The Sound of Silence
Newcastle fortsätter att hålla lägre än låg profil, Joe Kinnear är på semester och klubbens akademi fortsätter att inte hålla måttet. Det är vindstilla och surmulet i nordöstra England.
Som ingressen antyder är det återigen en glad och hoppfull rapport som avfyras från en redaktör där begränsad internettillgång har omöjliggjort rapporteringen om i princip ingenting de senaste veckorna.
Spelare in
Olivier Kemen, Metz (ca €1m)
Spelare ut
James Perch, Wigan Athletic (£750k)
Danny Simpson, QPR (bosman)
Steve Harper, fri transfer (nära Hull City)
Alex Kitchen, fri transfer
Esteban Cardona Lopez, fri transfer
Yven Moyo, fri transfer
Alex Nicholson, fri transfer
Lee Desmond, fri transfer
Danny Simpson kliver alltså nedåt i seriesystemet. Han gör det med stor värdighet. I samband med flytten såg vi flera uttalanden där en ödmjuk Simpson förklarade hur han helt och hållet förstod Newcastles resonemang och köpet av Debuchy. Vi önskar Simpson lycka till och tackar för god tjänst under fyra säsonger i nordöst.
Vi tackar även James Perch efter tre säsonger. Vad som började som en katastrofal bekantskap på högerbacken med fem raka varningar och ett självmål mot Stoke blev Perchinho och Perchenbauer. Efter uppsvinget under 2011/12:s senare del fick Perch mycket förtroende av Pardew och petade till mångas förvåning Vurnon Anita under stora delar av 2012/13, främst som central mittfältare. Han krönte sin Newcastlekarriär med ledningsmålet på Old Trafford när Newcastle besegrades av Manchester United med 4-3 på annandagen 2012.
Även Perch valde att lämna oss med några väl valda ord. Och några som kanske borde oroa oss?
“I understand Newcastle’s new transfer policy. Time will tell if that’s the right route."
“But I loved it up there, the fans are incredible, and I’ll never forget them.”
Simpson, Perch och Harpers uttåg lämnar oss med än färre britter (Steven Taylor, Shola Ameobi, Adam Campbell, Jak Alnwick, Dan Gosling, Sammy Ameobi, Mike Williamson, James Tavernier och Shane Ferguson). Återstår att se vilken inverkan det har på sommarens transfermål.
Spekulationer
Vi börjar utåt.
Yohan Cabaye ryktas fortfarande till främst PSG och Monaco. PSG verkar vara mest angelägna om att göra sanning av sitt påstådda intresse, något som bland annat numera f.d. sportchefen Leonardo (Kinnear ej aktuell att efterträda) bekräftat. Han får nu sällskap av Tim Krul i kategorin spelare som vi helst inte tappar. Arsenal är på jakt efter ny målvakt och har tjafsat med QPR om en rimlig summa för Julio Cesar. Flera tabloider, främst Daily Express, krediterar Wenger med ett allt större intresse i vår holländske landslagsmålvakt.
Brad Inman har en diffus kontraktssituation och vägrar lämna besked angående en förlängning. Inman gjorde 8 mål under en lånesejour hos Crewe under förra säsongen, men börjar "bli till åren" och kan nu komma att söka sig vidare. Newcastle vill dock behålla och låna ut under ytterligare en säsong. Inman återvände från semester i sitt hemland Australien under veckans början. Ett slutgiltigt besked är att vänta under nästa vecka.
Dan Gosling är fortfarande högaktuell för en flytt till Crystal Palace. Palace kör dock en "San Lorenzo" och försöker få Gosling gratis. Kan bli utdraget, men räkna inte med Gosling i svartvitt till hösten.
Steve Harper är i diskussioner med Steve Bruces Hull om ett kontrakt som spelare, efter inledande rapporter om att han var beredd att anställas som tränare antingen där eller hos Newcastle. Han förväntas krita på ett ettårskontrakt som reservmålvakt.
St. Mirren, som lånade Conor Newton och Paul Dummett ifjol, vill låna Adam Campbell av Newcastle. Alan Pardew vill dock använda Campbell mer i år och behålla honom på Tyneside, enligt The Chronicle och Shields Gazette.
Birmingham är ute efter både Sammy Ameobi och Shane Ferguson på lån. Två klart troligare övergångar.
Nu till det roliga. Eller det som borde vara roligt.
Alan Pardew bekräftade i början av förra veckan att klubben jagar två förstärkningar på anfallssidan. De två primära målen är Darren Bent och Loïc Remy. Darren Bent ska ligga närmst en övergång. Enligt källor i Birmingham är han mer än villig att flytta till Newcastle och sänka sin lön (idag £75k i veckan). Joe Kinnear har fått i uppdrag av Pardew att slutföra övergången lagom till onsdag. Kinnear återvänder från en "förplanerad semestervecka på Sardinien" idag. En fullt förståelig resa med tanke på att Kinnear bara varit arbetslös/ledig/på månen under 8,5 av de senaste 9 åren. Semestern ligger även bra i tiden eftersom hans uppgift är att köpa spelare, något som bara kan göras under ett begränsat antal veckor varje år.
Daily Star skriver att klubben jagar mittbacken Rolando (Porto), men 27-åringen lär med stor sannolikhet a) vara för dyr och b) inte vara prioriterad i och med att planen verkar vara att spendera pengar på en eller två spelare max.
The Chronicle uppfattar att Newcastle förutom två anfallare jagar en förmåga att använda till vänster på mittfältet/i anfallet, en yngre förmåga till innermittfältet och ett antal ungdomar.
Under slutet av förra veckan blossade en ryktesstorm om Scott Sinclair upp. Hittills finns inget konkret att hämta från den stormen.
Min uppfattning är att saker och ting borde börja röra på sig när det gäller Darren Bent den här veckan. När han är färdigparaderad lär vi få någon typ av utveckling i fallet Loïc Remy. Där sägs det att Harry Redknapp dels vill behålla Remy, dels vill ha Steven Taylor i utbyte. Remy har en klausul på drygt £7m, vilket gör det svårt för Harry att ställa krav om Newcastle bestämmer sig för att punga upp (något som ju lär hända...).
Akademin förfaller - frågorna blir fler
Idag meddelade Reading att klubbens akademi tilldelats Kategori 1-status enligt Premier League’s Elite Player Performance Plan (EPPP).
Reading sållar sig därmed till följande skara klubbar:
Arsenal
Aston Villa
Bolton
Blackburn
Chelsea
Everton
Fulham
Leicester
Liverpool
Manchester City
Manchester United
Middlesbrough
Norwich
Reading
Southampton
Stoke
Sunderland
Tottenham
West Brom
West Ham
Wolves
Förra året tilldelades Newcastle Kategori 2-status. Det ger klubben klart begränsade möjligheter att attrahera spelare från större områden, men gör även Newcastles akademi till ett mindre attraktivt val än övriga Premier League-klubbar. Detta inbegriper även klubbens förmåga att fånga spelare som annars hamnar i Middlesbrough eller Sunderland. En förälder vars tonåring bedöms vara talangfull och ska välja akademi ställs inför ett ganska enkelt val, rent objektivt sett.
Så - hur kommer det sig då att Newcastle fortfarande har Kategori 2-status? Hur kommer det sig att klubben inte förmår investera i akademin till den grad att den kan likställas med Wolves, Reading, Norwich eller Leicesters?
Klubben har inte gjort något officiellt utlåtande om degraderingen till Kategori 2. Istället har man låtit den på många sätt hårt kontrollerade nordöst-pressen skriva historier utan substans där olika fabler om "Investeringar på £10m" och "Stora delar av Wonga-dealen" skulle rusta upp akademin igen. Först hette det att klubben förväntade sig 1-status till och med julen 2012. Sedan hette det slutet av säsongen.
Där är vi nu. Kategori 2 består.
Problemet är större än vår undermåliga akademi här. Inte bara klubben sviker sin omgivning och sig själv, även den lokala pressen, med Lee Ryder och The Chronicle i spetsen. Att man inte förmår sig kritisera klubben för det fullkomligt obegripliga faktum som detta är, är under all kritik. Istället trycks det ut spaltmeter om hur storslagna planer klubben har, förskönande propagandatexter som inte på något sätt återspeglar den verklighet som klubben opererar i. Inte bara när det gäller akademin, utan den allt mer utarbetade myt om vilken fantastisk ekonomisk modell Newcastle vilar på.
Det finns ett antal svåra och känsliga frågor som jag vill ställa.
Hur kommer det sig att en klubb av Newcastles storlek misslyckats med att svara mot kraven för Kategori A?
Hur kommer det sig att man från ledningens håll väljer att bortse från en så stor brist i klubbens infrastruktur med den stränga transferpolicy som råder? Borde inte akademin vara än viktigare med de lätträknade investeringarna i seniorspelare?
Hur kommer det sig att vi som klubb får fram så oerhört få spelare som kan göra karriär i Premier League? Traditionellt sett finns det inte färre spelare från den nordöstra regionen än någon annanstans, snarare tvärtom - något jag berörde i en text om Wallsend Boys Club förra året.
Vid sidan av Wonga-dealen - vilken är den "enorma kommersiella deal" som Derek Llambias skulle offentliggöra innan säsongens slut?
Hur kommer det sig att våra sponsoravtal och andra kommersiella intäkter inte är i paritet med klubbens storlek? Varför tjänar Norwich City och Sunderland mer pengar på kommersiella intäkter?
Det hänger inte ihop.
På tisdag börjar försäsongen. Motherwell borta.
Med Joe Kinnear som sportchef.
Med Alan Pardew som tränare.
Med Kategori B-status på akademin.
Med Wonga på tröjan.
Utan pengar.
Utan nyförvärv.
Hello darkness, my old friend.