United in FredagsPanelen

United in FredagsPanelen

"Sancho är ett drömnamn"

Efter omstarten har United flugit fram i Ligan och skaffat sig en god chans för att sluta på en av de åtråvärda topp-4 placeringarna. Bruno bara fortsätter leverera och firma Rashford, Martial, Greenwood har typ gjort flest mål av alla i hela världen.
Så – hur leker livet i den röda delen av Manchester såhär inför sista omgången mot Leicester?

Veckans paneldeltagare är.....

Pontus Berg Nilsson: Pluggar i Borås för att bli en ”punk-ass book jockey”, som Leslie Knope hade sagt. Hunnit bli 28 år, och följt United sedan en Beckham-tröja inhandlades för sisådär 20 år sedan.

Tim Jonsson: Optimistisk, uppstudsig och för tillfället smått alkoholiserad 22-årig student från Uppsala. Älskar ord, United och vin och kombinerar gärna dessa så ofta som möjligt, vilket innebär att jag ofta har en öl eller ett glas vin i kroppen när jag skriver. Följande frågor har dock besvarats spiknyktert på grund av allmän livshets.

Calle Carlsson: 34-årig tvåbarnsfar vars största fotbollsmerit är att ha vaktat målet för laget som gick obesegrat genom den lokala korpenserien 2013. Något jag är orimligt stolt över.

.....här kommer veckans United in FredagsPanelen.

Kryss mot Leicester räcker för att klara en CL-plats. Vad talar för att vi fixar det?

Pontus: Just att kryss räcker, att Leicester måste framåt ju längre matchen lider vilket borde kunna passa oss ganska bra. Sen brukar vi väl prestera helt okej på King Power om jag minns rätt, sen den där 5-3 matchen, i alla fall få med oss ett resultat. Detta tillsammans med övergripande form skulle jag säga talar för United. Men rollerna har ju helt plötsligt blivit ombytta, nu är det United som har något att förlora och Leicester något att vinna. Men den individuella spetsen skulle jag säga är strået vassare i United, som därmed klarar det.

Tim: Vi är ju ett bättre lag. Det som framförallt talar emot är ju tröttheten och det på senaste tiden välomtalade psyket, men det känns som att Leicester varit minst lika trötta och mycket tyder väl på att deras psyke för dessa avgörande situationer kanske är än mindre på topp än vårat. Den största fördelen ligger såklart i att Leicester måste pressa på för en vinst och att detta United är riktigt vassa i omställningarna. Det var ju ett tag sedan vi gick mållösa, men hade jag bettat på en ’Mancunian’ målgaranti i någon match hade jag gjort det i denna.

Calle: För att det måste bli så, Manchester United hör hemma i CL och det är dags att vi tar oss tillbaka dit på permanent basis. Det som faktiskt talar för att vi klarar det är som båda mina panelkolleger säger – det räcker med ett kryss och vi är ett bättre lag.

Flera spelare såg trötta ut i matcherna mot Chelsea och West Ham. Ska Ole rotera till sista matchen eller fortsätta med "sin" elva?

Pontus: Onekligen har det verkat som att spelare är trötta, vilket inte är så konstigt när samma elva har kört på mest hela tiden. Jag tycker dock inte att det ska roteras nu, det skulle i så fall ha gjorts tidigare (men då kanske vi inte varit i det poängmässiga läge vi är nu). Ser faktiskt inte de spelare som skulle kunna komma in göra det bättre än de som finns i elvan nu även om de är lite slitna. Luke Shaw ska så klart rakt in i elvan om han är tillgänglig, sen kan väl en diskussion kring den sittande rollen på mitten finnas, även om jag tycker Matic ska fortsätta, i övrigt känns elvan självklar.

Tim: Tycker spelare sett rejält påverkade ut redan innan dess, men det blir ju av förklarliga skäl mer påtagligt för varje match. Så fort Chelsea satte ett mål i semifinalen exempelvis kändes det som att alla spelare förstod att de inte skulle orka ta sig tillbaka. Men rotationen borde nog skett tidigare (exempelvis mot Chelsea – det som faktiskt roterades då var ett ganska tafatt försök till rotation), spelarna borde kunna motivera sig tillräckligt för att kräma ur de få krafterna som finns kvar för en sista, direkt avgörande match innan vilan kommer. Det finns ingen anledning att gå in och ändra något nu, vad skulle de vila upp sig till? Sedan killgissar jag helt fritt, men med ett Leicester som dessutom måste gå framåt finns det goda chanser till en annan matchbild, och vill man se det optimistiskt kanske en annorlunda spelplan kan leda till att tröttheten inte blir lika påtaglig. Jag vet inte.

Calle: Att grabbarna är trötta efter ett intensivt matchande är egentligen inte speciellt konstigt. Ole gör helt rätt när han kör på med sin bästa elva och har nu gett sig själv och spelarna en gyllene chans att sluta på en respektabel tredjeplats i ligan. Självklart ska samma elva ut på planen igen på söndag!

Varför har det gått så bra för United efter omstarten av ligan?

Pontus: Säkert en kombination av flera olika saker. Ytterligare tid för tränarstaben att implementera hur man vill spela, Bruno Fernandes kom in och höjde hela laget genom att bara spela sitt spel, Pogba och Rashford kom tillbaka och det var en i stora delar skadefri trupp att laborera med. Sen ska det ju sägas att det inte varit det allra tuffaste spelschemat heller. Visserligen motstånd som United hade stora bekymmer med under hösten, men likväl mestadels lag på undre halvan som United ju förväntas slå. Nu vill man ju se att det går att bygga vidare på detta, och att det inte går upp och ner i för långa perioder utan kan etableras och spelas så här kontinuerligt.

