Sviten bruten

Sviten bruten

Så kom den till sist, förlusten. Få var väl de som trodde på annat när motståndet var obevekliga Manchester City och dessutom på deras hemmaplan, men gästerna måste ändå sägas ha kommit undan med hedern i behåll. För även om resultatet var ganska rättvist var det marginalerna som fällde det avgörandet.

Förutsättningarna inför matchen var långt ifrån de bästa, då Pardew som under säsongen visat att han inte gillar att rotera på spelare speciellt mycket, varken hade Tiote, Best, Marveaux eller Obertan att tillgå. Detta gav utrymme för Sammy Ameobi och Hatem Ben Arfa från start.  Startelvan i sin helhet:
 
Krul - Simpson, S.Taylor, Coloccini, R.Taylor - Sa.Ameobi, Cabaye, Guthrie, Gutierrez, Ben Arfa - Ba
 
Första halvlek

Direkt på avspark sätter Newcastle hårt tryck på City-spelarna och under ett ögonblick kunde man skönja lite optimism i sitt sinne. Det försvann dock ganska fort då City snart tog över spelet helt och hållet. Newcastle får knappt låna bollen, men City har svårt att ta sig längre än till farliga nästan-chanser. Skott blockas och inspel rensas undan innan det är för sent och ungefär så ser det ut i hela halvleken med ett par undantag.

Den första riktigt farliga chansen får Aguero, när han centralt i banan precis utanför straffområdet vänder upp oh får fritt skottläge. Skottet går dock inte bara rakt mot Krul, utan även en bra bit över och läget rinner ut till inspark. I den 29e minuten får Balotelli en riktigt bra chans på ett inspel från Citys högerkant, men  nicken styrs snyggt undan av Krul och känslan är att det snart kommer rassla i nätet bakom honom. Men istället är det Newcastle som sticker upp och skapar nästa chans, när Ben Arfa snyggt frispelar Ba inne i straffområdet. Ba skjuter direkt, men varken tillräckligt hårt eller välplacerat för att lura Hart i Citys mål.

Ett par minuter senare är det återigen Ba som får ett riktigt bra läge, då en hörna från Cabaye når Senegalsen inne vid straffpunkten, men Ba missar i timingen och styr bara bollen utanför. Kort därefter visar hemmalaget varför det är så viktigt att sätta de chanser man får mot ett så pass bra lag som dem.
 
I den 40e minuten kommer en boll in i straffområdet och når Toure som skjuter. Åter blockas bollen, men tyvärr är det Ryan Taylors hand som är i vägen och straffen är solklar. En – precis som alltid – väldigt kaxig Balotelli slår in straffen utan några som helst problem. I det här skedet känns det som att den kortsiktiga huvudprioriteringen borde vara att undvika att släppa in ett mål till och kunna gå in i halvtidsvilan med bara ett mål, men Ryan Taylor tyckte annorlunda.  Det är tre minuter efter ledningsmålet och en boll spelas in mot en djupledslöpande Micah Richards. Ryan kommer in framför Richards och ser ut att enkelt kunna spela iväg bollen, men strular till det så pass att Richards får ett friläge och 2 – 0 är ett faktum. Kort därefter slutar första halvlek.
Ur Newcastleögon kändes första halvlek helt ok om man bortser från resultatet. Citys mål kommer trotsallt på 2 individuella misstag av Ryan Taylor och i övrigt har City inte skapat överdrivet mycket framåt, även om man har ett gigantiskt bollövertag. Newcastle sticker upp någon gång ibland och gör det bra och det är oundvikligt att inte tänka saker i stil med ”tänk om Ba bara satt något av sina lägen…”.
 
Andra halvlek

Precis som vanligt den här säsongen kommer Newcastle ut och startar i ett betydligt högre tempo i andra halvlek än vad man gjort i första. Till en början har man till och med ett klart bollövertag på motståndarna, något som dock förändrades ju längre in i halvleken vi kom.  I övrigt är scenariot ungefär likadant som i första halvleken, City tar sig fram till en massa lägen som skulle kunna varit farliga, förutsatt att man bara varit först på bollen i avslutningsmomentet eller siktat skotten bredvid blockande mittbackar.

