Statistiken bakom Southamptons fina säsongsinledning

Southampton har inlett säsongen strålande och är på en fjärde plats. Dessutom var man serieledare för första gången sedan 1988. Men hur bra är Southampton?

En del säger att en tabell aldrig ljuger och i sådana fall är Southampton Englands fjärde bästa lag. Men det jag vill undersöka är hur bra Southampton har spelat. Har de skapat många målchanser och har motståndarna skapat många målchanser mot Southampton?

Tabell 1: Premier League, skott på mål per match
Källa: whoscored.com

Southampton har skjuter femte flest skott per match. Detta är positivt eftersom det indikerar att Southampton inte haft tur eller varit ovanligt effektiva utan att de faktiskt skapar många målchanser. Tittar man på lagen som toppar skott på mål per match så ligger de även i topp när det gäller gjorda mål. Southampton har gjort sjätte flest mål i ligan så det stämmer bra överens med tabellen.



Tabell 2: Premier League, skott mot sig per match 
Källa: whoscored.com

Denna tabellen visar hur många skott som motståndarna skjuter mot respektive lag. Southampton är i denna tabellen på en fjärde plats. Även denna tabellen är positiv ur Southampton ögon då det självklart är bättre att motståndarna kommer till få skottlägen än många. Tittar man på både tabell 1 och tabell 2 så är det endast Liverpool som är bättre än Southampton på båda sakerna. 

Så betyder detta att Southampton är ett riktigt bra lag? Dessa tabeller ska givetvis tas med en nypa salt. Tittar man på tabell 2 så är samtliga lag i toppen bollförande lag med hög press. Dessa lag kanske inte får så många skott per match emot sig men de riskerar att åka på många frilägen emot sig. Men om man jämför Southampton med andra lag med liknande spelstil så ser det bra ut. Ungefär lika många skott mot sig per match som Liverpool och Manchester City är mycket bra siffror. Sen gäller det att vara bra på defensiva fasta situationer något som Brighton, som toppar tabell 2, inte har varit bra på. En kritik mot att använda sig av tabell 1 är att alla skott som går på mål inte har samma sannolikhet att gå in och att det missgynnar lag som försöker spela sig till riktigt bra målchanser och gynnar lag som tar många distansskott. Därför introducerar vi tabell 3.


Tabell 3: Premier League, förväntade poäng
Källa understat.com

Denna tabellen visar förväntade poäng för Premier League lagen. Vad innebär förväntade poäng? Det bygger på något som heter förväntade mål. Varje gång ett lag skjuter ett skott på finns det en algoritm som räknar ut sannolikheten att detta skottet går in. Ju närmare skottet tas, ju högre sannolikhet är det att skottet går in. Exakt vilka faktorer understat tar hänsyn till vet jag inte men utopin är att kunna beräkna den exakta sannolikheten för en spelare att göra mål i en given situation. Måttet ska tas med en nypa salt och i enskilda matcher så känns det uppenbart att det inte riktigt blir rätt men förhoppningen är att måttet ska vara bättre än andra mått. I matchen mot Newcastle så hade Southampton 0,99 i expected goals och Newcastle 0,18 i expected goals. Jag tror att de flesta som såg matchen anser att Southampton kunde och kanske till och med borde gjort fler mål än de 2 de gjorde. Denna matchen gav Southampton en förväntad poäng på 2,10. 

I förväntade poäng tabellen är Southampton på plats 8 och tabellen säger att de har tagit 4,44 poäng mer än vad som är förväntat. Plats 8 är inte så dåligt för ett lag som rimligtvis hade som mål att sluta på övre halvan men det är inte lika bra som den fjärde plats som laget just nu ligger på. Så tabellen indikerar att Southampton har tagit mer poäng än vad de har presterat spelmässigt. Men att de skulle ha tagit 4,44 poäng mer än förväntat har jag svårt att tro. Till exempel hade Aston Villa en mycket högre förväntade mål än Southampton när de möttes men jag tycker att Southampton var det bättre laget och att de vann rättvist. Alla matcher som Southampton har vunnit tycker jag att de har varit det bättre laget men vi vet alla att bara för att man spelar bra och skapar mer målchanser än motståndarna så betyder det inte att man kommer vinna matchen.
 
8 matcher är ett väldigt litet underlag för att bedöma hur bra ett lag är. Tabell 1 och Tabell 2 indikerar att Southampton har skapat många målchanser och släppt till få målchanser medan tabell 3 indikerar att Southampton har överpresterat. Kanske har Southampton tagit någon poäng mer än vad de presterat spelmässigt men när man ser på deras matcher så ser det bra ut. Det blir viktigt att laget fortsätter göra mål utan Ings och att inte släppa till frilägen likt man gjorde mot Tottenham. Kan laget fortsätta spela lika bra så kanske man kan vara med och slåss om europaplatser. Men det är långt kvar på säsongen och mycket kan hända och förändras.







 

Davd Öhrström2020-11-09 15:37:00
Author

Fler artiklar om Southampton