Tack Paulo Ferreira
Paulo Ferreira tackar Stamford Bridge och vi tackar Paulo Ferreira.

Tack Paulo Ferreira

Paulo Ferreira lämnar idag Chelsea och tackas av Chelsea FC och CSS för sina insatser under nio år i klubben.

Den portugisiske försvararen och legendaren i Chelsea, Paulo Ferreira, lämnar idag Chelsea. I säsongens sista match höll han sitt avskedstal till fansen på Stamford Bridge och idag tackas han på Chelseas officiella hemsida där avsked tas.
 
Paulo Ferreira är en spelare som jag skulle kunna hylla i evigheter för sina insatser på planen, sin professionalism och sitt Chelsea-hjärta. Under sina tidiga år i Chelsea var han fantastisk på högerbacken. När Deco värvades gav Ferreira honom nummer 20 och tog själv nummer 19. Ingen tvekan där. Klagomål har aldrig hörts och leende har ofta synts. En fantastisk spelare och person som nu lämnar Chelsea.
 
Nedan följer den text som Chelsea publicerat idag, fritt översatt av undertecknad.
 
Denna helg säger vi farväl till de Chelseaspelare vars kontrakt går ut idag (söndag).
 
Bland dem finns Paulo Ferreira som under sina nio år i klubben blivit en favorit bland fansen tack vare sin kärlek till fotbollen och enorma lojalitet till Chelsea.
 
Ferreira anlände till Chelsea som Europamästare sommaren 2004. Då en av stjärnorna i Mourinhos Portos som tog Europa med storm och vann Champions League.
 
Han anlände till Chelseas backlinje tillsammans med sin tidigare lagkamrat i Porto och kollega i det portugisiska landslaget, Ricardo Carvalho. Det vinnande konceptet han vant sig vid fortsatte då Ferreira bidrog starkt till Chelseas första ligatitel på 50 år och rekordet på blott 15 insläppta mål på en säsong. Därtill vann Chelsea också Carling Cup sedan Liverpool besegrats i finalen.
 
Under sin andra säsong minskade speltiden då William Gallas och Geremi ofta valdes före i kampen om högerbacksplatsen. I Champions League-spelet var dock Ferreira förstavalet där tyvärr Chelseas deltagande tog slut för tidigt mot Barcelona.
Under den säsongen gjorde Ferreira sitt första mål, i en FA Cup-match mot Colchester United.
 
I augusti 2006 lämnade Gallas och in kom istället Khalid Boulahrouz som konkurrent till Ferreira. I början av säsongen 2006/07 fick Ferreira agera back-up som mittback likväl som högerback, men i andra halvan av säsongen kom han tillbaka och tog platsen som förstavalet som högerback. I FA Cup-finalen spelade han på topp och tog hand om Cristiano Ronaldo matchen igenom vilket resulterade i att Chelsea vann titeln. Finalen var den första som spelades på nya Wembley.
 
När Avram Grant tog över i september 2007 tog Ferreira plats i startelvan i första matchen och delade sedan på ansvaret med nyanlände Juliano Belletti. När Både Ashley Cole och Wayne Bridge saknades fick Ferreira kliva in som vänsterback också, men en skada höll honom sedan borta i fem veckor.
I säsongens avslutande månad fick Ferreira alltmer speltid som högerback framför den mer offensive Belletti. I Champions League-finalen 2008 föll dock valet som högerback på Michael Essien som fick spela i Moskva.
 
Totalt säsongen 2008/09 under Luiz Felipe Scolari och senare Guus Hiddink blev det tre starter och nio inhopp för Ferreira. Tre månader för tidigt tog Ferreiras säsong slut på grund av en korsbandsskada.
 
Att vara tillbaka på planen sex månader senare, som Ferreira var då han spelade 90 minuter mot QPR i Carling Cup i september 2009, visar på stor bestämdhet och stark vilja.
Han fortsatte att spela i Carling Cup och i matchen mot Blackburn kom hans andra mål för Chelsea, hans tredje totalt i karriären.
 
Under Carlo Ancelottis ledning och skadefrånvaro på både Branislav Ivanovic och José Bosingwa spelade Ferreira en mycket viktig roll i och med sin disciplinerade insats i vinsten på Old Trafford i april 2010 vilket innebar att Chelsea var tillbaka i ligaledning. I FA Cup-semifinalvinsten mot Aston Villa startade han också vilket innebar tio raka starter i inhemska matcher.
 
Ferreira inledde 2010/11 i laget och bland hans 29 framträdanden den säsongen fanns hans 200:e match för Chelsea.
 
Under 2011/12 påminde han alla om sin pålitlighet och sitt kunnande på planen i bortamatchen mot Tottenham då han klev in i laget och tog bort Gareth Bale ur matchen. I Champions League-kvartsfinalen borta mot Benfica fick han också chansen och stod för en stabil insats då Chelsea nollade hemmalaget.
Tre framträdanden följde, det sista som avbytare i den avslutande Premier League-omgången mot Blackburn. I Champions League-finalen återfanns han på bänken och kunde efter Drogbas avgörande ta emot sin andra medalj som Champions League-mästare.
 
Den gångna säsongen fick Ferreira vänta till december innan han fick speltid, då som inhoppare i den avslutande Champions League-matchen mot Nordsjaelland på Stamford Bridge. Hans sex första framträdanden under säsongen kom i sex olika tävlingar, Champions League-matchen följdes av ett inhopp i VM för klubblag, Captial One Cup och Premier League. Hans första match från start kom sedan i slutet av februari mot Middlesbrough i FA Cupen och följdes av 90 minuter mot Rubin Kazan i Moskva.
 
Ferreiras sista framträdande var som inhoppare i säsongens sista match, hemma mot Everton. Efter matchen tackade han, hållandes Europa League-bucklan, fansen för det fantastiska stödet han haft under nio år i klubben.
 
Totalt blev det 217 matcher för Ferreira i Chelsea, 50 gånger som inhoppare. Han kommer att kommas ihåg som en lojal och pålitlig spelare, och kommer att förbli en mycket älskad medlem av Chelsea-familjen. Alla i klubben vill tacka Paulo för han nio år i klubben och önskar honom all lycka i framtiden.
 
CSS-redaktionen vill göra detsamma och tacka Paulo Ferreira för en fantastisk tid i Chelsea. Övriga som idag lämnar klubben, Malouda, Turnbull och Benayoun tackas också för sina insatser, men i min bok är Ferreira den som förtjänar det största tacket. En sann Chelsea-legendar!


 
Totalt blev det alltså 217 matcher i Chelsea och två mål. Premier League-bucklan fick han lyfta tre gånger, Champions League-bucklan en gång liksom Europa League-bucklan. Därtill vanns fyra FA Cup-titlar, två segrar i Ligacupen och två Community Shield. Tretton titlar under nio år. Ett lysande facit för en fantastisk spelare och person. 

Niklas Isaksson2013-06-30 16:12:42
Author

Fler artiklar om Chelsea