Tim: Om man frångår från det jag skrev nyss och tänker lite pessimistiskt så är det klart att det förhållandevis enkla spelschemat varit starkt bidragande. De gångerna vi mött bättre motstånd (Tottenham, Chelsea, i viss mån Southampton) så har det ju blivit idel poängtapp. Men återkomsten bidrog till en i stort sett frisk trupp då Pogba och Rashford fick komma tillbaka, och United ÄR ju topp fyra (minst) med sin bästa elva på planen. Sedan är väl en gigantisk anledning samma som gjorde att det började gå så mycket bättre redan från februari – Bruno Fernandes. Precis den spelartypen som behövdes och, vad det verkar som, precis rätt spelare.

Calle: Ole har helt enkelt hittat sin bästa elva – det är väl egentligen itne svårare än så. Sen har det givetvis varit ett ganska "enkelt" motstånd för United men jobbet skall ändå göras och det har ju varit ett problem tidigare. Att man städar av de enklare matcherna förhållandevis lätt är viktigt och bidrar till ökat självförtroende samt möjligheten att ta det lite lugnare i slutet på matcherna. Jag måste givetvis också nämna Bruno här. Portugisen har kommit in som en förlösande pusselbit och ställde krav på sin omgivning från dag ett – vilket inte skall underskattas.

Rashford - Martial - Greenwood Är det trion du vill se längst fram nästa säsong. Kan man vinna PL med den kedjan?

Pontus: Skulle inte ha något emot att se den trion längst fram nästa säsong. Däremot tycker jag det är lite tunt bakom och då är Sancho såklart ett drömnamn. Så att få in honom i en trio längst fram skulle jag inte tacka nej till, och därigenom ha möjlighet att rotera lite mer och välja spelare efter match och motstånd.
Om man kan vinna ligan med Rashford, Martial och Greenwood, tja, varför inte. 44 mål har de gjort i ligan i år om jag räknat rätt, vilket är i paritet med Liverpools trio och de kunde ju springa hem ligan innan jul. Greenwood med fler starter hade säkert kunnat göra några till dessutom, så att vinna ligan med dessa tre (krävs nog Bruno och Pogba bakom) tror jag går.

Tim: Jag vill se de längst fram nästa säsong också, kompletterat med en till världsklasspelare (Sancho, helst) så att det dels blir tydligare konkurrens, men också ges möjlighet till vila de gånger det behövs även mot toppmotstånd. Det är alla spelare som kan spela på fler positioner, och en viss täckning finns ju redan, så får vi bara in en spelare till som kan komplettera utan att för den delen ”ta” någons plats ser jag ingen anledning att inte se så ljust på framtiden som väl de flesta supportrar redan börjat göra. Att de är så fruktansvärt lätta att tycka om underlättar ju också.
Gällande den andra frågan så hoppas jag att svaret är; snart. Svaret är ju i dagsläget nej, men säsongen ger tydliga indicier på att det är något riktigt värt och satsa på, framförallt när mittfältet kan leverera på en nivå som är lika kvalitativ. Snart, svarar jag, med all den tidsmässiga ovisshet som det uttrycket innefattar.

Calle: Det är inte trion jag vill se – tyvärr. Jag ser fortfarande inte Martial som en pålitlig nia och det bör tas i beaktning att Greenwood fortfarande är väldigt ung. Blir jag motbevisad så blir jag dock jätteglad!
Paradoxalt nog tror jag ändå att man mycket väl kan vinna ligan med dessa tre, förutsatt att mittfältet fortsätter leverera på hög nivå.

5 snabba på klassiskt vis - Ja/Nej
Är du nöjd med säsongen om vi slutar på tredjeplats?
Pontus: Ja
Tim: Ja
Calle: Ja
Är du nöjd med säsongen om vi slutar på fjärdeplats
Pontus: Ja
Tim: Ja
Calle: Ja
Är du nöjd med säsongen om vi slutar på femteplats & vinner EL
Pontus: Ja (Ska sägas att alla dessa "ja" på om jag är nöjd eller inte så klart grundar sig i att CL var målet och Ole Gunnar bygger om en del, defaultläget är ju alltid att vi ska utmana om titeln)
Tim: Ja
Calle: Nej
Kommer Greenwood bli bättre än Rashford
Pontus: Ja
Tim: Ja
Calle: Ja
Kommer United köpa en ny mittback i sommar
Pontus: Nej
Tim: Nej
Calle: Ja

Nu laddar vi för en sista avgörande ligamatch. Panelen är överens, vi löser detta. Jag tippar 0-0 i paus och sedan kontrar vi in två i andra vilket ger 0-2 och en tredjeplats. Sen kan vi lika gärna gå in och spela till oss en EL-trofé när vi ändå håller på.

Tänk om Bruno hade kommit i somras – hur hade det sett ut då?

Meningarna om Rash-Martial-Greenwood går isär lite. Det vore ju vackert om Martial exploderade nästa säsong, med tanke på hur mycket skit vi fick när han värvades.

Greenwood is destined for greatness

Jag är faktiskt rädd att Vigge spelar på lånad tid, det är bara en känsla men det fysiska spelet är ett problem.

På söndag kl 17:00 avgörs säsongen, GGMU!

Til next time – hare gött!

Calle Carlssonstatoilcalle@gmail.com2020-07-24 10:50:43
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham