Rangers or Glasgow Rangers?
But here is a little story about the other Celtic
Förra månaden sålde Stoke City James Beattie till Glasgow Rangers. Inte så märkvärdigt med det, men det skapade en diskussion på vårt forum om det rätta namnet på det skotska laget. Heter de Glasgow Rangers FC eller endast Rangers FC. Vi fick veta att klubben officiellt heter Rangers FC (även om det finns många som kallar dem Glasgow Rangers). Det finns fler lag som har namnet Rangers i Storbritannien t.ex. Queens Park Rangers, Berwick Rangers och amatörlaget Stafford Rangers. Kanske det är därför man lägger till ortnamnet Glasgow ibland.
Rangers (eller Glasgow Rangers) största rivaler är som alla vet Celtic. Rangers är ett protestantiskt lag medan Celtic är ett katolskt lag. De världskända derbyna mellan de 2 fienden kallas ”The Auld Firm” och nästan 400 sådana matcher har spelats. Men även Celtic kallas ibland för Glasgow Celtic och man kan undra varför, eftersom lag med namnet ”Celtic” är så gott som obefintliga. Men det fanns ett lag förr som hade namnet Celtic och här kommer en snabb berättelse om ”The other Celtic”.
Om Glasgow är en delad stad mellan protestanter och katoliker är det förstås inget om man jämför med den nordirländska huvudstaden Belfast. Mellan 1969 och 2001 har över 1500 människor dött i det politiska våldet. Åren kallas ”The Troubles” där paramilitära grupper genom våld tog lagen i egna händer. Förhoppningsvis har våldet lagt sig nu och människorna kan se fram emot en mer fredlig framtid. Vad många inte vet är att problemen mellan de 2 olika religiösa grupperna inte är någonting nytt utan har pågått i 100-tals-år. Tyvärr har det också speglat sig i idrotten.
Traditionellt var fotboll ett spel för protestanterna medan katolikerna uppmuntrades att spela de inhemska idrotterna hurling och Gaelic fotboll. Men givetvis, trots ett visst motstånd från kyrkan, spelade även unga katolska pojkar fotboll eller ”soccer”. Som med mycket annat i Belfast blev idrottsklubbar uppdelade beroende på om man var protestant eller katolik. Det största laget för protestanterna var Linfield FC som grundades 1886. Laget spelar precis som Rangers i Skottland i blått och vitt. Hemmanplanen är Windsor Park (Windsor är kungafamiljens efternamn) samma arena som Nordirland spelar sina hemmamatcher på. Klubben ansågs vara en protestantisk förening för protestanter.
För att kontra detta skapade katolikerna sin egen fotbollsförening och döpte den till Belfast Celtic efter det skotska Celtic. Laget spelade precis som Glasgowlaget i horisontellt dragna vita och gröna linjer. Hemmaarenan hette Celtic Park som i Skottland men kallades i folkmunnen för Paradis. Föreningen var officiellt öppen för alla och spelarna var välkomna oavsett religion. Men givetvis var de flesta supportrarna katoliker så derbymatcher mellan just Linfield och Belfast Celtic var väldigt laddade. Och precis som i Glasgow var det dessa 2 lag som dominerade serien. Fram till 1948 hade Linfield vunnit serien 18 gånger och Belfast Celtic 14.
Av tradition möttes lagen varje ”Boxing Day” (26e december) i ligan. Annandag jul 1948 var inget undantag, denna gång var det Linfield som hade hemmamatchen. Matchen var som vanligt, jämn men med ganska fult spel. En spelare från varje lag hade blivit utvisad. Matchen slutade 1-1 men efter matchen stormades planen av ilskna Linfield supportrar som började attackera Celtic spelare. Anfallsspelaren Jimmy Jones blev sparkad medvetslös. När han vaknade till fick han veta att hans ben var brutet. 2 andra spelare blev illa skadade samtidigt som de andra sprang för sina liv.
Givetvis beklagade Linfield ledningen detta men Celtics ledning bestämde sig samma kväll efter ett krismöte att efter säsongens slut skulle laget dra sig ur ligan eftersom poliskåren inte kunde garantera spelarnas säkerhet. Ledningen la skulden på poliskåren, RUC (Royal Ulster Constabulary) som i stort sätt består av protestanter, och inte Linfield FC.
Belfast Celtic höll sitt löfte; säsongen 1948/49 var lagets sista. Tyvärr vann våldet och egentligen dog inte bara föreningen utan många säger hela den Nordirländska ligan. Linfield har fortsatt att dominera ligan (49 vinster) och största rivalen nu är Glentoran (23 ligavinster). Men ligan har låg status och rankas som den 49e bästa ligan i Europa av 53 (t.o.m. Färöarnas inhemska liga betraktas som bättre).
Synd att våld lyckades vinna över idrott och att Belfast Celtic inte finns länge. Man ska också påpeka att föreningar som Linfield, Celtic och Rangers har arbetar hårt för att förbättra sitt rykte. Nu har alla klubbar spelare av olika färger, ras och religion. Precis som det ska vara.
Som liten parentes kan man nämna att i Nordirlands högsta liga finns ett lag som heter Donegal Celtic (grundades 1970) och spelar i samma färger som Celtic och har en stor katolsk supporter bas. Förhoppningsvis kommer inte historien att upprepa sig.