Spelarsummering 2021/22 – Målvakter

Spelarsummering 2021/22 – Målvakter

I fredags öppnade transferfönstret inför säsongen 2022/23 officiellt, och vilken tid kan då vara bättre att en gång för alla göra bokslut för den sämsta säsong i mannaminne än nu? Under veckan som följer kommer vi gå igenom spelartruppen lagdel för lagdel och i första hand dela ut spelarnas säsongsbetyg, i andra hand kort blicka fram mot såväl transfersommaren som nästa säsong.

Till ingens stora förvåning var det magert intresse hos United-redaktionen för att än en gång orka uppehålla sig vid denna uppmärksammat usla spelartrupp, men orkas måste det! Hur ska vi annars få en chans att döma spelarna, och framförallt låta er läsare döma dels spelarna men också våran (tja, min) ofrånkomligt subjektiva bedömning av spelarna?

Under veckan kommer vi att presentera en lagdel i taget, med start längst bak idag och sedan ett steg framåt i banan varannan dag. För att det ska bli lite drägligare läsning än enbart de dystra betygen kommer lagdelarna som inte är målvakter att delas upp per position, dit vissa spelare såklart kommer behöva godtyckligt skohornas in något. Varje position kommer vidare att bedömas utifrån den specifika positionens rekryteringsbehov nu i sommar.

Kriterierna är enkla: alla spelare som gjort minst 90 minuter för klubben i en tävlingsmatch den här säsongen är med för bedömning. Betygsskalan är densamma som vi utgår från vid spelarbetyg efter matcher, alltså följande:

1 – Sälj!
2 – Usel
3 – Underkänd
4 – Godkänd
5 – Bra
6 – Mycket bra
7 – Best

För in målvakterna!

David de Gea4
(45 spelade matcher, 8 hållna nollor)
Var är rimligare att börja än hos en av många vattendelare i klubben? Väger hans många tv-räddningar tungt nog för att rättfärdiga hans katastrofusla fötter och spelsinne? Hade vi släppt in 50 fler mål om det inte var för hans reaktivitet eller hade vi släppt till 150 färre chanser om han var mer proaktiv? Jag hade nog lutat mer åt det optimistiska, om det inte var för De Geas, vad det verkar, totala brist på självinsikt. Ett av de starkaste minnena från hans säsong är när han i en intervju med klubben fick frågan vilken position han helst hade velat spela på ger det briljanta svaret: ”A no.6 trying to take the ball and make some good passes”. Jag vet inte vad som är värst, citat i sig eller att det är det som är mitt starkast kvarlevande intryck av De Gea från den här säsongen. Klart är att ”Dave Saves” garanterat är en av åtminstone topp tre minst uselt presterande spelare i klubben denna säsong, hur man än vrider och vänder på det. Klart är också att frågetecken kvarstår över huruvida han är kapabel att spela en stor roll i en mer spelande roll under Erik ten Hag.

Dean Henderson – 3
(3 spelade matcher, 0 hållna nollor)
 
Kvitterar ut ett betyg som direkt motsvarar hans antal spelade matcher. Det kan tyckas hårt, men facit är som följer: en totalt betydelselös match mot Young Boys och två uttåg ur Liga- och FA-cupen. Inga hållna nollor. Jag har snabbt kollat igenom insatserna i sig och tycker inte att han är underkänd i någon av dem, snarare tvärtom, men noll hållna nollor mot Middlesbrough, West Ham och Young Boys, noll segrar och två uttåg kvarstår som resultat.

Det största ansvaret för Hendersons svaga betyg ligger däremot på klubben. Givet Uniteds benägenhet att ha ungefär 4 målvakter per årskull framstår det som direkt oförståeligt att man inte tillät Henderson att gå ut på lån, i synnerhet under vinterfönstret när det var tydligt att De Gea inte skulle petas från varken Champions League eller ligan. Intresse fanns, och det som är extra intressant med det intresset var att det huvudsakligen skall ha kommit från en viss Erik ten Hag och Ajax. Fortsättning följer..?

Icke bedömda:
Tom Heaton (22’ spelade totalt)
Lee Grant (0’ spelade totalt)
Matej Kovar (0’ spelade totalt)

Förstärkningsbehov
Lee Grant har tackat för sig efter mäktiga 2 matcher för klubben. Henderson verkar överleva åtminstone till försäsongsturnén och med ovan nämnda rykten i åtanke kan det bli ännu en kamp mellan våra två odiskutabelt bästa målvakter. Där bakom kommer Heaton med största sannolikhet finnas kvar som en klart habil andra-/tredjemålvakt och förutom Kovar finns både Nathan Bishop och Ondrej Mastny i U23-truppen. Oavsett om Ten Hag väljer att satsa på De Gea eller Henderson som första målvakt är detta inte en lagdel United behöver förstärka över huvud taget i sommar, såvida inget riktigt oväntat skulle ske.
 

Tim Norinder Jonsson2022-06-13 16:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham