Tottenham Hotspur Stadium, 2021-10-30 18:30

Tottenham - Manchester U
0 - 3

Tottenham 0 - 3 Manchester United
Cristiano Ronaldo blev matchvinnare med ett mål och en assist när Manchester United besegrade Tottenham

Tottenham 0 - 3 Manchester United

Ett effektivt Manchester United tog sig samman efter en tung vecka och besegrade Tottenham. Ole Gunnar Solskjaer får nu lite välbehövligt andrum efter att Cristiano Ronaldo agerat matchhjälte, och från bortasektionen kunde man höra “ Ole’s at the wheel” eka.

Sammanfattning:
Det var inledningsvis två försiktiga lag. Det märktes att båda tränarna var pressade och rädslan att inte förlora var större än viljan att vinna. Men det var Manchester United som var det piggare laget. Det nya anfallsparet Ronaldo och Cavani pressade Tottenhamförsvaret bra. Den sistnämnde skulle få två bra halvchanser men behövde uppenbarligen sikta in sig lite för att sen få till fullträffen senare i matchen. Tottenham hotade inte särskilt mycket förutom några farliga omställningar när Son satte fart. Spurs hade även en boll inne men blev korrekt avblåst för offside.  Istället var det bortalaget som skulle göra första målet och det var ett portugisiskt samarbete. Bruno slog en crossboll  och Ronaldo avslutade med en läcker volley från en något snäv vinkel. Detta var Cristianos sjunde mål den här säsongen. En drömstart på matchen för en pressad Solskjaer.

Den andra halvleken växlade Spurs upp och tog tag i matchen, men hade svårt att skapa några riktiga målchanser. Unitedförsvaret var beslutsamt och hade bra kontroll Kane och Son. Om londonlaget var ineffektivt var United effektiva. Efter en snabb omställning som Bruno Fernandes låg bakom, kunde Ronaldo friställa en smart löpande Cavani som inte gjorde något misstag. Visst har man längtat efter att se uruguayanen spänna pilbågen och fira sitt första mål den här säsongen. Som om det inte var nog skulle en pigg Marcus Rashford swisha förbi Spurs försvaret och göra 3-0, engelsmannen har verkligen kommit tillbaka från skadan på bästa sätt. Demoleringen av Spurs var ett faktum och möjligen lite andrum för Ole Gunnar Solskjaer. 

Manchester United ( 5-2-1-2): De Gea- Wan-Bissaka, Lindelöf, Varane, Maguire, Shaw- Mctominay, Fred- Fernandes( Matic, 76’)- Ronaldo( Rashford, 71’), Cavani( Lingard, 82’)

Tottenham (4-2-3-1): Loris- Emerson, Romero, Dier, Davies- Höjbjerg, Skipp(Ndombele, 65’)- Moura( Bergwijn 54’), Lo Celso( Alli, 73’), Son- Kane


Statistik: 
Resultat: 0-3
Målskyttar med assist: Ronaldo( Fernandes), Cavani( Ronaldo), Rashford( Matic)
Bollinnehav(%):  58%-42%
Avslut: 9-10
Avslut på mål: 0-4
Gula/röda kort: 2/0- 3/0
Bäst i United: Edinson Cavani

Fem tankar om matchen

1. Taktiken gav effekt
Solskjaer valde en något försiktigare spelstil än senast mot Liverpool. United ställde upp med en fembackslinje och det var tydligt att försvarsspelet var prioriterat. En annan ändring var att norrmannen valde att spela med två anfallare istället för yttrar och det gav effekt. United var ettriga i presspelet och lyckades störa Spurs backlinje. Ronaldo och Cavani hittade varandra bra och det samarbetet är något att bygga vidare på. Bruno Fernandes hade en djupare roll och agerade mer som en playmaker och startade anfallen.

