United in FredagsPanelen

United in FredagsPanelen

"Bruno kom med höga förväntningar på sig, men oj vad han levt upp till dem." FredagsPanelen hyllar Bruno Fernandes.

Vinst med 3-0 borta mot Derby igår och avancemang i FA-Cupen. Är det en titel som kan ge Ole godkänt den här säsongen? Det ska vi diskutera i veckans panel - det och mycket annat.

Dem som ska göra det är......

Kristian Svensson: Åttiotalist från Hälsingland som nu väl börjar anses som en gammal räv på redaktionen. En inventarie. Skriver mindre och mindre och pratar mer och mer.

Pontus Berg Nilsson: Pluggar i Borås för att bli en ”punk-ass book jockey”, som Leslie Knope hade sagt. Hunnit bli 28 år, och följt United sedan en Beckham-tröja inhandlades för sisådär 20 år sedan.

Micke Martinsson: Mångårig Unitedfanatiker med en del svårigheter att hantera förluster. (Ö)känd i kompisgänget för min besatthet av David Beckhams frisyrer mellan åren 1995-2003. Kopierade slaviskt minsta förändring fram tills den begynnande sumo-frisyren fick mig att byta hårfluencer. Främsta fotbollsmerit: Brände en straff på grus i en träningsmatch i division 6, 2007

......och här kommer veckans United in FredagsPanelen.

Är det just Bruno som var pusselbiten som fattades eller var det spelartyoen han representerar som vi saknat så länge?

Kristian: Till att börja med så imponeras jag kraftigt över hans sätt att ta sig an en ny liga, ett nytt lag och ett nytt land. Att han dessutom besitter en enormt hög nivå gör ju inte saken sämre. Att han är en pusselbit i detta lagbygge råder det inget tvivel om, men huruvida det är Bruno eller hans spelartyp det beror på kan jag inte svara på, ännu.

Pontus:  Tänker att det är en mix av båda. Ingen har ju kunnat missa att det är en position och en spelartyp som vi inte varit i närheten av att ha tillräckligt hög klass på (en frisk Pogba har ju inte alltid använts där). Bruno kom med höga förväntningar på sig, men oj vad han levt upp till dem. Och mer än det, i alla fall för mig. Han är lite, eller mycket, bättre på varje liten del i den positionen än de andra spelarna vi har att tillgå. Att få in den typen av spelare får laget att klicka på ett nytt sätt, sen om det bara skulle sett ut så med Bruno vet jag inte. Men jag är väldigt glad att det är Bruno.

Micke: Det enkla svaret är självklart ”ja” på båda frågeställningarna. Men vill man djupdyka i detta så måste man först ställa sig frågan; Pusselbiten som fattades till vad? Hitta ett fungerande passningsspel på mittfältet? Kunna föra matcher? Hitta ett nytt spelsystem? Rädda Solskjaers jobb? Säkra en CL-plats? Hitta en lag-identitet (igen)?Kunna utmana om titeln på sikt?
Optimisten svarar såklart ja på alla dessa frågor. Realisten nöjer sig kanske med att svara ja på de första två.
Med facit i hand så förstår de flesta med det minsta insyn och kunskap att Bruno Fernandes-värvningen var kritisk för att undvika ett fullständigt haveri.

Vart placerar du Pogba i det här laget?

Kristian: För tillfället placerar jag honom åtminstone inte på planen. Han har spelat otroligt lite fotboll den här säsongen och dessutom är hans kontraktssituation ett stort frågetecken. Men visst, är han fit och snabbt får upp tempot i kroppen samtidigt som man löser hans vara eller icke vara så ska han givetvis in där i mixen. Till dess tycker jag att det vore synd att rubba dynamiken man ändå börjar hitta där på mitten.

Pontus: Ska jag vara ärlig så har jag inte räknat med Pogba på ett tag nu. Det är skriverier mest hela tiden, om allt är sant är kanske en annan fråga, men det mesta pekar väl mot att han velat bort. Men en frisk Pogba i form tackar nog ingen nej till utifrån det fotbollsmässiga. Och jag kan tänka att han skulle kunna få ut mycket mer av sitt spel tillsammans med Bruno, en slags växeldragning dem emellan. Så om han har huvudet kvar i Manchester tror jag vi kan få se ett grymt mittfält framöver, om inte, casha in i sommar.

Micke: Med alla friska blir det en delikat uppgift för Solskjaer. En Paul Pogba tillbaka i form kan placeras på olika positioner.
Om Ole väljer ett mer offensivt 4-3-3 skulle jag föredra McTominay eller Fred som ensam sittande med Pogba och Fernandes framför. Väljer man 4-2-3-1 skulle jag välja följande startelva;
DeGea - AWB, Lindelöf, Maguire, Shaw - McTominay, Fred - Pogba, Fernandes, Martial - Rashford. Den elvan skulle kunna nå topp 4 och (eller) vinna Europa League.

