United in FredagsPanelen

United in FredagsPanelen

"Det man vill se från alla värvningar är en hunger och vilja att spela för klubben!"

Förnedringen hemma mot Spurs sitter fortfarande färskt i minnet och resultatet av sommarfönstret blev väl inte riktigt vad man hade förväntat sig. Att mungiporna pekar nedåt just nu märks i veckans panel – men kan man se något ljus i tunneln?

Vi får höra med veckans deltagare, som är......

Pontus Berg Nilsson: Pluggar i Borås för att bli en ”punk-ass book jockey”, som Leslie Knope hade sagt. Hunnit bli 28 år, och följt United sedan en Beckham-tröja inhandlades för sisådär 20 år sedan.

Eric Länje: 21-årig Helsingborgare som studerar journalistik i Göteborg. Såg min första match live på Old Trafford 2010, vilket gjorde mig till en Unitednarkoman utan dess like. Försökte i tidig ålder att bli den nya Edwin van der Sar, misslyckades grovt.

Tim Jonsson: Optimistisk, uppstudsig och för tillfället smått alkoholiserad 22-årig student från Uppsala. Älskar ord, United och vin och kombinerar gärna dessa så ofta som möjligt, vilket innebär att jag ofta har en öl eller ett glas vin i kroppen när jag skriver. Följande frågor har dock besvarats spiknyktert på grund av allmän livshets.

....och här kommer veckans United in FredagsPanelen.

1-6 - vad oroar dig mest efter förnedringen hemma mot Spurs?

Pontus: Var ska man börja… Ingen kunde ju missa alla de individuella misstag som for omkring överallt eller att flera ledande spelare uppenbart inte är i form. Men det som oroar mig mest är att det totalt verkade saknas motståndskraft. En missad passning, en sen tackling, ett rött kort kan väl hända - nu var det allt på samma gång. Att det då ändå inte finns tydligare ramar och en förmåga att stänga ner oroar. Är inte så mycket för att det ständigt ropas på att spelarna ska visa vilja till höger och vänster, de gör väl sitt bästa tänker jag. Men vart fanns viljan mot Spurs? Då faller jag tillbaka till det kollektiva och att det inte finns en tillräckligt bra grund att stå på för att kunna hantera matcher där vissa, eller de flesta, spelare inte är i sin bästa form. Sen om det är spelarna som inte klarar av direktiven, Solskjaer som inte lyckats implementera något eller om felet sitter högre upp i klubben tåls ju att fundera kring. Finns väl inte bara ett svar på det, men nånstans har väl saker en tendens att rinna neråt.

Eric: Nästan allt oroade mig efter förlusten. Men det måste vara försvaret och saknaden av ledarfigurer. Många har hårt kritiserat Lindelöf som den svaga länken, även jag. Bara att inse man hade fel med den åsikten. Tycker jag fortfarande Lindelöf håller för Manchester United, nej! Är han nivåer bättre än Maguire, ja! Våra offensiva alternativ är betydligt bättre än försvaret. Det kvittar hur bra man spelar om försvaret bara ger bort fyra mål på en halvlek. Maguire kan inte förbli kapten då han helt enkelt saknar ledarförmågor. Han måste skrika, reagera och inte acceptera hur dåligt det såg ut. Bara att ge kaptensbindeln till Bruno eller Rashford.

Tim: Det mesta såklart, men framförallt inställningen, som Gustav var inne på i DobbTV-studion. Vare sig det var pga en bristande tilltro till Ole eller bara allmän uppgivenhet är det långt ifrån okej att uppträda som United gjorde.

Ännu ett transferfönster har passerat. Blev det flipp eller flopp för United - Vad har du för förväntningar på våra nya spelare?

Pontus: Även om det hände en hel del sista timmarna har jag svårt att se transferfönstret som en flipp. Alex Telles har jag inte sett speciellt mycket av, och jag är ett stort fan av Luke Shaw, men om Telles är en uppgradering så är det ju bra så klart. Cavani börjar bli till åren men vet vart målet finns, och för mig är Cavani en spelare som gör jobbet även om det spelmässigt inte alltid funkar. Om han blir självklar startspelaren som nia vet jag inte, men nu finns i alla fall möjlighet till rotation på ett helt annat sätt än med Ighalo. Får väl säga att förväntningarna på honom är ganska höga, ska bli spännande. Van de Beek känns som en väldigt bra värvning sett till pris, ålder osv. Men hur ska laget formeras med honom, hur ser planen ut där? Diallo och Pellistri verkar lovande men det är väl för framtida säsonger de ska få utväxling.
Faktum kvarstår, vi har spelare i truppen som borde ha gjorts av med och i stort sett allt som hände hände med bara timmar kvar av fönstret. Tycker inte det ska värvas bara för värvandets skull och ställer mig väldigt tveksam till hur arbetet gått till och varför det dröjde så länge. Är det verkligen dessa spelarna Solskjaer ville ha, hoppas så klart på det, men känns lite panikartat. Inte total flopp, men inte fullständig flipp heller.

Eric: Värvningarna i sig är inte dåliga. Telles är en klar uppgradering från Shaw, Cavani är perfekt som backup nummer nia. Traoré och Pellistri är framtidsnamn. Jag förväntar mig mer från Cavani och Telles än Traoré och Pellistri. Det man vill se från alla värvningar är en hunger och vilja att spela för klubben. Men Solskjaer fick inte nån av sina huvudmåltavlor i Jadon Sancho, Jack Grealish, Dayot Upamecano och Nathan Aké. Detta gör fönstret faktiskt till en flopp. Att Woodward inte valde att lägga fram 20 miljoner till för Sancho är helt absurt.

Tim: Jag är min egen vana trogen mycket mer optimistisk än många andra. Jag tycker det är fruktansvärt märkligt att man inte gick för Sancho och Thiago och tycker att det saknas framförallt en defensiv innermittfältare, men i övrigt är jag rätt nöjd. Rimliga, spännande värvningar som verkar genomtänkta och lovande. Har otroligt höga förväntningar på samtliga, om än olika former av förväntningar såklart.

Chris Smalling lämnar klubben efter 10(!) år. Varför flög aldrig Chris - eller gjorde han det?

Pontus: Lite sentimental blir man allt när spelare som funnits med så länge försvinner, och tycker nog att han flög periodvis. Dock var det för korta perioder som avbröts av skador, allmän röra med mittbackspartners och lite för svaga ingripanden inemellan. Han har ju egentligen många egenskaper för att vara en bra mittback, men kanske inte en mittback för ett lag som ska utmana på allra högsta nivå. Kommer minnas Chris som Unitedspelare med mycket värme, och är väldigt imponerad över hur han tagit sig an fotbollen i Italien.

Eric: Chris Smalling eller som han kallades av Van Gaal, Mike Smalling. Mitt personliga favoritsmeknamn kommer alltid att vara Smalldini. Jag tyckte att Smalling hade aldrig en supersäsong, utan var pålitlig hela sin Unitedkarriär. Man visste exakt vad man fick av honom. En stor, stabil mittback som höll rent och var även målfarlig. Målet mot City minns man ju fortfarande än idag. Lite sentimentalt faktiskt att han lämnar och att man inser bara Phil Jones och David De Gea är kvar från Fergie tiden. Måste ha varit under en koma under Moyes och Van Gaal, minns knappt dem åren.

Tim: Det gjorde han väl tlll och från, i synnerhet var han väl en av få ljusglimtar i perioden direkt efter SAF. Jag tror ju att den enda anledningen till att han lämnar och inte någon annan är för att ingen vill ha Jones och i viss mån Rojo, inte utifrån de idiotiska löner vi har gett dem iallafall. Smalling är en bra fotbollsspelare som, liksom många andra, hade kunnat få ett mycket bättre arv om han hade haft ett fungerande lag kring sig.

Följande fråga kommer vara ett stående inslag under en överskådlig framtid.
Vad ska Ole göra nu?


Pontus: Jag hade ju mina frågetecken kring hur det såg ut mot Spurs, och hur det sett ut under hela säsongsinledningen egentligen. Tre poäng i liga är om vi ska vara ärliga i överkant. Mycket möjligt att det finns nån annan där ute som skulle kunna göra det ännu bättre än Ole, men jag säger att Ole ska köra på och fortsätta på det spåret han är inne på. Finns fortsatt mycket som behöver förbättras men att få forma truppen så som han vill ha den och lyfta upp några egna spelare tar tid. Finns väl ingen som kan säga att det gått skitbra med att värva in massa namn och kicka tränare varannan säsong. Jag vill så klart vinna ligan redan i år, men det känns inte aktuellt oavsett tränare och då tycker jag inte Ole ska avvika från den bana han börjat snitsla upp.

Eric: Solskjaer står med massor av uppgifter framför sig. Det första är att få tillbaka motivationen och viljan i spelarna. Det var något jag tyckte saknades helt mot Tottenham och det borde hanteras först. Efter det måste han hitta en struktur i anfallet och försvaret. Vi har inget spel utan det handlar väldigt mycket om att ta vara på misstag, vilket jag tycker inte är vår identitet. Manchester United ska vara spelförande, hög press och spela på gränsen. Landslagsuppehållet kommer nog väldigt välbehövligt för United, då man får lite tid att andas och hitta nya krafter inför ett tufft spelschema.

Tim: haha, den rimligaste frågeställningen av alla. Jag tycker personligen att han borde gå in på ett styrelsemöte och KRÄVA att själv få ta över rollen som Sporting Director eller vad dem nu vill kalla det. Det känns som att de flesta av hans styrkor som fotbollsmänniska kommer bättre till pass i den rollen. Om jag ska vara lite mer verklighetstrogen tycker jag han ska instifta lite jävla vilja i spelarna (som vanligt) och prova ett nytt spelsystem. Truppen vi har nu känns mer lämpad antingen för varianter av antingen 3-5-2 eller 4-1-2-1-2. Våga rotera!

Veckans snabba runda. Sätt kaptensbindeln på en av följande spelare i varje runda!

Maguire vs McTominay
Pontus: McTominay
Eric: McTominay
Tim: McTominay
Matic vs Lindelöf
Pontus: Lindelöf
Eric: Lindelöf
Tim: Lindelöf
Pogba vs Rashford
Pontus: Rashford
Eric: Rashford
Tim: Rashford
Bruno vs de Gea
Pontus: Bruno
Eric: Bruno
Tim: Bruno
Martial vs Shaw
Pontus: Shaw
Eric: Martial
Tim: Martial

Italienarna snackar om grinta. I Spanien är det cojones medan Engelsmännen säger determination. Vi i Sverige brukar prata om att ha lite "jävlar anamma". Det spelar ingen roll vad man kallar det eller vart man kommer ifrån – Manchester United saknade dem alla i matchen mot Spurs. Maguire borde ha ställt sig upp i omklädningsrummet i halvtid och sagt något i stil med "Nu släpper vi ingen jävel över bron i andra halvlek!". Det kanske han gjorde – vad vet jag? OM han gjorde det så fick han i vilket fall inget gehör vilket medför att han inte lämpar sig som kapten. Eller så gjorde han det inte – något som också borde medföra att han befrias från uppdraget som lagkapten.

Jag vill tro att valet av lagkapten fortfarande har en viss betydelse i dagens moderna fotboll. Någon som går i bräschen, som tar plats. Någon som visar lite jävlar anamma när andra viker ned sig.

Samtliga paneldeltagare är inne på spåret med brist på ledare, taskig inställning och allmänt lojt uppträdande. Jag kan inte göra annat än att hålla med.

Trodde man inte att Chris Smalling skulle växa ut till något stort ändå?

En ny nummer sju har anlänt och jag måste erkänna att det pirrade lite extra när jag läste att Cavani får en av fotbollsvärldens tyngsta tröjor. Låt oss hoppas att han lyckas bättre än de som burit den senast.

Jag fattar att de aldrig kommer plocka bindeln från Harry och att han aldrig kommer petas men verkar det inte som att Lindelöf är den som skriker mest i backlinjen när han är på plan?

Slappna av med lite landslagsfotboll nu så kommer vi tillbaka starkare efter uppehållet!

Til next time – hare gött!

Calle Carlssonstatoilcalle@gmail.com2020-10-09 10:04:15
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham