Stoke - Portsmouth
6 - 1

Upprättelse för Pelachs Stoke – krossade Portsmouth med 6-1
Tom Cannon gjorde fyra av målen när Stoke vann med 6-1.

Narcís Pelach har haft en tuff start på sitt nya jobb som Stoke-tränare. Men hemma mot Portsmouth fick både han och laget rejäl upprättelse när man vann med hela 6-1. Bäst av alla var den inlånade Leicester-forwarden Tom Cannon med sin fyra(!) mål.

Det har sannerligen inte varit några vackra första veckor som Stoke-tränare för Narcís Pelach. En lovande första halvlek hemma mot Hull följdes av en total kollaps i andra och förra helgen stod man för säsongens sämsta insats i 2-0 förlusten borta mot Middlesbrough. Det var en uppvisning i passivitet och ängslighet som begravde alla förväntningar inför gårdagens match hemma mot Portsmouth. Själv hade jag redan förberett en krönika om vilken identitetslös klubb Stoke är som nu gör sin tredje strategiska riktningsförändring på tio månaderna. Men så händer det här! Det går sannerligen inte att förstå sig på det här Stoke-laget, men om jag känner min klubb rätt kommer jag få användning av den där krönikan inom en snar framtid.

Taktisk fullträff från Pelach
Men hur kunde Stoke plötsligt se ut som ett helt annat lag när man fyra dagar tidigare hade stått för säsongens klart sämsta prestation? Detta dessutom utan den på pappret bästa offensiva spelaren, Million Manhoef, som har dragit på sig en skada. Pelach gjorde helt enkelt en några få men stora taktiska förändringar som gav maximal effekt. Offensivt försökte man fortfarande spela mycket bakifrån, men man byggde uppspelen på två mittbackar istället för tre vilket gav betydligt bättre spelavstånd och ett högre tempo i passningsspelet. De nya ytterbackarna Stevens och Wilmot var skickliga på att hitta passningar genom Portsmouths lagdelar, oftast till Moran, Burger och Bae som hade ett hav av ytor på mittfältet.

Den andra stora förändringen var att man var betydligt mer aggressiva i försvarsspelet. Men ställde upp i en tydligare 4-2-2-2-formation med fler spelare centralt vilket gjorde att man snabbare kunde komma in i duellerna och vinna boll. Det var verkligen natt och dag jämfört med mot Middlesbrough.

Rejäl islossning för Tom Cannon…
Många Stoke-spelare förtjänar att hyllas den här matchen, men bäst av alla var den inlånade Leicester-forwarden Tom Cannon med sin fyra(!) mål. Den 21-årige irländaren värvades in sent under transferfönstret som den stora anfallsfrälsaren, men hade knappt rört bollen under sina första fyra matcher och missade dessutom straff mot Fleetwood i ligacupen. Men mot Portsmouth var han betydligt mer involverad i spelet och verkade trivas bra med nya anfallskollegan Sam Gallagher. Då visade han också vilken skicklig avslutare han är.

13 minuter in i första halvlek gjorde han 1-0 på frispark en bit utanför straffområdet. Både murens placering räddningsförsöket från Will Norris kändes tveksamt, men det var precis vad Cannon behövde. I mitten av halvleken trodde även Sam Gallagher att han hade gjort sitt första mål i Stoke-tröjan men det dömdes tveksamt bort för offside och istället kom ett ologiskt kvitteringsmål från Portsmouth fem minuter senare. Då klev Cannon fram igen i slutet av halvleken när Gallagher hittade honom i djupet och Cannon gjorde inga misstag utan smackade upp bollen i första krysset till 2-1. Även Gallagher skulle kröna sin första halvlek med ett mål när han på tilläggstid dunkade in 3-1 utanför straffområdet.

… som fortsatte i andra halvlek
Det dröjde inte längre än tre minuter in i andra halvlek innan Cannon fullbordade sitt hattrick efter att själv dragit på sig en straff och skjutit in den till 4-1. Därmed blev han första Stoke-spelare att göra hattrick sedan 2016 (!) när Peter Crouch (vem annars?) gjorde tre mål borta mot Stevenage. Ytterligare tre minuter senare kom Cannons fjärde och snyggaste mål när han tog emot bollen i utkanten av straffområdet och bände in den i bortre med vänsterfoten. Ett riktigt klassmål. Två minuter senare var kollapsen total för Portsmouth när Moran helt ostörd kunde vandra fram till straffområdet och skjuta in slutresultatet 6-1.

Senast Stoke gjorde sex mål i en och samma match?
6-1 segern hemma mot Liverpool 2015 – även ihågkommen som Steven Gerrards allra sista match i Liverpool-tröjan.