I wish I was on the N17: V 46
I veckans I wish I was on the N17 tycker bland annat Harry Redknapp till om skotska topplag med engelska ambitioner. Dessutom kan ni läsa om holländsk-rysk oro och en utlånad spelare med ambitioner på andra håll. Men vi inleder med goda ekonomiska nyheter i kristiderna.
Klubben redovisar nämligen rekordstor vinst på 33.4 miljoner pund (innan skatter) under det första halvåret 2009. Detta är enligt Teamtalk en vinstökning jämfört med tre miljoner pund jämfört med samma period 2008. Jag har inga kunskaper i ekonomi, men med tanke på att klubben bland annat köpte tillbaka Robbie Keane från Liverpool under januari månads transferfönster, så låter det inte som att klubben har snålat sig till ett bra resultat. Om ni vill läsa mer så kan ni hämta hem en pdf-fil med resultatet och meddelandet från ordförande Daniel Levy.
En lite mindre roande bit beträffande klubbens finanser: enligt Teamtalk så har Tottenham spenderat näst mest pengar på spelarövergångar under de senaste 16 månaderna, endast öveträffade av Manchester City.
Gus-Mauricio ny tränarduo i Brighton
De tidigare Tottenhamspelarna Gus Poyet och Mauricio Taricco tar enligt BBC över tränarsysslan i Brighton per omgående. Poyet, som kommer vara huvudtränare, delar klubbens målsättning att vinna uppflyttning till Coca-Colaligan inom ett och ett halvt år. Poyet har varit i Spurs som spelare och senare som assisterande tränare till Juande Ramos. Kanske är Brighton en klubb som är lagom som en första klubb att bossa i. Att Taricco hade tränar-tankar kommer som en nyhet för mig, men det låter roligt och intressant. Den före detta ytterbacken var en ganska anonym person ute på planen, men verkade vara fullt kapabel till diverse tjuvknep på ett lite smågrisigt sätt. Vi önskar hur som helst den tränarkonstellationen lycka till.
Huddlestone och Jenas i landslaget
Tom Huddlestone och Jermaine Jenas har fått chansen att visa upp sig i Fabio Capellos senaste engelska landslagstrupp. Duons närvaro i Tottenhams förstauppställning är ganska omdiskuterad, men Capello verkar i varje fall ha fattat tillräckligt med tycke för att de ska få vara med vid landslagssamlingen.
På temat landslags-spursare så har Guus Hiddink återigen uttryckt oro över Roman Pavlyuchenkos brist på speltid i Tottenham. Ryssland har en chans att nå VM i Sydafrika i sommar, men om Pavlyuchenko inte kommer loss snart så kommer det bli tufft för honom att platsa. Jag är övertygad om att det bästa för alla parter - ryssar, holländare, ”Pav” och Tottenham - är att han flyttar i januari, även om det innebär en utlåning. Det har inte lossnat ännu för anfallaren, och åtminstone kan inte jag se vad han ska göra för att ändra på det. Om klubben lyckas låna ut honom, ser jag det som idealiskt att han lyckas i sin nya klubb, och får spela VM. Väl där kan han göra bra reklam för sig, för att sedan bli såld till en klubb i ett annat land där han får sitt stora internationella genombrott.
Utlånad Taarabt vill vidare
Apropå utlånade spelare som inte platsar i Tottenham, så har Adel Taarabt det rätt så trevligt i Queens Park Rangers. Han har gjort fyra mål, och fascinerar och frustrerar både sina och motståndarnas fans med sina dribblingar och bollförluster. Dessutom verkar han komma rätt bra överrens med Wayne Routledge, som tidigare spelat i Spurs.
Jag tycker det är kul att Taarabt åtminstone får spela med ett förstalag, men frågan är om han inte är för kär i bollen för att slå igenom riktigt stort. Tyvärr tror jag att det krävs en annan manager än Harry Redknapp för att få Taarabt att nå sin fulla potential. Som det framgår i den länkade artikeln verkar Taarabt vara inne på samma spår själv. QPR ligger för närvarande på en fjärdeplats i Championship, sex poäng från förstaplatsen.
Redknapp välkomnar skotska inslag i Premier League
Harry Redknapp har diskuterat de skotska storklubbarna Glasgow Rangers och Celtics ambitioner att försöka få en plats i engelska Premier League. I en artikel framgår det att han ställer sig rätt positiv till idén, men lyfter också en viktig aspekt. Vad händer med skotska ligan?
De två jättarna är de överlägset största publikdragarna som ligan har – Partick Thistle-Stonehousemuir i januari 2012 smäller inte lika högt som ett Old Firm-derby. Dessutom står de två klubbarna för en kvalitet som inte motsvaras av någon annan klubb i Skottland. För klubbarnas egen del har även de en tuff tillvaro, där de överlever (I Rangers fall bara knappt) tack vare Old Firm-derbyt lagen emellan, som spelas fyra gånger exklusive troliga cupkonfrontationer.
Det finns många vinklar i den här diskussionen. Vad händer med formatet på Premier League? Kommer fem lag att flyttas ned efter nästkommande säsong? Det låter tufft att släppa in två lag som inte kvalificerat sig. Vad skulle hända om något av de lagen åkte ur Premier League? Kommer de vilja flytta tillbaka för att kunna nå Champions League? Om skotska lag vill ragga publikintäkter i England så kanske de kan bjudas in till någon av cuperna till att börja med. Vad säger ni?