Sterling lämnar City

Sterling lämnar City

Efter sju säsonger i City så väljer Raheem Sterling att flytta hem till London. En flytt som Sterling nu bekräftar på sociala medier

Raheem Sterling är uppvuxen i London med sin ensamstående mamma. Han tillbringade sina ungdomsår i QPR och när de större klubbarna började intressera sig för den unge talangen så tyckte hans mamma att han skulle välja en klubb utanför London för att komma ifrån ungdomsgängen.

Nu blev det Liverpool för en inital övergångsumma på 450 tusen pund som sedan steg till 2 miljoner för den då blott 15-årige talangen. Han gjorde debut i Liverpools A-lag 2012 några månader innan sin 18-års dag. Från och med säsongen 2013/14 var han bofast i Liverpools A-lag och i det engelska landslaget.

Framgångarna till trots hade Liverpool svårt att övertyga Sterling och hans agent om ett nytt kontrakt med klubben. Under mars månad 2015 gick den dåvarande managern Brendan Rodgers ut med att man gjort allt man kan för att få 20-åringen att förlänga med Liverpool.

Den 12 juli 2015 annonserades att Liverpool sålt Sterling för 44 + 5 miljoner pund till Manchester City. Det här var ingen övergång som fansen till Liverpool såg med blida ögon. Först började man med att berätta att man hade en bättre spelare i Jordan Ibe som skulle blomma ut rejält. Men det var en sanning som inte visade sig stämma. Därefter så hånades Sterling rejält inte bara av denna mobb utan han blev förföljd av de engelska tabloiderna. Sterling förföljdes mer eller mindre av engelsk media under ett par års tid med undertoner som var rejält rasistiska.

Men allt skulle vända för Raheem som haft det tungt under sin första säsong i City. Han har väldigt mycket att tacka Pep Guardiola för när det gäller sin utveckling som fotbollspelare. Från att varit snabb men i avsaknad av spelförståelse blev han känd som en målsumpare av rang. Under sin tid i Liverpool och under sina första år i City blev den 10-11 mål per säsong.

Pep lyckades utveckla Sterling till en ny nivå där han plötsligt blev en klinisk avslutare med 23-25 mål per säsong. Under säsongen 2019/20 satte Sterling rekord med 31 mål under en säsong. Säsongen efter lossnade det även rejält i landslaget och han var en av englands bästa spelare under EM som färdigspelades under sommaren 2021.

Det är i den här kontexten som man måste sätta sig in i Sterlings självbild. City har under det senaste året försökt förhandla fram en kontraktsförlängning med Raheem men parterna har inte lyckas komma fram till ett nytt avtal. Sterling är missnöjd med att inte vara given till de stora matcherna. Exempelvis så började han på bänken i bägge mötena med Real Madrid i Champions Leauge och han fick inte starta i den avgörande matchen mot Aston Villa. Kort och kort så anser Sterling att han är en av de bästa i City efter insatsen i EM förra sommaren men insatserna på plan säger något helt annat. 

Under de två senaste säsongerna har hans insatser på plan varit lite av ett kinderägg. Man vet aldrig vad man får av honom. Många gånger kan han överarbeta, trampa på bollen och försöka utmana sin spelare stillastående utan större framgång. Nästa match så flyter han fram på planen och avgör matcher. Han har med andra ord varit väldigt ojämn medan hans konkurrenter i form av Foden och Mahrez varit betydligt bättre.

Nu flyttar han hem till London och Chelsea och det nog passa honom ganska bra när Chelsea ligger lite djupare ned i planen jämfört med City som vill vara spelförande i alla matcher. Han kommer sannolikt få större ytor vilket passar honom väldigt bra. För Citys del så kommer vi att sakna hans snabbhet i djupled. Han är i princip den enda vi har som är snabb i djupled av våra offensiva spelare ( innan Håland kom till klubben).

Ska man analysera Sterling som fotbollspelare så lever han mycket på sin snabbhet inte på teknik eller förmånga att läsa spelet. En Sterling som lever på sin snabbhet är troligen vid sin peak som fotbollspelare. Hur beroende han har varit att få leveranser av spelare som David Silva och Kevin De Bruyne får framtiden utvisa.

Han bli bäst betald i Chelsea med en lön som överstiger 300000 pund i veckan det blir något att bita i för Chelsea när de ska förlänga med Reece James och Mason Mount.

Vi tackar Sterling för hela 91 mål på 295 matcher när han nu med ett år kvar på kontraktet säljs vidare till Chelsea för runt 50 miljoner GBP.



 

John Talbot2022-07-13 13:39:00
Author

Fler artiklar om Manchester C