Halvlekens första riktigt bra chans kommer istället när Ben Arfa visar lite av sin skicklighet å tar sig till ett riktigt bra läge efter att Kompany drällt med bollen, men tyvärr får han använda sin högerfot och bollen kommer inte närmre mål än att det blir en stolpträff med efterföljande undanrensning på hörnan. Hörnan i sin tur ger ett riktigt bra läge för Coloccini på halvvolley, men på något vänster lyckas han dra den långt utanför och ungefär här kändes det som att hoppet dog om ett mirakel. Återigen: Man får inte missa flera kvalitetslägen mot ett lag av Citys dignitet.

Definitivt avgjort känns det sedan när City får sin andra straff efter att nyinbytte Silva passat fram Richards som blir nedknuffad av Ben Arfa i eget straffområde och City således får sina andra straff i matchen. Personligen tycker jag att straffen såg ut att vara aningen billig, men Ben Arfa har lite orutinerat tydligt utsträckta händer och det är fullt förståeligt att domaren blåser. Situationen skulle möjligen kunna jämföras med Newcastles omtalade andra straff mot Arsenal i vårmötet, där man tydligt kan se hur en Arsenalspelare har sina händer rakt mot Williamson, samtidigt som han inte alls ser ut att trycka tillräckligt för att spelaren ska falla på grund av det. Oavsett vad är Agureos 3 – 0 på straff ingenting som inverkar på hur poängen skulle komma att fördelas till slut. I 89e minuten får så Newcastle sitt tröstmål genom inbytte Gosling, efter att ha slagit in en retur på ett friläge för Ba. Och med det skrivs slutresultatet, 3 -1.
 
Kommentar

Jag skrev i införrapporten att jag trodde på en för City stabil 3-1 seger som man inte kan dra för stora växlar av och det var också vad vi fick. Laget skötte sig som helhet helt ok, även om det i mitt tycke aldrig är direkt godkänt att förlora, eftersom det fundamentalt går emot spelets syfte. Men när vi summerar matchen ser vi ändå att City gjorde sina mål på straff gånger två och ett stycke individuellt misstag, samtidigt som gästerna skapade ett par fullt kvalificerade målchanser. I nästa match står Citys ärkerivaler United för motståndet, men förhoppningsvis har vi fått tillbaka såväl Best och Tiote och kanske till och med Obertan då. Nu skötte sig dock deras ersättare sig fullt godkänt, där Sammy hade en hel del boll och lyckades skapa flera hörnor, samtidigt som Guthrie gjorde en stabil insats centralt. Ben Arfa glänste dessutom till ett par gånger och det skulle vara intressant att se honom mot ett en aning mer överkomligt motstånd nu och om han kan ha samma lekstuga som han hade i matcherna innan han blev skadad i förra årets möte med City. Men på bänken ser det desto tunnare ut. För att förändra matchbilden bytte Pardew in Gosling, Perch och Lövenkrands. Den förstnämnde är förvisso en helt ok spelare, men de två senare har i mitt tycke inte på den här nivån att göra. Och även om Guthrie skötte sig bra så är han fortfarande långt ifrån någon Tiote.
 
Newcastle: Krul, Simpson, S.Taylor, Coloccini, R.Taylor, Sa.Ameobi (Gosling 79), Cabaye (Perch 85), Guthrie, Gutierrez, Ben Arfa (Lovenkrands 76), Ba
Ej använda avbytare: Elliot, Santon, Smith, Sh.Ameobi

City: Hart, Richards, Kompany, Lescott, Clichy, Milner, Nasri, De Jong, Y.Toure (Barry 84), Aguero (Johnson 76), Balotelli (Silva 69)
Ej använda avbytare: Pantilimon, Kolarov, K.Toure, Dzeko

Domare:  Chris Foy
Gula/röda kort: Inga!
Skott på mål (City - NUFC): 5 – 4
Skott utanför: 2 – 4
Blockerade skott: 7 – 1
Hörnor: 4 – 5
Bollinnehav: 64,4% - 35,6%

Christopher AsköTwitter: @noabachner2011-11-20 23:28:42
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies