It was different 30 years ago.
When a Scot was considered exciting
Nu är det en viktig helg för många olika landslag i världen. Medan England ”vilar” med en vänskapsmatch mot Slovenien möter Sverige Ungern borta i Budapest. Som alla vet är en vinst ett måste för Sverige om de ska delta i nästa års VM i Syd Afrika. Inga Stoke City spelare är uttagna i Fabio Capellos trupp denna gång men Stokes tränare uttalade i pressen denna vecka att vår lovande långa mittback Ryan Shawcross ska spela för Englands första XI i den närmaste framtiden. (förhoppningsvis är han fortfarande en Stoke spelare)
Men det har varit en hektisk vecka i Stoke-on-Trent med inköpen av 4 nya spelare. Som fotboll har förändrats. Inte så konstigt att vi har värvat en Walesisk landslagsman (Danny Collins) men att vi har köpt Turkiets lagkapten (Tuncay), en tysk landslagsman (Hutt) och ett ”underbarn” från Uruguay (Arismendi). Detta visar att fotboll i England verkligen har förändrats. Förr om man ville ha något ”främmande” eller ”exotiskt” i laget köpte man en skotte.
Men på 70 och i början av 80 talet försökte Stoke värva ett par utländska spelare. Den första var Carlos Babington som representerade Argentina under VM i Tyskland 1974. Anfallsspelaren Babington vars öknamn var El Inglés (engelsmannen) tack vare sitt engelska påbrå var intresserade av en eventuell flytt till sina förfädersland. Stoke tränaren Tony Waddington gick ut i pressen och sa i stort sett var allt klart, Babington skulle köpas för £40 000. Men det brittiska invandrarverket sa något annat och Carlos fick inte det nödvändiga arbetstillståndet. Stoke försökte överklaga men det hela rann ut i sanden och Babington skrev på det tyska laget Wattenscheid istället.
Alan Durban tog Stoke City upp till den högsta divisionen 1979 efter 2 säsonger i division 2. Innan säsongstarten ökades truppen med den blonde holländska kantspelare Loek Ursem. Loek köptes från AZ 67 Alkmaar. Hollands landslag hade haft stora framgångar under 70-talet (t.o.m. nått 2 VM finaler) och fansen hade stora förväntningar kommer jag ihåg på honom. Men Loek var aldrig riktigt framgångsrik och under de cirka 4 år han tillbringade i Stoke spelade han inte mer än 40 ligamatcher. När Alan Durban avgick för att träna Sunderland tog han Ursem med sig. Konstigt tyckte jag, skulle han plötsligt bli en bättre spelare nu? Det gick ungefär samma för honom i Sunderland som i Stoke och Loek flyttade ganska snart tillbaka till sitt hemland.
Sist men inte minst försökte Stoke värva svensken Robert Prytz. Prytz född 1960 var endast 19 år när han spelade för Malmö FF i Europacup finalen mot Nottingham Forest. Bara det låter ofattbart eller hur? Finalen för de 2 bästa lagen i Europa var mellan Malmö FF och Nottingham Forest!! Forest vann 1-0 men Prytz imponerade Alan Durban som försökte köpa honom loss. Prytz åkte över till Stoke och deltog i ett par träningar. Alla var överens men precis som med Babington fick inte Robert det nödvändiga tillståndet från invandrarverket. Prytz åkte tillbaka till Sverige men det dröjde inte länge innan han skrev på för Glasgow Rangers och plötsligt var det aldrig något problem att få tillståndet. (något som jag ännu idag inte riktigt förstått)
Nej nu för tiden har de flesta lag i PL fler utlänningar än inhemska spelare i sina lag. Jag tycker att det kanske borde vara en viss gräns. I lördags var t.ex. alla 11 Arsenalspelare utländska men man kan inte förneka att de har förbättrat själva ligan och om Tuncay, Hutt eller Arismendi blir stjärnor för mitt älskade Stoke City skiter jag fullständigt var de föddes.