Säga vad man vill om Solskjaers taktiska förmåga men igår  tycker jag han satte upp matchplanen perfekt. Vi lät Spurs rulla boll och utnyttjade deras misstag och ställde om. United behövde stabilisera försvaret och det lyckades norrmannen med. Nu vill jag absolut inte påstå att Solskjaer är ett taktiskt geni, men ibland måste man ge beröm. Kommer Manchester United kunna spela så här varje match? Absolut inte, den här typen av taktik fungerar endast när vi möter topplag och vi kan ligga lågt i våra utgångspositioner. Faktumet kvarstår fortfarande att Solskjaer måste hitta en tydligare spelidé när vi möter sämre lag och förväntas vara spelförande. Men idag gjorde norrmannen helt rätt.

2. Precis den reaktionen vi ville ha
I införrapporten ställde jag mig frågan vilken typ av reaktion vi skulle få se, svaret var ett enat Manchester United som kämpade för sin tränare. Det har ryktats om att spelartruppen ska vara missnöjda med Solskjaer men de igår visade de motsatsen. Insatsen mot Liverpool var under all kritik från ett flertal spelare och det glädjande att flera tog sig i kragen visade att de förtjänar klubbmärket på bröstet. Förhoppningsvis kan den här typen av prestationer fortsätta.

3. En solid försvarsinsats lade grunden för segern
De defensiva spelarna i Manchester United har fått ta emot massiv kritik och med all rätta. Men mot Tottenham var försvaret en av nycklarna till att vi lyckades bärga tre poäng. Maguire och Shaw stod för bra insatser och visade upp form från fornstora dagar. Duon lyckades få stopp på Son och Kane som stod för svaga insatser. Tottenham hade trots ett stort bollinnehav svårt att skapa några riktiga målchanser. Londonlaget lyckades inte mäkta med ett enda avslut på mål.

 En av anledningarna till försvaret såg så pass bra ut var Raphael Varanes återkomst i backlinjen. Fransmannen tog verkligen på sig ledarrollen och styrde upp defensiven. Kanske finns det en framtid med en trebackslinje bestående av Maguire, Lindelöf och Varane? Jag är inte helt emot den tanken.  Att vi lyckas får ordning på försvaret kan vara nyckeln för att Uniteds säsong ska vända.

4. Ronaldo räddar Solskjaer pånytt
Vi såg det mot Atlanta, Villareal och igår. Ronaldo kliver fram när det behövs som mest och räddar en pressad Solskjaer. Igår gör portugisen ett mål och assist och får anses som matchvinnare. Det har ryktats en del om att Ronaldo ska vara missnöjd med Solskjaer men ändå kliver han fram och räddar honom gång på gång. I längden kommer det dock bli svårt att enbart lita på att portugisen utan andra spelare behöver också kliva fram.  Nu får visserligen Solskjaer lite andrum men han måste hitta en tydlig spelidé för att kunna få ut mer av spelarmaterialet, något jag inte tror att norrmannen klarar av. Man ska inte vara negativ efter en vinst men jag har svårt att se vad den här segern kommer ha för betydelse ur ett längre perspektiv. Visst, spelartruppens moral sträcks nog men det är fortfarande samma tränare vid rodret. Vill United ta nästa steg som klubb måste vi byta tränare och den här vinsten förändrar inte det faktumet enligt mig.

5. Edinson Cavani given i startelvan
En av spelarna som verkligen stack ut i gårdagens match var Edinson Cavani. Anfallaren har inte fått särskilt mycket speltid den här säsongen men mot Spurs bildade “ El Matador” anfallspar med Cristiano Ronaldo. En uppgift han löste mycket bra. Med smarta löpningar, lysande speluppfattning och enastående presspel, erbjöd Cavani kvaliteter United saknat de senaste matcherna.  Löpningen uruguayanen gör för att undvika offside på 2-0 målet är spelsinne av högsta klass. Det kanske är en något förhastad slusats men jag tycker “ El Matador” har spelat till sig en given plats i startelvan. Det var även glädjande att se hur han och Ronaldo hittade varandra på planen samt hur duon drog nytta av varandras kvaliteter. Jag tror Cavani kan bli en viktig tillgång för United i framtida matcher. 

GGMU
 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2021-10-31 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham