Spelarbetyg: West Bromwich - Man Utd
Ferguson basade över United en sista gång och belönas med ett skyhögt betyg

Spelarbetyg: West Bromwich - Man Utd

Sir Alex Ferguson och Paul Scholes tackade för sig på The Hawthorns. Tillställningen i sig var en galen sådan då United tappade en tremålsledning under matchens sista 10 minuter, när domaren blåste för full tid stod smått otroliga 5-5 att läsa på resultattavlan. Kagawa och Chicharito stod för framträdande insatser, samtidigt drar det defensiva raset ned betygen betänkligt för flertalet spelare.

5 - Cantona
4 - Mycket bra
3 - Bra
2 - Godkänd
1 – Underkänd

Lindegaard 1 – Utsätts knappt för några prövningar under den första halvtimmen då United äger tillställningen. Får sedan kapitulera på WBA:s första avslut, dansken kan knappast lastas för det baklängesmålet. Åker på en kalldusch direkt i den andra halvleken då Lukaku sätter dit 2-3. Detta är inledningen på en tung akt, innan halvleken är över har burväktaren fått plocka bollen ur nätmaskorna vid ytterligare tre tillfällen. Lindegaard stod måhända inte för någon direkt tavla, agerandet på 5-5 målet kan dock enkelt ifrågasättas. Känslan är också att en viss spanjor hade kunnat nypa både ett och två av avsluten. Dansken gör i princip inte en räddning på hela matchen – betyget kan, dessvärre, inte bli annat än underkänt.

Valencia 3 – Får ansvar för högerbacksplatsen vilket han provat på förr; att han har en defensiv roll märks dock knappt. United spelar utan naturliga yttrar och under den första halvleken håller laget en hög press, detta ger möjlighet för ecuadorianen att ränna fram på kanten. Likt under hela säsongen fungerar inte hans inläggsspel fläckfritt men likväl noteras han för både en och två assist. Gör, ironiskt nog, en av sina bästa offensiva insatser från backplats.  

Jones 1 – Har under den första halvlekens inledning inte mycket att stå i. Evans styr upp det mesta, medan Jones agerar lugnt vid hans sida. Eftersom börjar dock Jones tappa - han brister i markeringen då Morrison stöter in 1-3 och sedan slarvar han monumentalt på egen planhalva vilket nästintill leder till att West Bromwich reducerar ånyo. Kollegan Evans är med på noterna den gången och avstyr faran till sist. Brister återigen i närkampsspelet vid WBA:s tidiga mål i den andra halvleken, det kollektiva raset i matchens slutskede måste alla lastas för. Jones, som har imponerat stort under hela våren, stod tyvärr inte att känna igen under eftermiddagen.

Evans 2 (Ut ’83) – Evans speltid har reduceras avsevärt sedan Vidic återkom – likväl presterar han i princip alltid då han får chansen och Evans första halvlek utgör inget undantag. Nordirländaren är brytningssäker, stark i luften och agerar kyligt i pressade situationer. Det defensiva raset drar dessvärre ned betyget betydligt, Evans fick dessutom kliva av efter WBA:s fjärde mål. Mittbacken såg något plågad ut och kände eventuellt av någon skavank.

Büttner 2 – Blåser i vanlig ordning på framåt och det är i den här typen av matcher nederländaren trivs som bäst. Büttner agerar, likt ytterbackskollegan Valencia, halvback och tar del i merparten av lagets anfall. Han slår en fin cross i uppstartsfasen av anfallet som leder till 1-0-målet och Büttner sätter själv dit det tredje. Visar dessvärre fortsatt upp brister i sitt defensiva spel och han slarvar betänkligt vid ett par tillfällen, tappar bland annat boll klumpigt på egen planhalva vilket i slutändan renderar i att Albions kan reducera. Är stundtals vilsen i försvarsspelet, det är förbannat synd då han bevisligen har gedigna offensiva kvaliteer.

Carrick 3 – Det har sagts ett otal gånger den här säsongen – det är värt att saga igen: pålitligare mittfältsankare än Michael Carrick är svårt att finna. Engelsmannen agerar fläckfritt som länk mellan försvar och anfall – han varvar “enkla” fördelningspass med geniala crossbollar. Extraknäcker gång på gång som dammsugare i eget straffområde och rider ut stormar likt den mest kompetenta av kaptener. Agerar tyvärr tveksamt, likt hela laget, sista tio och Carrick är den typ av spelare som ska kunna lugna ned och stoppa blödningen i dessa situationer.

Cleverley 3 (Ut ’60) – Får en något knepig start men växer in i handlingen eftersom. Är inblandad i uppsättningen av flera farliga anfall och levererar assisten till Uniteds tredje mål. Byts ut tidigt i den andra. Ett gott dagsverke.

Anderson 2 – Brassen har så mycket hjärta och han har så mycket fotboll i sig. Han gör det bra emellanåt, men lite väl ofta vill Anderson lite för mycket och lite väl ofta går det lite för långsamt. Det hämmar hans spel över 90 minuter och det är den stora anledningen till att Anderson har stagnerat i utvecklingen.

Kagawa 4 (Ut ’69) – Får spela i favoritpositionen mellan mittfält och anfall – det märks att japanen trivs. Kagawa dirigerar anfallen på offensiv planhalva och samspelar bra med spetsarna van Persie/Chicha. Visar även på fin målkänsla då han skallar dit 1-0 för bortalaget. Följer med upp i kontring, placerar sig påpassligt i boxen och nickar distinkt in bollen bakom Foster.

Van Persie 3 – När Rooney inte finns med på planen axlar RvP hans mantel allt som oftast. Med Chicha vid sin sida kan nederländaren lägga mindre fokus på att lurpassa och istället agera som target och framspelare i större utsträckning. Likväl är van Persie sin vana trogen påpasslig i boxen, han dyker upp på Valencias inspel och sätter dit 4-2. 26 mål och skytteligavinnare, värvningen av van Persie slog minst sagt väl ut.

Chicharito 4 – Mexikanen är mer än en målgörare – det visar han med råge då han måttar ett fint inlägg till Kagawa då denne gör 1-0. Har själv flera lägen att sätta dit lädret, men mexikanen är för dagen något okyligare än vad vi är vana vid. Det ska dock sägas att mexikanen deltar i spelet på ett väldigt bra sätt och skapar mycket lägen för sina kamrater. Till slut hittar han rätt och gör ett typiskt måltjuvsmål. Måltjuven träder sedan ur sin dräkt och försöker osjälviskt spela fram Scholes som gör sin sista match. Passen misslyckas visserligen men aktionen bevisar vilket oerhört stort hjärta den här lille killen faktiskt har. Klass!
 
Inhoppare: 

Giggs 3 (In ’60) – Står för ett piggt inhopp offensivt och levererar nästan omedelbart ett precist inspel till Chicha som sätter dit 5-2. Åldersmannen lär fortsätta en säsong till, walesarens spel under våren har visat med all önskvärd tydlighet att han fortfarande håller. Viktigast av allt: Giggs rutin kommer att behövas framöver.

Scholes 5 (In’69) – ”SHOOOT!” vrålas, likt på Old Trafford senast, då den rödhårige får bollen. Alla - precis alla - unnar Scholesy ett mål i sin sista match i United-tröjan. Det råder inget tvivel om hur mycket den här mannen har betytt, och hur mycket han fortfarande betyder, för den här klubben. Tack för allt Paul!

Ferdinand (In ’83) – Spelade för kort tid för att betygsättas.
 
Manager:

Sir Alex Ferguson 1500 – 26 år, 38 titlar och 1500 matcher senare slutar Sir Alex Ferguson som manager för världen vackraste klubb. Hans sista match slutade måhända i något av ett antiklimax, men det skiter vi i fullständigt en dag som denna. Skottens gärning för klubben går inte att beskriva med ord. Sällan har så många haft en man att tacka för så mycket. Tack för allt Sir Alex Ferguson, må ditt fortsatta liv vid sidan om fotbollsplanen med Cathy bli ljuvligt!

Björn Hallberg@bjooorsa2013-05-19 20:10:39
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter straffsegern mot Arsenal
Inför: Arsenal – Manchester United