Vilka resultat krävs resten av säsongen för att 19/20 skall kallas godkänt?

Kristian: Att man fixar en CL-plats inför nästa säsong. Man kan självklart diskutera huruvida Europa League vore en tung titel eller inte, men faktum kvarstår att om man skulle gå hela vägen där så vore det, för mig, godkänt.

Pontus: Okej, det är ombyggnad och det får lov att ta tid och så vidare. Men topp fyra tycker jag man kan kräva med alla pengar spenderade och den kvalité som ändå finns i truppen. Är ju inte så att alla andra lag däromkring sopar rent heller. Europa League ser ju inte överjävligt ut, så final där tänker jag är rimligt. Topp fyra och en push i EL, eller framgång i FA-cupen. Där skulle jag sätta gränsen för godkänt denna säsong.

Micke: Topp 4 eller EL-titeln. En FA-cuptitel kan inte ensam rädda en säsong för ett lag som spenderat närmare två miljarder på spelarköp inför och under densamma.

De Gea tabbar sig igen! Ser vi början på slutet för spanjoren i Manchester just nu?

Kristian: Risken finns väl tyvärr att det är just det vi gör. Frågan är om Manchester United har råd att ha en förstekeeper som visar tendenser att vara på nedgång? Jag är tveksam. Spanjoren har inte varit övertygande på hela säsongen och det har funnits gott om tavlor att se tillbaka på. Frågan är väl om hungern fortfarande finns där? Han har trots allt varit Manchester United trogen i många år nu och kanske känner han att det nu börjar det bli dags att röra på sig.

Pontus: Hmm, svårt. Lite för mycket av denna typ av ingripande senaste året. Tror inte man kommer gå ut och värva in en ny etta, inte den närmsta tiden i alla fall. Sen kanske det inte bara är upp till De Geas prestationer, kan ju hamna i en situation där Dean Henderson är för bra för att inte få chansen. Kanske för mycket att begära nu, men visst ser han väldigt fin ut. Jag tror ändå De Gea kan slipa bort tabbarna, och överlag är han ju en fantastisk målvakt (fotparaden mot Everton), och med ett ganska nytt kontrakt tänker jag att det kommer en ny vår och han är etta några säsonger till.

Micke: Min känsla är att tabbarna beror på att spanjoren tappat både fokus och motivation. Om det handlar om Uniteds försvarsspel, nuvarande status eller om De Gea funderar över framtiden låter jag vara osagt. Men slut är han inte - än. Skulle United säkra spel i CL så lär vi få se en De Gea i gammalt gott slag nästa säsong. Om det inte blir CL är jag ganska säker på att klubben tar tillbaka Henderson och börjar skola in honom som förstaval.

5 snabba ja/nej

Bruno Fernandes är "dha shit"
Krisitan: Ja
Pontus: Ja
Micke: Ja
De Gea är förstemålvakt nästa säsong
Krisitan: Ja
Pontus: Ja
Micke: Ja
Matic kan ha en framtid i Man U
Krisitan: Ja
Pontus: Ja
Micke: Nej
Maguire börjar se ut som 80milj pund
Krisitan: Ja, i sjön..
Pontus: Nja..mjo..på väg
Micke: Nej
Nästa säsong utmanar vi om titeln
Krisitan: Nej
Pontus: Nej
Micke: Nej

Vi kräver minst en topp-4 placering för godkänt, hör du det Ole? Kommer man femma/sexa och ändå fixar CL-platsen med en vinst i EL kan jag nog ha överseende med en lite sämre ligaplacering. Det skulle dock kännas lite konstigt att titta på prisskåpet och se två EL-bucklor bland alla de andra vackra pokalerna. 

Visst fasen är de Gea fortfarande en av världens bästa målvakter. Ge karln en höst med Champions League och ett topprace i ligan så ska ni se att han fortfarande håller. När det kommer till spelet med fötterna vill jag nog påstå att det aldrig har varit en av hans starkare sidor. David de Gea är och har alltid varit en målvakt som stoppar bollar i första hand - och det råkar vara precis sådana målvakter jag älskar.

Bruno Fernandes is dha shit - så är det bara.

Det här med Paul Pogba har vi diskuterat många gånger förut och på något sätt känns det inte riktigt som att han "tar chansen", om ni förstår vad jag menar. En frisk och framförallt motiverad Pogba har kapaciteten att domniera vilket mittfält som helst - men det är inte många gånger han har gjort det i den röda tröjan. Kan det vara så att vi får se en annan Pogba vid sidan av Bruno, en Pogba som till slut får spela ihop med en mittfältare av samma kaliber som han själv? Vem vet - frågan är om vi får se dem tillsammans över huvud taget.

Till next time - Hare gött, hej!
 

Calle Carlssonstatoilcalle@gmail.com2020-03-06 07:53:03
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham