kontrakt: Juni 2023 + 1 optionsår
Säsongsbetyg: 5

Vem kunde inför säsongen tro att Luke Shaw skulle komma att blomma ut till ligans absolut bästa vänsterback, och allt det på grund av en konkurrenssituation som tog sin fart i värvningen av Alex Telles. Den här säsongen har Luke Shaw visat alla eventuella tvivlare vad talangen som värvades dyrt från Southampton var ämnad till att bli. Han skapar flest chanser, är stabil i defensiven och med sin snabbhet och vassa passningsfot är han ständigt ett hot för motståndarna. Det är för oss ingen diskussion om att kontraktet omgående bör förlängas och att startplatsen i sommarens EM är ämnad just för honom. 

#3 Eric Bailly: (21 matcher, 0 mål, 1 assist)
Kontrakt: Juni 2024
Säsongsbetyg: 2

Bailly har fått nöta mycket bänk och dragits med skador den här säsongen. De gånger han spelat har det dessvärre inte imponerat. Prestationerna är oftast godkända men det händer även att det snarare känns som ett hot att ha honom i försvarslinjen än en styrka. Ett godkänt betyg kammar han dock hem från säsongen på grund av sin kämparglöd och vilja att till vilket pris försvara sitt mål.

#38 Axel Tuanzebe: (19 matcher, -) 
Kontrakt: Juni 2022 + 1 optionsår
Säsongsbetyg: 2

Tuanzebe har varit långt ifrån ordinarie under den här säsongen. En av anledningarna är att den unge mittbacken haft en del skadeproblem. Han fick dock spela en del inledningsvis och stod för en stark insats i segern borta mot PSG där han plockade bort både Mbappe och Neymar. Efter det har säsongen dock inte fortsatt i samma riktning för engelsmannen, då han stått för en del svaga prestationer, bland annat det korta inhoppet mot Everton där han kostade oss segern. Tuanzebe ska fylla 24 i november och förhoppningarna om att det ska bli en framtida storback kanske det är dags att ge upp.

#27 Alex Telles: (24 matcher, 0 mål, 4 assist)
Kontrakt: Juni 2024
Säsongsbetyg: 2

Telles har varit stabil de matcher han spelat, varken mer eller mindre. Det främsta bidragandet som han delvis kan tillskrivas är vad som skett med Luke Shaw. Han kom in som en väntad startspelare men konkurrensen fick Shaw att steppa upp och visa varför han skall vara den ordinarie vänsterbacken. Efter sin första säsong i England blir nu förväntningarna större och vi hoppas att han dels fortsätter att utmana Luke Shaw men även tar kliv när han får spela. Redaktionen väntar fortfarande på att se vänsterfoten på fasta situationer. 

#33 Brandon Williams: ( 19 matcher, 0 mål, 1 assist)
Kontrakt: Juni 2024 + 1 optionsår
Säsongsbetyg: 2

Har fått agera backup till Wan-Bissaka under stor delar av säsongen och således inte spelat särskilt mycket. Han har noterats för en assist den här säsongen och det är väl det enda som sticker ut. De få matcher han spelat har han gjort stabila prestationer  så betyget landar på godkänt.

#4 Phil Jones: ( 0 matcher, -)
Kontrakt: Juni 2023 + 1 optionsår
Säsongsbetyg: Spelat för lite för att bedömas

Det är nog många som glömt att Phil Jones fortfarande tillhör Manchester United, men så är fallet. Mittbacken har brottats med en knäskada i stort sett hela säsongen och har därför inte spelat en enda match. Men skadad eller inte så är Jones fortsatt långifrån ordinarie i detta Manchester United och det skulle vara inte vara förvånande om han gjort sin sista match i den röda tröjan. Engelsmannen har fortsatt 2 år kvar på sitt kontrakt men att United borde göra sig av med honom så fort som möjligt är ingen nyhet, frågan är bara vilken klubb som kan tänkas köpa honom?
 

Viktor Rundlöf & Johan ÅkessonViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2021-06-03 12:17:11
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham