Lagbanner
Veckans Silly Season - Första nyförvärven i hamn
Ben Pearson skriver på permanent fram till 2027.

Veckans Silly Season - Första nyförvärven i hamn

Stoke står inför en historisk viktig transfersommar som förväntas bli mer hektisk än någonsin. Här sammanfattas samtliga nyheter från den gångna veckan.


Enda Stevens värvas från Sheffield United
I onsdags presenterade Stoke sommarens första nyförvärv, nämligen vänsterbacken Enda Stevens. Efter sex raka säsonger i Sheffield United, varav två i Premier League, fick den 32-årige irländaren inte något förlängt kontrakt utan har nu istället skrivit på ett ettårskontrakt med Stoke. Stevens har under flera säsonger visat att han är en fullt pålitlig Championship-spelare och under sin debutsäsong i Premier League 2019/2020 spelade han samtliga minuter för Sheffield United som slutade på en 8:e plats i tabellen. Men efter att ha passerat trettiostrecket har också skadeproblemen ökat för Stevens som endast deltog i en fjärdedel av förra säsongens matcher. Känslan är dock att Stevens primärt är värvad som en backup-spelare till Josh Tymon, med tanke på den korta kontraktslängden och att Alex Neil i sina intervjuer främst har lyft fram irländarens ledaregenskaper vid sidan av planen. Lägger man ihop detta med faktumet att truppen kommer behöva utökas med minst tio spelare innan säsongsstarten så kan jag acceptera värvningen av Stevens, men samtidigt får det inte bli allt för många kortsiktiga värningar. 

Paul Gallagher blir ny assisterande tränare
Det är inte bara i spelartruppen som det har rört på sig sedan Alex Neil tog över som chefstränare utan även i tränarstaben har det varit en hel del rockader. I vintras lämnade klubblegendaren Rory Delap klubben efter nästan fem år som assisterande tränare, och i slutet av säsongen valde den gamle mittbacksgeneralen John O’Shea att göra samma sak för att helt fokusera på sin roll som assisterande förbundskapten i det irländska landslaget. Nu kommer istället Preston North Ends assisterande tränare Paul Gallagher in och förstärker ledarstaben. Gallagher, som hade två lånesejourer i Stoke som spelare, började sin tränarkarriär medan han fortfarande spelade under Alex Neil i just Preston North End och har blivit kvar som assisterande tränare sedan dess. Men nu väljer 38-åringen att återförenas med sin gamla mentor och tillsammans med Martin Canning bilda en spännande hel-skotsk tränarstab i Stoke.

Emin Bayram ryktas lånas in 
Stoke letar efter en mittbackskollega till Ben Wilmot och enligt turkisk media är man intresserade av Galatasarays mittback Emin Bayram. Det sägs att Stoke vill ta in den 20-årige turken på lån med en köpoption på 5.5 miljoner euro som kan stiga om man går upp till Premier League. Bayram spelade sju matcher förra säsongen för turkiska mästarna Galatasaray, men nu sägs han vara angelägen om ett klubbyte för att få mer speltid.

Ben Pearson köps loss från Bournemouth
På lördagen kom veckans härligaste nyhet när Stoke offentliggjorde att Ben Pearson skriver på för klubben permanent fram till 2027. 28-åringen lånades in från Bournemouth på deadline-day under januarifönstret och blev omedelbart en nyckelspelare i Alex Neils lagbygge. Med Pearson som ankare på mittfältet kunde Neil äntligen få ut sina idéer i praktiken och helt plötsligt spelade Stoke sin bästa fotboll på år och dar. Det är inte heller någon tvekan om huruvida Pearson har fyra bra säsonger till i sig utan han kommer att förbli en grundbult även i det långsiktiga bygget för The Potters. En drömvärvning helt enkelt.

Linus Norrbinlinus.norrbin@gmail.com@NorrbinLinus2023-07-10 17:43:30
Author

Fler artiklar om Stoke