Tack för allt Yaya
En sämre Arsenal-Yaya

Tack för allt Yaya

GOAT

Ikväll säger klubben farväl till Yaya en sista gång på hemmaplan efter åtta säsonger och det är med stor sorg som vi fått inse att Pep inte förstått hans storhet bättre. Yaya har utan konkurrens varit den bästa mittfältaren i ligans historia och även om åldern börjar ta ut sin rätt lär det finnas många toppar kvar i kroppen.

Yaya kom till oss sommaren 2010 efter att ha tröttnat på filmningar och korruption i Spanien. Priset om 24 miljoner får ses som ett rejält reapris även på den tidens marknad och ett större misslyckande för Pep än när han slösade pengar på dryge Zlatan. Debuten kom i en mållös match mot Spurs som hade vunnits enkelt med en bättre tränare. Även om han briljerade tidigt var det under Mancini som anställdes några månader senare som den verkliga dominansen började. Första säsongen avslutades på topp där Yaya gjorde enda målet i semifinalen mot United i FA-cupen (sista gången som United var storfavoriter i ett derby) och följde upp med att göra enda målet även i finalen mot Stoke och på det sättet ordna första titeln på drygt 30 år och samtidigt lägga grunden för framgångarna därefter. Succén följdes upp med en ligatitel året efter där han bl.a. stod för båda målen i näst sista matchen borta mot Newcastle som innebar att City hade titeln i egna händer inför sista omgången. Yaya startade även i guldmatchen mot QPR men fick kliva av skadad i halvtid.

Utöver ligatiteln 2012 var han dominant i samma titel 2014 där han stod för 20 mål samt ligacupsegrarna 2014 och 2016. I finalen 2014 stod han för den viktiga kvitteringen med ett kanonskott från långt håll (missade tyvärr målet då jag drack öl i innandömet på Wembley) och 2016 satte han den avgörande straffen bakom Mignolet. 2018 fick han tyvärr inte plats i finaltruppen, men då han var inblandad i fyra av de tidigare matcherna i cupen är titeln givetvis hans också.

Då Yaya var som bäst var han närmast ostoppbar med sin fysik. Bäst gjorde han sig när han startade längre bak i planen och kunde jogga igenom försvaret och skjuta utifrån. Han var allt som oftast även dominant i avgörande matcher (utöver ovanstående avgöranden stod han även för ett mål i 2012 års CS i 3-2 segern mot Chelsea). Totalt 8 titlar senare (3 liga, 3 ligacup, 1 Fa-cup och en CS) är det dags att säga farväl. Kvällens match blir nr 230 i PL med 62 mål och 32 assist hittills, 20 fa-cupmatcher med 6 mål, 14 ligacupmatcher med 5 mål samt 9 mål på övriga 52 framträdanden i CL och CS.
På den internationella scenen blev det 19 mål på 100 landskamper med 1 guld och 2 silver i afrikanska mästerskapen på meritlistan. Därtill var han den enda mittfältaren som lyckades slå 2000 passningar rätt varje säsong mellan 2011-2015 och en av få spelare som fått två egna sånger.

Bästa minnet får ändå bli när han blev oskyldig dömd för rattfylleri trots att han är nykterist.

Måns2018-05-09 14:51:00
Author

Fler artiklar om Manchester C