Lagbanner

MONEY, MONEY, MONEY

From Slaves to Millionaires

På lördag är det dags att möta Fulham på The Britannia. Fulham kommer från London (de är faktiskt Londons äldsta proffslag) och spelar på Craven Cottage. Craven Cottage är en av de mysigare arenorna som finns i England och är väl värd ett besök. Stadium ligger i ett mysigt bostadsområde jämte floden Themsen. Förr hade Fulham ett rykte om att vara kändisarnas lag, men nu är det säkert Chelsea eller Arsenal innegänget hejar på. På lördag blir det den första gången vi har mött Fulham på The Britannia och den första gången vi har mött dem i den högsta ligan sedan 1968 (alltså 40 år).

Fulham var långt ner i proffsliga systemet och i djup finansiell kris på 80/90- talet men tack vare Harrods ägaren Mohamed Al-Fayeds pengar kunde de snabbt klättra upp till Premier ligan. Nu tränas laget av en Sverige (Halmstad) bekant Roy Hodgson och tack vare en mirakulös säsongsavslutning i våras har de kvar sin PL status.

Man kan inte tala om Fulham utan att nämna Johnny Haynes (omöjligt). Johnny “The Maestro” var verkligen Mr. Fulham. Han spelade 658 matcher mellan 1952 och 1970. Fulham var hans enda klubb. 56 gånger representerade han England (22 som kapten), trots att Fulham inte alltid låg i den högsta divisionen. Han var en stilig mittfältare och en fantastisk passningsspelare. Pelé beskrev honom som den bästa passaren av en boll som han någonsin hade sett. Han var, låt oss säga, den David Beckham på sin tid.

Men det var inte bara hans spel på planen som han är så väl ihågkommen. Haynes är kanske mest känd som spelaren som fick mest betalt av alla spelare i England 1961. Han fick den svindlande summan £100 pund i veckan. Låt mig förklara varför.

På 40, 50 talet var fotbollspelare i stort sett slavar. Det fanns ett max belopp som låg 1960 på £20 pund i veckan under säsongen och £18 i veckan på sommaren.Vann de fick de £2 extra och £1 för ett oavgjort resultat. Klubbarna kunde sänka lönen när som helst och gick spelarna inte med på det, var de oftast petade och då kunde lönen halveras. Många spelare hyrde bostäder som ägdes av klubben och skulle spelarna blir besvärliga kunde de vräkas med bara 2 veckas förvarning. Klubbarna var alltid i ett vinn vinn läge. Vill man läsa mer om hur det var kan jag rekommendera boken “My father and other working class heroes” skriven av Gary Imlach. (tack för lånet Anders Hubel).

Fulhams ordförande då var Cockney komiken Tommy Trinder och under en intervju sa han ca. 1959 (utan att tänka) att Johnny Haynes är värd £100 pund i veckan efter en till strålande match av “the maestro”. Men saker började ändras, spelarefacket kämpade för att ta bort lönetaket. Det var t.o.m. snack om att spelarna skulle strejka. Ledaren för spelarefacket var Fulham spelaren Jimmy Hill (senare känd Tv expert). Ungefär samtidigt hände något som inte hade hänt innan i England, spelarna började lämna England för spel i Italien. John Charles, Denis Law och Jimmy Greaves är bara några exempel. Spelarna lämnade England av en enkel anledning; PENGAR.

Den första som försvann var Charlton spelare Eddie Firmani som hade Italienskt påbrå och köptes av Sampdoria. Men det var mest hans ekonomiska villkor som skrämde engelska föreningar. Firmani skulle få £5 000 vid kontrakt skrivningen (ca.5 årslöner), £100 pund i veckan, gratis bostad plus förmånliga bonusar. Engelska klubbar plus förbundet blev oroliga, vad skulle hända med alla stjärnorna, skulle alla försvinna till spagettilandet. Jag har läst att många spelare köpte och hade alltid med sig Italienska frasböcker som de gärna övade på när tränarna och styrelsen var i närheten.

Givetvis var något tvunget att ändras, och 1961 lyckades spelarefacket få klubbarna att inse att lönetaket måste avskaffas. Då kom man ihåg Tommy Trinders replik att Johnny var värd £100 i veckan, vad skulle han säga nu? Haynes var hårt uppvaktad av italienska lag men Trinder höll sitt ord (som underhållare hade han inte mycket val om han ville fortsätta bli omtyckt) och erbjöd Johnny, som accepterade det magiska beloppet £100 i veckan dvs den högst betalda spelaren i England.

Johnny Haynes flyttade först till Syd Afrika och sedan till Edinburgh, Skottland efter sin fotbollskarriär. Tyvärr dog han 2005 på sin 71e födelsedag i en bilolycka, men han har aldrig glömts av Fulham supportrarna. Huvudläktaren på Craven Cottage heter numera The Johnny Haynes Stand och den 18e oktober i år invigdes en staty av Johnny Haynes på Craven Cottage från pengar donerade av fansen.

Det blir kul att möta Fulham igen i den högsta ligan efter alla dessa år.








Nicholas Lloyd-Pugh2008-12-11 19:20:52
Author

Fler artiklar om Stoke